Piacozzunk Londonban! – Covent Garden és Borough Market

Szombaton piaci látogatásokat tettem, a mostani írásomhoz ihletet vadásztam és képeket készítettem. Az egyik kedves olvasóm kívánságát szeretném teljesíteni. Illetve a jövőben is, ha bármilyen dolog érdekes lehet, vagy érdekel, nyugodtam írj rám vagy kommentelj. Utána fogok járni, amint időm engedi.

Első állomásom a Covent Garden, ami 1980 óta London egyik hihetetlen népszerű vásárló és szórakoztató negyede. Itt található a Királyi Opera Ház, 13 színház, több mint 60 pub és a piaci csarnokok, mint az Apple Market és Jubilee Hall.
A 17. században alapított piacon egykor zöldség és gyümölcskereskedelem folyt, ami azonban az 1960-s évekre kinőtte magát, s áthelyezték London belvárosából. A városvezetés a történelmi értékek megőrzése mellett az üzleti és fejlesztési lehetőségeket helyezte előtérbe. Mint tudjuk, az ötlet bevált, s jelenleg kicsi – minőségi boltok, neves és híres éttermek, kávézók és a kézműves vásár várja a látogatókat.
 Maximálisan a turistákra kihegyezett rész ez Londonban. Aki a Covent Gardenbe betéved, ne számítson olcsóságra. A vendéglátóhelyek, a kicsi boltok árai borsosak tudnak lenni.

Mellékinformációként megemlítem, hogy a 18 században, a dicső Viktoriánus korban híres piroslámpás negyed működött itt, ami a prostituáltakat idevonzotta. „Napközben anyuka vásárolt répát haza, este pedig apuka hozott répát ide” – egyszerűsítette le egy ismerősöm a tényeket.

PicsArt_1413757760645

Lebegő épület, Apple Market, kézműves vásár, étkező emberek

10505607_740316882658437_5000002673065545067_nCovent Garden felfedező sétánk során biztosan fogunk találkozni komikusokkal, utcazenészekkel, bűvészekkel is, akik a turistákat szórakoztatják, s némi aprópénzt várnak cserébe. Az én nagy kedvencem Charlie Chaplin hasonmás úr, aki elképesztően betanulta az egykori színész lépéseit, mimikáit is. Állítólag ő görög nemzetiségű. Néha lehet belebotlani, így ha sikerül, szerencsés az ember.

Végigsétáltam a csarnokok között, s nagyon tetszett, hogy mindenki boldog volt. Mindenki boldogan evett, beszélgetett, esetleg élvezte az étkezéshez társult zenét is. (Karácsonykor igazi különleges díszletbe öltözik maga az egész piaci épület). Körbejártam a kézműves vásárt is, s igazi felesleges, ám cukkert dolgokra leltem. Művészi, kézzel készített díszbabák pár száz fontért, sörösüvegből pohár, egyedi tollak, ékszerek stb.

PicsArt_1413757903009

Hegedűs együttes, kézműves dolgot, csarnok és utcai óra

Második állomáson a Borough Market, ami egy szerelem.
„Mennyország azok számára, akik az elfogyasztott ételeik minőségével és eredetével törődnek. Hivatásos séfeknek, vendéglátósoknak, szenvedélyes amatőr szakácsoknak, s mindenkinek, aki szeret enni és inni”

PicsArt_1413757604812

Nagy és kiskereskedelmi piac a Borough Market London központja mellett a London Bridge metróállomás szomszédságában.
A legnagyobb és legrégebbi piaca a városnak, ahol széles választékban tudunk élelmiszereket vásárolni a világ több országából. A piac napközben a magánembereket látja el, éjszaka hajnali 2-től 8-ig pedig a nagykereskedelem folyik. Ha netán egyszer hétköznap éjszaka erre jártak, figyeljétek meg. A piac vasárnap zárva.

A becslések szerint 1000 körül már létezett valamilyen formában, a 13 századból pedig írásos feljegyzések is születtek róla. A 19. században kiemelkedő szerepet játszott stratégiai elhelyezkedése miatt, hiszen a Temze közvetlenül mellette folyik. Így az árubeszállítás a kikötőből egyszerűen megoldható volt.

PicsArt_1413724261577

Napjainkban különleges, kézműves, organikus, tradicionális, minőségi élelmiszerek kereskedelme zajlik itt. Az eladók nem ritkán kóstolásra adnak lehetőséget vásárlás előtt.
Az eladásra kínált élelmiszerek magas színvonalát a piac garantálja. Ételminőség ellenőrző bizottságot és szakértőket alkalmaznak, akik garanciát adnak az ételek ízére, eredetére és minőségére is, a folyamatos ellenőrzés és felügyelet megléte mellett. Bátran merjünk hát vásárolni itt!

PicsArt_1413682717581

A Borough Market a brit séfek támogatását is élvezni, akik szeretettel népszerűsítik a helyet. Továbbá több film pár helyszíni jeleneteit is itt forgatták. Pl. Bridge Jones naplója, Harry Potterben is feltűnik.
A piac díjai: 2007 – A legjobb vásárlási élmény Londonban, 2008 – A legjobb egyedi piac, 2010 – Az év élelmiszeri piaca London, 2013 – Legjobb piac, 2014 – Benevezett részvevő A legjobb látványos piac kategóriában.

PicsArt_1413724048056

Tengeri pult

A Borough Market igen divatos a Londoniak körében, mint piacozásra, mint ebédidőben harapnivaló vásárlásara. Minden Street Food – „Utcai kaja” árusító pavilonnál hosszú sorok kígyóznak, s az átlagos várokozási idő tapasztalatom szerint 20 perc is lehet. De megéri! Helyben készült, finom, helyi és nemzetközi ételeket kóstolhatunk meg, majd egyedi, kézműves, organikus süteménnyel is lehetőségünk van megkoronázni étkezésünket. Pluszban, helyben facsart gyümölcsből frissítő koktélt is fogyaszthatunk, esetleg minőségi csokoládét is majszolhatunk.
Ha pedig nem helyben, hanem otthon főznénk, listánkkal a kezünkben, céltudatosan vásároljunk be. Van itt mindenféle tengeri herkentyű, organikus farmokról csibe – pulyka – disznóhúsok. Sőt friss, szemet gyönyörködtető, magvas, allergiások/ liszt érzékenyek számára is fogyasztható péktermékekre bukkanhatunk. A borszaküzletben pedig Pannonhalmi – magyar bort is bevásárolhatunk. És sok más kincs és nyálcsorgató finomság vár még ránk! Egy látogatást minimum megér a piac!

Gasztronómia élményekben bővelkedő szombatot zártam.

Reklámok

Piacozzunk Londonban! – Covent Garden és Borough Market” bejegyzéshez egy hozzászólás

TE MIT GONDOLSZ?!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s