Könyvajánló – Tolnai Panka: Zűrös hétvége

Az Erawan kiadó oldalán böngésztem és rábukkantam az akciós ajánlatokra. Így két e-könyvhöz jutottam kedvező áron.

zuros hetvege

forrás: erawan.hu

Tolnai Panka első műve a Zűrös társaság igazán tetszett és kíváncsi voltam nagyon a folytatásra, a Zűrös hétvégére. Mibe is csöppen most Harmati Veronika (Roni), aki időközben végzős gimnazista lett, és a szerelem is megkörnyékezte Balázs személyében.
Az idillt csak az egyre növekvő iskolai nyomás és „kedvelt” matektanára zavarja csak be. Na és persze az év eleje óta rászállt két diáklány is, akik igyekeznek őt az iskolai újságban lejáratni.

Roni anyukája továbbra is elég szigorúan és konzervatív nézeteket vallva terelgetni lánya életét. Mikor Balázs meghívást kap a családjához, kis turpissággal kell előállniuk. Egy visszafogott néprajzszakos egyetemista képét kell Roni anyukájának beállítani. A terv sikerül is. (Kedvenc vicces részem)

A karácsonyi szünet alkalmával Roni a padláson pakolva véletlen megtalálja anyukája ládáját, ahol egy bizonyos újságrészlet felkelti kíváncsiságát. Mindenképpen ki akarja deríteni a titkot, amit előle úgy rejtegetnek. Nagyon elszánt, s nem riad vissza egy jól kitalált hazugságtól sem. És, hogy sikerül –e kideríteni a titkot? Talán igen, talán nem, de milyen áron? És ha meg is tudja azt, beszélhet-e majd róla, vagy inkább néma hallgatásba kell neki is burkolóznia?

A történet az elejétől a végéig ébren tartotta a kíváncsiságom. A karakterek, Roni osztálytársai mind nagyon jól felépítettek, mindenkit valahogy meg tud szeretni az olvasó. Mert őszintén, kinek ne lett volna egy stréber, laza, esetleg poéngyáros diáktársa?
És kinek nem voltak szeretett vagy éppen utált tanárai? Mindenkinek vannak maradandó emlékei bizonyos tantárgyak oktatóiról.
Meg persze a riválisok, akik így-úgy, de ellenünk áskálódtak, a lejáratásainkon dolgoztak. Így volt teljes az iskolai közösség.

A Zűrös hétvége visszarepített gondolatban a múltba, újra átéltem, milyen is volt 18 évesnek lenni, az érettségi előtt állni és a továbbtanuláson agyalni. Ez pont egy olyan év, ami szerintem duplán megmarad az emlékezetünkben.
Nosztalgikus volt Roni által átértékelni akkori időszakot már felnőttként.

A könyvben több kérdés is nyitott maradt, legalábbis én még szeretném Roni életét továbbra is követni. Szeretném megtudni, hogyan érettségizik, meglesz-e a jogosítványa, és hogyan alakul Balázzsal a kapcsolata a későbbiekben – és mennyire szól bele az anyukája ebbe. És mi lesz a titokkal?
Ha lehetne szavazni, akkor egy Zűrős félév/ Roni az egyetemen címmel legyen folytatás.

Kinek ajánlom a Zűrős hétvégét?
Ohh, imádtam volna, ha már az én időmben kiadták volna a könyvet, s még tiniként olvashattam volna. Mindenképpen ajánlom fiataloknak, de tinik szüleinek is feltétlen. Szerintem, ha külön – külön elolvassák a könyvet, majd átbeszélik, ki – mit gondol, ki – mivel (nem) ért egyet, akár a szülő – gyermek kapcsolatukon is javíthatnak.
Továbbá ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy aranyos, fiatalokról szóló könyvet olvasni.

Remélem egyszer a középiskolai irodalmi tananyagba is bekerül a Zűrös hétvége!

U.i.
Tolnai Panka két könyvét e-formátumban most akciósan be lehet szerezni: ITT

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.