Tiktok tapasztalataim

Én a Tiktokon. Az utóbbi 2 hónapban elkezdtem aktívan posztolni, heti párszor az online felületre. Tavaly csak azért töltöttem le az alkalmazást, hogy ránézzek, miért olyan nagy cucc. Londonban élve minden bokorban egy Tiktok reklám ugrott fel szemem előtt. Illetve gondoltam, hogy posztolok egy random videót, hány ismeretlen nézi meg. Először is, elborzadtam attól a sok szennytől, ami fent volt. Hogy a neked ajánlott részre elég csak rámenni és ömlik a tartalom kérés nélkül, mindenféle marhaság, megállíthatatlanul. A semmi videómat, amin ugrálókötelezem 150-en látták. 150 ember, akik vadidegenek. Nagyon beteg!

A mini tesztemet követően rá sem néztem az oldalra, több mint 1 évig. Valószínűleg nem vesztettem sokat. Majd idén barátnőmet látogatva, aki nagyon benne a social médiában, ihletett kaptam. Mi lenne, ha azt a sok minden, ami bennem van, de kiírni nincs időm, kiteszem szóbeli videók formájában. Így indult a Tiktok életem. Készítésbe fektetek némi energiát, s nem nem töltök el sok időt másokat nézve. Kivéve persze pár ismerőst kb.

Erzsébet királynő halálát meglovagolva indult be a gépezetem. Csak arról beszéltem, hogy mi lesz az útlevéllel, pénzzel, londoni hangulat. Ezek a párt perces beszámolók 10 ezrekhez eljutottak. A brit útlevélemet mutogató felvétel 70+ ezer megtekintésnél jár. Az állampolgárságot direkt használtam fel, s sejtettem, hogy lesz rá érdeklődés. Mert hiába él UK-ban sok – sok tízezer magyar, nem kettős állampolgárok. Ez egy jó téma, mert még mindig menőnek számít. Azok a videók, amik aranyosak és londoni pillanataimról szólnak, nem kellenek senkinek. Ami szomorú. Másoktól a táncos vonaglás, magamutogatás, a kamu dolgok, gerjesztés pedig futótűzként megy. A szemétre van igény bőven. A lebutítás nagyüzemben zajlik.

Tanulom magam YouTube csatorna videósa múltkor pont a Tiktok negatív hatásaitól edukálta a fiatalokat. És az ő állítása szerint a Tiktok 80%-ban a híg fos kategória. Egyet tudok vele érteni. Mikor Kelet – Magyarország egyik falujában élő, 50 év körüli fogatlan hölgy nyúzott pólóban és melltartó nélkül csipőmozgatós táncot jár kamera előtt. Megnézik tízezrek azt is. Mondtam is barátomnak, hogy készítsünk videókat arról, ahogy a kutyája könnyít magán. Eskü, azt is ezrek megbámulnák az oldalon.

A tartalom sokszor amúgy tükrözi a regisztrált felhasználók színvonalát. Hogy a videóim alatt alig találni nem súlyos helyesírási hibával írt kommentet. Nem véletlen elgépelésről van szó, olyan esetekben, mikor a ly,j-t nem tudja valaki és a múlt időt sem sikerül helyesen használni. A kommentek nyelvtani, magyar nyelvet zsúfoló megjelenése mellett, a kommentek tartalma is elég alacsony iskolázottságra utal. Földrajzóráról is sokan hiányoztak, de hogy még a Google térképet se böngészik soha, is biztos. Volt egy komment, hogy Egyesült Királyság nem Európában van pl. Hogy ha valaki indiai, akkor nem ázsiai. India Ázsiában van csókolom.

Továbbá muszáj megemlítenem, hogy a fenti gondolatok mellett még, a magyarok ritka rosszak a kulturált és illedelmes megnyilvánulásokban is. Minden videóm alá jött valami nagyon paraszt, témába se vágó reakció. Persze tiltás. Úgy tűnik, hogy vannak emberek, akik Tiktokon a saját életük nyomorát vezetik le másokon, s csak azért járnak fel, hogy tolják a gonoszságot. Vagy a videókészítő személye felé, vagy a tartalma felé. Az egyik megosztásomban Rishi Sunakról beszéltem gondolatokat. A kommentek, hogy muszlim és muszlimok seggét fogja nyalni (amúgy Hindu), india, nagyanyja még a Gangeszben mosta a ruhát, most meg becsicskáztatja az angolokat. A videómban az oktatásáról, iskoláíról esett szó. Nyilván az nem számít, hogy ösztöndíjas volt a Stanford Egyetemen. A nagyanyja feltételezett szegénysége miatt egy senkiházi…. Legalábbis egy bizonyosan nagyon művelt, világlátott magyar Tiktokozó szerint. Ő is tiltva lett nálam, nyilván. Ilyen színvonallal, jobb ha soha többé nem lát.
Aztán vannak még a nagyaokosok. A kék ég sem az, kommentekben bebizonyítják, ha kell. Ezek az emberek amúgy, profiljukra ránézve, még egyetlen videót sem készítettek, vagy csak valami pitit pl a hátsó kertjülről kb.
Es tartalomgyártok, akiknek pont nem kéne. Elnézést, de nálam kétszer ostobább magyarként, Angliából ossza az észt az itteni életről. Úgy beszél az angolokról, mintha tudná őket. Én járok az ő házukba, én élek a kultúrájukban jobban. S pont ezért, amiket ez a hölgy beszél, tök más mint, amit én látok. De Tiktokon népszerű ő is.

Legvégére pedig egy magyar, fiatal hölgy, aki Kaliforniában tanul. Utazgat, menő helyekre jár, gyönyörű konyhából posztolgat. 19 évesen 1 millió követővel. Nem irigylem tőle, de ugye azt mindenki levágja, hogy apuci pénze működteti a fancy profilját. És ő nem bánja ezt mások arcába tolni. Egy magyar átlag 19 évesnek nem ez a valósága. Egy munkásosztály magyar fiatal, 19 éves tanulóként, elmehet diákmunkát végezni, meg örül, ha telik fesztiválbelépőre nyáron. Ez a hölgy, egy átlag számára, soha el nem érhető álomvilágot ad el. És imádják érte. Én meg pont marhára elutasítom érte.

A Tiktok videókészítést élvezem. Majd időben beruházok mini mikrofonra, mini mobilos állványra is. Jól beilleszkedik az életembe, hozzájárul ahhoz, hogy kiadjam magamból a kis apróságaimat. Folytatni fogom, amíg nem kényszer. Ha kedvetek van bekukkantani hozzám: @eletem_morzsai_blog – ként találtok.

Köszönöm, hogy olvastatok!