Látogatásom a Windsor kastélyban

Vasárnap egy ismerősömmel felkerestem a Windsor kastélyt. A kastély sose volt különösebben a kívánság listámon, ám egy ismerőm két hete ott járt, s igencsak felkeltették képei az érdeklődésem. A Facebook megosztás a legjobb reklám.
Furcsa, hogy 4,5 évig nem is izgatott a Buckingham palota kistestvérének számító hely.

Bevezetés
Windsor kastély II. Erzsébet egyik hivatalos rezidenciájának számít. Maga a királynő évente kétszer itt tartokozik pár napot Húsvét körül és júniusban a Garter ceremónia alkalmából.
Windsor kastély továbbá helyszíne még a királyi család születésnapi összejövetelinek, keresztelőknek is. És a hivatalos állomi látogatások alkalmával a fogadó bankettet is itt tartják. Legutoljára épp Obama járt itt ez alkalomból.

Tények
Windsor kastély 10,5 hektáron terül el.
951 különböző helyiség található benne, beleértve a 225 hálószobát is.
Az évente megrendezésre kerülő állami banketteknek a kastélyban található Szent György terem ad otthon.
1992-ben a kastély egy része egy tűzvészben elpusztult. Az újjáépítés 37 milló fontba került. A királynő a károk helyreállításának egy részét a Buckingham palota belépőiből  fedezte (engedélyt adott a dísztermek látogatására). A patthelyzet tette lehetővé, hogy a nagyközönség először valaha a történelemben betekintést nyerjen a királyi család londoni otthonába.
Több mint 200 alkalmazottja van Windsor kastélynak. Kb. 160 fős személyzet pedig ebből bentlakásos. (pl. takarítók, órakarbantartó, bútor restaurálok, papok, katonák stb)

Látogatás
Megnézhetjük a királyi család által használt dísztermeket, megcsodálhatjuk, hogy milyen pofátlan jómódban élnek és még fizethetünk is érte. Na, komolyra fordítva a szót, a Windsor kastély egyedülálló a világon abban, hogy jelenleg is működő és egy befolyásos uralkodó család tulajdonában van.

Az egyik teremben porcelángyűjteményt vehetünk szemügyre, kb. felbecsülhetetlen értékű kollekció. Vannak köztük olyan darabok is, amiket Viktória királynő koronázási ünnepségére készítettek.
További termekben több száz éves kardok, harci felszerelések, puskák, páncélzat stb. tekinthető meg. Ilyeneket sem gyakran láthatunk, valamint nem is igen van hol lehetőségünk látni.
A folytatásban beléphetünk a Waterloo csarnokba, ahol 50-60 ember puccos vendéglátására szokott sor kerülni évente júniusban. Arra az alkalomra IV. György korából való ezüst étkészlettel terítenek. (Érdemes belegondolni).
Egyéb termek: egykori hálószoba, étkezőszoba, bálterem, öltözőszoba, trónszoba stb. Ha ellátogattok, személyen is ámulhattok majd a pompán, a fényűzésen, királyi család jómódján.

A State banquet in Windsor Castle

Szent György terem fogadás alkalmával

Az én kedvencem a Szent György terem (Anglia védőszentje nyomán), ahol évente a lovagok gyűlése van tartva. Valamint állami nagy bankett helyszíne is. A terem befogadóképessége 160 fő. El lehet képzelni azt a baromi hosszú asztalt, amit ilyenkor felcicomáznak, majd pedig megpakolnak étellel és itallal. Megadják a módját.

Egyéb látnivalók

queen mary dollhouse

Babaház

Mary hercegnő babaháza, amiben az a poén, hogy nem játék céljából készült. A babaház az arisztokraták életét (19. század) hívatott mini formában megörökíteni. A kis házban van vízhálózat, elektromos rendszer és a több ezer mini elem a kor művészeinek munkáját tükrözi. Pl. Élethű mini -pöttöm könyvek a mini polcon, mini zenelátszó, ami működőképes és mini lemez is van hozzá – képes lejátszani a „God Save the King” dalt stb.
Mai szemmel nézve nem normális pazarlás a köbön, hogy egy vagyont kiad valaki egy mini épületre, ami igazából egy dísz.

queen mary dollhouse inside

Aprólékos kidolgozás a babaház belsejében

Szent György kápolna, ami minden vasárnap zárva, így arról most lemaradtam.
További kastélyhoz köthető lehetőség
Sétára indulhatunk a Long Walk úton, ami elvezett minket a Great Parkba. (4km-es szakasz). Egyedülálló természeti kincseket láthatunk, sőt még akár rénszarvasok is felbukkanhatnak szemeink előtt.
long walk windsorGarantálom, hogy estére éhesek lesztek. Kint a kastély körül egy tucat ilyen-olyan pub és étterem várja a turistákat. Az árak egy London belvárosi közepesen drága hely szintjén mozognak. Bizony, egyáltalán nem olcsóbb, mint Londonban enni és inni. Felőlem bárhova beülhettek, ha a pénztárcátok vastag, ha azonban a budget opciót keresitek: Wetherspoon (The King & Castle, az emeleti részből a kastélyra van kilátás, valamint jó nagy a hátsó kiülős rész jó idő esetére)

Aztán, ha lesz még időtök (tutira nem lesz), sétára is indulhattok a Temze parton, mert ugyebár a Temze itt is elfolyik.

Összesítve: Egy nap kizárt, hogy mindent sikerül normálisan végigjárni. Nyitásra menjetek (10-re és 11-kor elcsíphetitek az őrségváltás ceremóniáját).
A jegyet (20 font) őrizzétek meg, kijáratnál pecsétet kérjetek rá! És egy éven belül annyiszor jöhettek vissza, ahányszor akartok.

Plusz ajánlom, hogy a neten a nyitvatartási időszakokat nézzétek meg. Mert elég gyakran le van zárva egy-egy napra a királyi partik miatt a kastély, nehogy potyára utazzatok ki!
Hivatalos honlap: https://www.royalcollection.org.uk/visit/windsorcastle
Windsorba való kiutazáshoz (vonat): https://www.thetrainline.com/ 

U.i.: A kastély egyes látogatható termei őszig zárva vannak, tehát nem mindent láttam. (Ősszel még jövök újra). 
Megjegyzés: A dísztermekben fotózni tilos.

Pár kedvcsináló kép a blog Facebook oldalán: ITT

Élveztem a látogatásom és még az Égiek is kegyesek voltak hozzánk a napos időjárással. 
Hatalmas köszönet ismerősömnek, akinek társaságában tartalmasabban telt a nap!

Látogatásom a Windsor kastélyban” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Nati szerint:

    Egyszer voltam Londonban! Fantasztikus volt! Úgy visszamennék akár most nyáron is, de hát az a fránya időjárás, ami ott van. Ha erre gondolok, mindig arra jutok, jobb lenne inkább valami melegebb helre utazni. 🙂 Pedig olyan szép egy hetet töltöttem el pár éve ott! 🙂 Mindig azon gondolkozom, bárcsak újra átélhetnék néhány pillanatot! 🙂 Olvastam a minap egy cikket, ami pont az időutazásról szólt http://tudomanyplaza.hu/egy-lepessel-kozelebb-az-idoutazas/. Talán nincs még minden veszve! 😀 Ha más nem visszamegyek mindenféle időutazás nélkül. Új út, új élmények. 😀

TE MIT GONDOLSZ?!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .