Pipacsmező nyomában – Tower of London

Ha friss képeket láttatok a Tower of Londonról mostanság, bizonyára feltűnt, hogy piroslik minden a vár körül. Utána jártam a tényeknek az alkotás mögött.

A Tower of London kiszáradt várárkát egyedülálló, kézi készítésű, kerámia pipacsok díszítik jelenleg. A pipacs virága Angliában az emlékezés szimbóluma.

IMG_20141018_172026

napsütésben a mező

A több százezer mű virágszál érzelemkiváltó célzatú, vizuális megemlékezés az Első világháború 100. évfordulója alkalmából. Az első szálat 2014. július 17-n ültették, majd pedig folyamatosan egyre nőtt a darabok száma önkéntesek által.

A pipacsok kreációja nem egyszerűen csak egy különleges látvány, hanem inspiráló alkotás is egyben a Tower of London körül. Egy emlékhely, aminek személyes felkeresése, visszaemlékezésre ad lehetőséget. Az Első világháborúban elvesztett rokonainkra és felmenőinkre gondolva.

pipacserdő2

Esti fényekben – a fénykép egy barát által

pipacserdő

Pipacs zuhatag – fénykép egy barát által

A pipacs áradattal eltakart árkot emlegetik még „Vérrel fedett Földként” és „Vörösség tengerének” is.

Felmerülhet bennünk a kérdés: mi lesz a pipacsokkal? Örökre a várat fogják díszíteni? A válasz: nem.
Pontosan 888.246 db szál készült, amit egyesével 25 Fontért értékesítenek. A hivatalos honlapon olvasható információk szerint, már egytől egyik elkelt az összes.
Kalkuláljunk egy picit. A tervezett bruttó bevétel az eladásból 22.206.150 Font azaz 22 millió Font, ami nagyjából 8,5 Milliárd Forint.

IMG_20141019_190248

Mező, vár, White Tower

Idén ősszel Londonban lehetőségünk van megtekinteni 8,5 Milliárd Forintot kerámia pipacsok formájában. Ilyen még egyszer nem lesz, használjuk ki az alkalmat most.

Természetesen maga a kerek évforduló és a történelmi tartalma miatt, felbecsülhetetlen értékű ritkaság egy – egy szál, aminek az eszmei értéke a jövőben tovább fog nőni.

Készítés folyamata:

Ugye, van tapasztalatunk már az emberek és az internetes kereskedelem terén is. Fogadni mernék, hogy jövő évben az ebayen már minimum 100 Fontért fognak kínálni egyet, amit lelkes gyűjtők meg is fognak venni.

Mi lesz a befolyt pénzzel? Angliát ismerve csak is kizárólag jótékonysági célra megy. Alapítványok között osztják el igazságosan az összeget. Veterán katonák támogatása, harcok miatt árván maradt gyerekek segítése, katonák egyedül maradt feleségeknek anyagi segítségnyújtása stb.

Most 2014-ben Londonban hihetetlenként hat, hogy 100 éve robbant ki az első, nagyobb, világot megmozgató háború. Az értelmetlen öldöklések kezdete, s 4 év „fekete” időszak a történelemben.

Emlékezzünk hát, s tanuljunk belőle.

Reklámok

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s