Látogatás a Buckingham palotában

A Buckingham palotában jártam ma, ami július végétől szeptember végéig látogatható (egy része).
A palotának összesen 775 szobája van (19 díszterem, 52 királyi és vendégszoba, 188 személyzeti hálószoba, 92 irodahelyiség és 78 fürdőszoba. A maradék 345 szoba kilétéről nem esett szó). Kb 450 fő az alkalmazottak száma.
Az épületet kívülről nézve nem is tűnik ilyen nagynak, de még is az.

state room

Jegyvásárlás
Nagyon ajánlom, hogy jegyünket előre vegyük meg online ITT. Ne bízzuk a szerencsére, hogy csak úgy odamegyünk, mert bizony vannak ’Sold out’ időpontok. Ha már tudjuk előre, mikor érünk rá, foglaljuk be. Kérjük a helyszínen való jegyfelvételt, mert az ingyenes. ’Pre-booked ticket’ ablakhoz kell csak fáradnunk érte a bejáratnál.
A jegyünk csak a Dísztermekbe lesz érvényes, a kertnéző idegenvezetős séta nincs benne.

A látogatás
Belépés előtt egy egyszerűsített biztonsági ellenőrzésen kell mindenkinek átmennie. Csak a fémekre mennek rá (kés, fegyver stb). A táskánkban lehet ital és szendvics is, de a dísztermekben nem lehet sem inni, sem enni!
Mindenki kap egy audio guide-t, magyar nyelv nincs, így maradt az angol. Érintőképernyős kis kütyü az „idegenvezetés”, ami nagyobb egy picit a telefonunknál.

forrás: royal.gov.uk

19 termet tekinthetünk meg (fényképezni tilos!), amik például a hivatalos fogadás helyszínéül szolgálnak. Döbbenetesek a terek, az oszlopok! És az aranyozott díszítés és puha padlószőnyeg a jellemző mindenhol. Tanácsolom, hogy lassan haladjunk, vegyünk mindent szemügyre. Nincs időkorlát, tehát akár 4 órát is bent lehet az ember.
Ízelítő:
– Grand entrance + hall (bejárat és csarnok): A királynő itt üdvözli az államvezetőket, magas rangú személyeket. Érdekes belegondolni, hogy pl. Obama is taposta előttünk már itt a szőnyeget.

– Grand staircase (lépcső): Maga a királynő is gyakran szokta használni. Mi, látogatók az emeletre sétálhatunk fel rajta
– Guard chamber, Green drawing room: Szobrok, korabeli festmények a királyi család felmenőiről. Plusz érdemes megfigyelni a falak mintázatát, csillárokat is.
– Throne room (Trónterem): Vilmos és Katalin hivatalos – családi esküvői képei ebben a teremben készültek. A szoba végén ott a két trón, amiben a királyi pár szokott helyet foglalni.
– Picture gallery (Képgyűjtemény): A királyi család birtokában lévő festmények (híres művészektől) lógnak a falon. A terem 47 méter hosszú, elképesztő!
– Ballroom (Bálterem): A fő látványosság. Az asztalok úgy vannak megterítve, mint a hivatalos fogadásokon. Álljunk meg nyugodtan és szemléljük meg a terítést, a szalvétahajtogatást, az aranyozott virágtartókat stb. Egyéb meglepetés: egy orgona is található a teremben
– State Dining room (Étkező): Jobb oldalon pár királyi ajándéktárgy tekinthető meg, amiket külföldi látogatásokon kapott az uralkodó. A legújabb darab Mexikóból van (2015 tavasz).
Nézzük még a falakat, mennyezetet stb is! Továbbá innen már kilátunk a hátsó kertbe is.
– Blue drawing room, Music room, White drawing room, The Marble Hall, The Bow room: Falak, mennyezet, hatalmas csillárok, szobrok, oszlopok, festmények, berendezési tárgyak (székek, asztal, stb) Van min ámulni! Csak lassan és nyugodt tempóban sétáljunk teremről teremre!

A végén kiérünk a kertrészbe. Leadjuk az audio guide-t és mehetünk a teázóba. Finom sütiket, kávés italokat, szendvicseket vehetünk.
Gyerekeknek jobbra van egy kis sátor animátorral.
A kijárat felé haladva van a WC, a dísztermeknél nincs lehetőség mosdóhasználatra.
Egy ajándékbolt is vár ránk, hogy tovább költsük a pénzünket. Szerintem aligha fogtok itt vásárolni, vagy max. egy képeslapot.
A kert melletti kis ösvény vezet el minket a kijárathoz. Meglepően hosszú a séta (nekem nem, de időseknek bottal tuti igen)
Javaslat: A jegyeteket érvényesítsétek egy évre! ’1 year pass’ pultot figyeljétek, kérjetek pecsétet a belépőre, s egy éven belül ingyenesen visszajöhettek vele. Értsd: A mostani jeggyel jövő augusztusban visszatérhetek még.

Számlázás
Nem mondom, hogy olcsó a Buckingham palota látogatása, de nekem annyira tetszett, hogy akár 40 fontot is kiadtam volna.
Belépő: 20,5 font
Teázó: 7,9 font – egy jegeskávé és egy süti (ha belefér a költségkeretbe, ne hagyjátok ki)
Hivatalos látogatói kézikönyv (hasznos, ha több infót szeretnénk): 4,95 font
Összesen 33,35 fontomba került (+Oyster – közlekedés). Megérte, sok élményt adott. Órákat tudnék mesélni.

Köszönöm, hogy olvastatok!

TE MIT GONDOLSZ?!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .