Halloween Angliában

Idén a harmadik londoni Halloweenem éltem meg. Most nem mondok véleményt, hogy otthon vagy itt lettem volna szívesebben. Már beletörődtem.

Hogyan látom évről – évre a Halloweent Angliában?
Az ünnep a gyerekeknek szól 100%-ban. Ők várják izgatottam, hogy mehessenek cukrot gyűjteni. Furcsa, hogy nem a csokoládé a legelterjedtebb édesség. A nyalóka, a gumicukor a nagy kedvenc.

Őszintén itt fillérekért lehet kapni. Az áruházak kifejezetten akciókkal készülnek ez alkalomra. pl. Két doboz Cadbury mix doboz, akár 6 font – egyet fizet, kettőt vihet akcióban. Meg aztán ott a Poundland 1 font/ zacskó cukor.

Halloween alkalmából természetesen a Haribo gyár is előáll mindenféle csomag összeállítással és szellem/vámpír egyéb formájú gumicukor termékekkel.

Happy_Halloween

Mire készüljünk, ha édességet szeretnénk osztani?
A környékünket kell figyelembe venni. Mennyi a családos ember? Egy minimum 30 gyerekkel biztos számolni kell. Forgalmas környéken 50+ is simán lehet. Nem kell szerénykedni, érdemes egy rakás cukorral (több doboz nasival) készülni.

Hogyan jelezzem, hogy kopogtathatnak a gyerekek?
Először is legyen világos a lakásban, s egy tököt vagy égősort tegyünk ki az ajtó elé/ablakpárkányra. A lényeg, hogy valami jelezze, mi várjuk a piciket.

Trick or treat?
A gyerekek elég félősek, s némelyikük még az édességért is nagyon megszeppenve nyúl. Nem fognak senkire sem ráijeszteni. Ahogy tapasztaltam a szülők összebeszélnek, s csapatostul járnak házról házra. Ha kopogtat valaki, akkor egy kisebb tömegre kell számítani (akár 10 gyerek egyszerre)
Néhány gyerkőc pedig nagyon kis tündéri, ahogy bátortalanul markol az édesség dobozva/tálba, majd szépen megköszöni a „zsákmányt”.

Mibe öltözzünk?
Bármibe. Lehetünk pillangók, vámpírok, hercegnők, Teletabi figurák, boszorkányok, kalóz, a határt maximum a képzeletünk szabja meg.

A Halloween egy jelmezes buli, olyan mint nálunk a farsang.

Miért érdemes cukrot osztanunk?
Mert jó részt venni az angol hagyományban, mert örömmel, izgalommal el tud tölteni minket az ünnep. Illetve  találkozni tudunk cuki gyerekekkel, akiknek hálás mosolyát jó látni. 

A cukorgyűjtés időtartama pár óra. Általában sötétedés után (fél 6) kezdődik, a tetőpont 7 óra magasságában van. Este 8 után már nem igazán fog senki sem jönni.

Halloween hátrányai
A begyűjtött cukor mennyisége kisebb mérgezést tud okozni a gyerekeknél az elkövetkező napokban/hetekben. A cukor egészségtelen és függőséget okoz, ilyen formában haszontalan a szervezet számára.

Az ünnep mögött üzleti érdekek húzódnak (Halloween címszóval dekorációt, cukrot – csokit stb el lehet adni). A szülők kénytelenek egy kisebb összeget otthagyni a boltokban „rossz” élelmiszerre. A jelmezekről és egyéb költségekről pedig ne is beszéljünk.
Ha csak egy picit kevesebbet költenénk Halloweenkor, s meghúznánk a határt valahol, majd az el nem költött összeget afrikai – szegény országok gyerekeinek élelmezésére fordítanánk…valami igazán hasznosat tennénk a világban.
A világ egyik végén pazarolunk, felesleges és egészségtelen dolgokra költünk, míg máshol kenyérre nem jut.

A felnőttek ünneplése
Október 31-n este minden a gyerekek körül forog. A felnőttek viszont a Halloween utáni hétvégén tombolják ki magukat. Ők nem édességet fogyasztanak, hanem az alkoholt nyakalják szépen. A város minden szórakozóhelye, pubja készül valami specialitással, bulival az alkalomra.
Az esti vonatok és metrók megtelnek különböző „lényekkel”.

A Halloween pillanatok alatt elmúlik, s a boltok és üzletek, vendéglátóegységek dekorációja karácsonyira vált át. 

TE MIT GONDOLSZ?!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .