MBBK_Grafomágia – Rutinok

A grafomágia újabb kihívásának a témája: Rutinok.

Rutin szó hallatán azonnal a munkám ugrik be. Kicsi gyerekekkel a rutin elengedhetetlen. Egy életritmus, mikor minden nap ugyanazon időben, ugyanazon dolgok történnek. A napi ritmus az étkezések és alvások köré épülnek, s folyamatosan ismétlődnek. A fektetés is. Szerintem ajánlott hétvégén sem felrúgni és időben fektetni a gyerekeket.
A rutin különösen jól jött a karantén hetei alatt. A gyerekek élete egy gyönyörű rendszerbe lett foglalva és az iskola/óvodabezárás mellett sem szabadult el a „pokol” és nem „szedték szét” a házat. És rendben feküdtek este is, fáradtan.

Egy korábbi cikkemben az albérletemről ejtettem szót. Amiben azt panaszoltam, hogy a felső szomszédunk az 5 gyerekével otthon, elvesztette a kontrolt tavaly. 5 gyerek nem kis piskóta, s aláírom, hogy nem egyszerű menet összezárva velük és kézben tartani mindent. Ám, mikor odáig jutottak, hogy 11 és hajlani 3 között voltak a legaktívabbak, nagyon bepippantam rájuk. Az anyjuk  a karantén alatt egyszerűen hagyta, hogy a gyerekek azt csináljanak, amit akarnak és akkor feküdjenek, keljenek, ahogy kedvüknek tetszik. Náluk a délutáni aktív órák átváltottak a hajnali órákra. A majdnem 3 éves gyerek még hajnali 2-kor a padlón ugrált…mert a felborult rutin következtében nagyon elcsúszott a bioritmusa. Hajnali 3 után valamikor lefeküdtek és délután 1-ig egyetlen pici zörejt nem lehetett hallani felőlük, mert akkor aludtak. Kora délután nekik a reggelt jelentette. Szóval, kell az a fix rutin…

Vissza a munkámra, karantén hetekre. Nálunk reggeli fixen 8 körül minden nap megvolt. 9 után egy parkos séta. 10-11 tájban kreatív játékokkal való független/közös játék. 12-kor ebéd. 1 tájban csendes pihenő, könyvolvasás/könyvlapozás/hangos könyv és matatás a játékos zsákokban, a szobájukban. 2 után képernyőidő, mikor kizárólag hasznos és értelmes tartalmat néztünk. 3-tól egyéb játékok, kreatív alkotás. 4 előtt újra parkozás/kertben játék. 5-6 között vacsora. 6 után fürdetés, majd esti TV-zés. 7:30 fekvés.
Ezen rutin mellett, simám végig lehetett tolni azt a sok-sok hetet, mikor semmi sem volt nyitva. És sosem volt az, hogy jaj, mit csináljak, mert minden pontos menet szerint zajlott. Továbbá nálam rutin szabály, hogy egyszerre 2-nél több, különböző játék (értem társasjáték, építőjáték stb) nem lehet elő. Nem végeztük be úgy, hogy minden szét volt pakolva, mert ha mást akart, vissza kellett egyet rakni a szekrénybe.

Gyerekkel szuper a rutin. Na, de mi van a felnőttekkel, velem? Szerintem nekünk is kell rutin. Rutin segít abban, hogy a teendők el legyenek végezve és rendszeresen. Az én rutinom: vasárnap és kedden este főzök, ami utána 2 ebédre valót kitesz. Csütörtökön tartom mindig a heti bevásárlást. Ezek köré már tudom építeni, hogy akkor kedden nem futok pl, mert a főzés elvitte a futás idejét. A futásnak ideális a szerda. A mosást is hétköznapokra iktatom, mert hétvégén azzal sem szeretnék foglalkozni. A mosógép szépen lejár egy futás alatt, kettőt egybe tudom rakni.
A hétvégében is van rutin. Valamiért úgy szokott kijönni, hogy legtöbbször délután 3-kor van a tali. Ez fekszik sokaknak. Egy jó barátommal tudom, hogy 3 óra, az nagyjából mindig fix.

A rutinok jó dolgok. Ám, hogy ne laposodjon el az életünk, ne kerüljön teljes kiszámítható mókuskerékbe, szükség van némi spontaneitásra is. Mikor reggel felébredve, az adott pillanatban gondoljuk ki, hogy éppen mit teszünk/hova megyünk. Vagy a városban sétálva egy intuíció által beülünk valahova, ami nem a megszokott napunk/hétvégénk része. Továbbá a rutin megtörésére jó terv, ha valami újat kipróbálunk. Anno Londonban nem egyszer előző este néztem ki valami összejövetelt, s komfortzónából kilépve, szokásos napirendet felrúgva számomra ismeretlen helyre mentem és ismeretlen emberekkel találkoztam.

Zárásként, két kérdés.
Mi a legrégebbi rutinom? Minden reggel arcot mosok kiskorom óta. Felnőttként pedig a kávé nélkül nem indul a nap.
Könyv, ami inspirálóan hat a témában? Hát, mit is mondjak. Véletlen múlt héten kezdtem el ’A második életed akkor kezdődik, mikor megérted, hogy csak egy van…’ Talán a rutinokhoz is kapcsolódni fog, de ez majd csak végigolvasása után tudom véleményezni.

Ez a cikk az MBBK Grafomágia kihívás részeként született. Ha szeretnéd a többiek írását is meglesni, kattintsd a kis ikonra.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter
https://fresh.inlinkz.com/js/widget/load.js…

Köszönöm, hogy most is benéztél hozzám 🙂

Közzétéve: Blog