2 dolog, amit átvehetnénk az angoloktól

Múlt héten otthon egy rokon kérdezte: Aztán mivel ütöd el az időt a babával, munkában?
Első körben rávágtam, hogy az angol kertváros 2 park között helyezkedik el, s 4 játszótér van gyalogtávra. Nagyon szuper környék arra, hogy felneveljünk itt gyereket. Nem véletlen, hogy a felső középosztály kispécizte magának és mindig is pénzes lakói voltak az utcáknak. A legolcsóbb családi házak, egybeépített sorházas utcában, 4 hálószobával 1,2 millió fonttól. Ez a padló, mert akad itt 6 millióért is ingatlan. Itt dolgozva főleg fehér és kifinomult emberekkel találkozom a főutcán. Biztonságos városrész.
Erre jött az a válasz, hogy ahol milliárd forintokért mennek az ingatlanok, legyen is már színvonal és játszóterek. Vagyis azért van játszótér, kiépített gyerekparadicsomok, mert a házak drágák. Ez így nem igaz, mert gagyi környékeken is vannak játszóterek és parkok, szerte a városban!

A beszélgetést továbbvittem. Járok könyvtárba a babával. A helyi könyvtárakban ingyenes baba énekórák, történetmesélős foglalkozások vannak. A könyvtárosok szervezik. Ez megint nem csak azért, mert puccos környék, ez is van mindenhol a városban.
A könyvtárak virágzó találkozóhelyei a kisgyerekes nannyknek, anyukáknak. Könyvtárba járni menő a gyerekkel és nagyon széles gyerekkönyv választékra bukkanhatunk. Egészen a babás tapizós könyvtől, az első önálló olvasáson át, tini fikciók, megtalálható minden. A könyvtárban még nagyon sok ismeretterjesztő kiadás is van. Én mindig is szerettem gyerekekkel járni oda, hetente új könyveket kivenni. És pedig ezeknek a gyerekeknek otthon is nagyon sok saját könyvük van.
Az egyik helyi könyvtárunkban hétfőn és kedden, reggel 11-kor babás éneklés. Kedden délután 4-kor kisiskolásoknak mesélőidő, kreatív foglalkozások. Szombaton 11-kor pedig apák és babák énekóra. Persze foglalkozáson kívül is bármikor be lehet ugrani, nyitvatartási időben és könyveket nézegetni, kotorni a polcról.
A könyvtári tagság ingyenes, a ‘council tax’ – önkormányzati adóból fedezik a működtetését.
Magyarországon van ilyen lehetőség? A könyvtárak ki vannak-e arra használva, hogy a kisgyerekes anyukáknak segítsenek az elszigeteltség, magány ellen? Egy olyan helyet adva, ahol lehet dumcsizni és sok szép könyvet kivenni otthonra?
Ha nincs ilyen opció, miért nem lépjük meg?! Át kéne venni az angoloktól ezt a trendet.

A babával járok még soft playre. Bababarát játékok és cuccok vannak kirakva kötetlen játékhoz, mindez egy templom közösségi termében. Igen, Londonban a templomok, egyházak hasznosan bekapcsolódnak a gyerekvállalásba. Mármint a termeiket felhasználják arra, hogy közösséget építsenek, adjanak valamit az embereknek vissza. A játékos csoport/ játékóra foglalkozás adománybelépős, ha tudsz, adsz. Ha nem tudsz, nem adsz.
A mi környékünkön 2 templom csinálja, s iszonyat forgalmas reggelek azok. 50-60 babakocsi simán beteríti a bejárat melletti részt. Egy másik templomban bábus énekfoglalkozást tartanak, az is ingyenes. Az egyik templomnak még csak tere sincs, simán a padsorok közé pakolnak ki játékokat. Isten házában kötetlenül lehet kúszni – mászni a piciknek szabadon ilyenkor.
A legszebb az egészben, hogy nem terjesztik és erőltetik ránk a vallásukat ezek a templomok. Mindössze játékóra végén, az éneklés alatt van 2 szám, hogy Jézus szeret téged és ennyi. Nem fog ettől a baba, akit viszek, bekattanni semmiféle hitre. Imádkozás és halleluja Istenhez, nincs egyáltalán.

Megint csak kérdezem, Magyarországon létezik ilyen lehetőség? A templomok foglalkoznak egyáltalán a kisgyerekes szülőkkel, segítenek-e nekik termeiket felajánlva programokat szervezni? Ugye! Mondok egy ötletet. Van nekünk Fehérváron a Magyarok Nagyasszonya templom, a Fiskális úton. A templomhoz tartozik közösségi házrész. Helyszín adott. Miért nem hoznak létre Anya klubbot és pl. szerdánként reggel 10-12 között játékórát? Ha meghirdetné Gábor atya, hogy otthon megunt és kinőtt, jó állapotú játékokat keresnek erre a célra, biztos lenne adomány. Úgy létre lehetne létrehozni ezt a programot, hogy nem kerülne plusz pénzbe a templomnak. Csak a helyszínt kéne biztosítani, sekrestyésnek kinyitni és végén összeporszívózni. Pakolást együtt végezzük itt foglalkozás végén, gyerekeket bevonva. Ha kérnének egy minimális adományt, abból még egy instant kávé és pohár üdítőre is futná. Londonban ez működő dolog. Csináljuk már meg otthon is!

A cikkem célja egy gondolatmenet elindítása volt. Jó volt otthon erről beszélgetni, s rálátni külső szemmel arra, ami nekem teljesen megszokott és normális dolog. Egy másik írásomban később még mesélek a babás munkaheteimről többet.