Au pair, nanny, babysitter – mi fán teremnek?

Olyan régen írtam a nanny munkakörről, mert nekem a napjaim része ez az egész, s pont ezért nekem nem „extra”. Mikor ismerősök kérdeznek erről, akkor meg rájövök, hogy nagyon nincs meg emberek fejében ez az egész. Ki pontosan, mit csinál és mennyit kap a nanny? Ugye. Sokan azt gondolják, hogy engem éhbérért kihasználnak Londonban, hogy nevetséges fizetést kapok, s pont ezért mikor mondom, hogy nanny vagyok, lesajnáló pillantások olvashatók le az emberek arcáról.  Mindig. Komolyan, olykor úgy érzem, hogy szégyellenem kéne magam a munkaköröm miatt.

babysitting

Hol is kezdjem…
Beszéljünk az au pair és a nany, babysitter különbségekről.

Az au pair egy tapasztalatlan fiatal lány, aki feltehetően sosem élt még külföldön és nem is foglalkozott gyerekkel aktívan korábban. A család befogadja, elvileg családtagként kéne kezelniük őt, amit azt jelenti, hogy családi programokra meg van hívva az au pair és ezzel kapcsolatosan minden költséget a család állja (pl. állatkert látogatás, Angliában belüli kirándulások). Plusz ugye jár a szállás és mondjuk úgy 3x-i étkezés naponta jó esetben. Az au pairt a családnak kötelessége lenne pátyolgatnia, ami azt jelenti, hogy infókkal ellátnia a városról, ötletek és programlehetőséget ajánlani számára. Valamint nyelvsulit kéne keresniük és egy kis részletben minimum beszállni annak költségébe. (Ez az idális kép, az már más tészta, hogy egyes angolok az olcsó, jól dolgozó munkavállalót látják az au pairben és tényleg, ahogy nem szégyellik úgy használják ki a személyt)
A keresete zsebpénz: 120 fonttól/hét

A nanny az a személy, aki minimum 3 éves gyerekgondozói múlttal rendelkezik az Egyesült Királyság területéről. Kötelezően van minimum egy oklevele, egy hétvégén elvégzett gyerekgondozói képzésről + speciálisan a gyerekekre szabott elsősegély tanfolyamot teljesítette és egy tiszta – szigorított erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezik az angol szervektől.
Az elmúlt években végzett munkájáról referenciákkal rendelkezik és van egy nanny önéletrajza.
A fentiek nélkül az ügynökségek szóba sem állnak az emberrel, ergo nincs esély rendes nanny munkát kapni.
Az álláskeresés a következőképpen zajlik: egy szimpatikus állásra elküldi az ember az önéletrajzát, vagy behívják interjúra vagy nem hall semmit a családról, interjú esetén egy előre megbeszélt időpontban meg kell jelenni és a szülőknek előadni, hogy alkalmas vagy. Egy kérdezz – felelek, beszélgetős minimum fél óra ez. Ha a családnak ez után is szimpi az ember, próbanapra hívják. Kb 4 órát kell a gyerekkel eltölteni, mikor a szülők elvonulnak, és csak hallgatóznak. Arra kíváncsiak, hogyan próbál a jelölt a gyerekekkel szót érteni, mit próbál alkotni hirtelenjében. Ha ez is sikeres volt, akkor jön a megegyezés a kezdési dátumról, munkaszerzősről és végleges fizetésről.
Szóval, ugye milyen egyszerű egy nanny állást kapni? És ezek után nézzem rám valaki lesajnálóan…
Fizetés: a kiajánlott bér mindig egy nettó órabér. Az órabért felszorozzák a heti munkaórákkal és hónapokra kiszámítják, amit felbruttósítanak végül a fizetési papírra.
Ja igen, a nanny hivatalos alkalmazásban áll a családnál, fizetési papírt (havonta) és adóév elszámolást kap. Teljesen legálisan, a törvényeknek megfelelően történik minden.
És ezek után még volt, hogy többször megkérdezték, mikor lesz rendes fizetett munkám? Kérdem én, a fizetési papír és havi adózás az nem tartozik a rendes fizetett munkák alá?
Ez mindig, mindenkinek el kell magyaráznom…mert én egy Magyarországon nem létező munkakörben dolgozom, s pont ezért otthon elképzelésük sincs az embereknek, hogy mi fán terem ez a nanny dolog.

A nanny lehet kint lakásos és bentlakásos is. Értelemszerűen a bentlakásos kevesebbet keres, mert szállást ingyen kap.

Babysitter meg bárki lehet, attól függ, kinek, milyen referencia és munkaévek kellenek, hogy estére valakire rábízza a gyerekét. A babysitter az a személy, aki este megy családhoz és lefekteti a gyerekeket, majd TV-zik, könyvet olvas stb. Egy babysitter lehet akár valakinek a 16 éves szomszédja, ha megbízik benne, vagy az ismerős körben lévő 50 éves néni. Tökmindegy.
A babysitter munka zsebbe megy. Odamegy az ember mondjuk 4 órát ügyelni, és kifizetik neki a végén.

Folyt.köv.: Ha lesz ihletem írok egy napomról a 3 gyerekkel.

Au pair, nanny, babysitter – mi fán teremnek?” bejegyzéshez 5ozzászólás

  1. Gyongyi szerint:

    Ez erdekes. Azert azt gondolnam, hogy nem megy csodaszamba mar Magyarorszagon sem az alkalmazott gyerekfelugyelo vagy nanny, vagy hivjak barhogy is. Inkabb az a kerdes, hogy ezt vajon meddig lehet csinalni? Szerintem fiatalon es idosebb korban ez egy jo munka. De ha lenne peldaul sajat csaladod, akkor azzal ezt a munkat ossze lehetne egyeztetni? Nem lenne furcsa, hogy a sajat gyerekedre valaki mas vigyazik, mig te dolgozol, ami ugye azt jelenti, hogy egy idegen gyerekevel vagy? Erdekes szituacio lenne, vagy nem?

  2. Bogcsi szerint:

    Itthon az átlagos magyar ezekről a munkakörökről nagyon keveset tud, illetve kevés jómódú család életébe lát bele, akinek nanny-je van. Én konkrétan egy ilyen családot ismertem eddig. Nekik teljesen természetes volt, hogy a gyermekek számára alkalmaznak egy személyt, aki iskolába/oviba viszi őket, értük megy, tanul velük, vagy viszi őket egyéb foglalkozásokra. Sőt, fogászatra is. 🙂 Az anyuka vezető munkakörben dolgozott, ezért mindezt nem tudta vállalni, cserébe volt rá “szakembere”. De van például sok kínai, vietnami család, akik fiezett “nagymamát” keresnek a gyerekek mellé, ebből elég sokat láttam. Tulajdonképpen babysitterek, külön képzettség nélkül vállalnak “gyermekfelügyelet”. Iskolába és oviba mennek a gyerekekért, magyar iskolai házikat segítenek megcsinálni, egy – egy foglalkozásra elviszik őket. Vagy pl. orvoshoz. Ezekből a munkákból zsebbe kapnak pénzt, persze feketén. Azért a képzett nanny munkák ettől messze vannak. De pl. én azt nem értem, ha valakinek levezeted azt mindezt, akkor miért néz sajnálóan? Itthon is dolgozhatnál persze valami ismertebb és “elfogadottabb” munkakörben, de ha a te terveid és céljaid elérésében segít az, hogy kint vállalsz munkát és az épp egy nanny munka, azzal mi gondja van bárkinek is …?! Valahogy az ismeretlent szeretik az emberek nem megismerni akarni, hanem tudatlanul alkotnak véleményt. Pedig ezen a mentalitáson inkább neked lenne okod felhúzni a szemöldököd és kérdőn vagy sajnálattal nézni a másik félre. Szerintem.

TE MIT GONDOLSZ?!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .