No Time to Die

Egy újabb filmes cikk. Majd leszakadok a témáról, csak még előbb említést teszek az új James Bond történetről. Most csütörtökön jött ki. Szerdán volt a zártkörű premier, ahol a királyi család tagjai is feltűntek.
Az év brit akciófilmje, amit mindenki várt, s Covid miatt csúszott a bemutatója.

Kicsit kitérőként annyit, hogy felmerült, megnézzük BFI London Imax – Waterloo termében. Az Egyesült Királyság legnagyobb képernyőjén, 20 méter magas és 26 méter széles mozivásznon. Végül úgy döntöttünk, hogy a közel 30 fontos mozijegyért jövőre fogunk fizetni, a Top Gun 2-re.

Bromley – Vue moziban láttam hát a No time to die – Nincs idő meghalni James Bond filmet. És van véleményen róla. Jó film a maga nemében, de nem követi egyáltalán a korábbi James Bondos elemeket.
Bondra nem lehet ráismerni. Az egykori nőcsábász férfi, aki az ellenség szeretőjével is kufircolt, éppen remete életet él. Teljesen meghazudtolja önmagát ezzel a magatartással. Nekem sajnos nem tudták eladni, hogy az egykori életet élvező férfi, hűséges és összetört szívű ember lett.
Persze idővel a karakter személyisége változhat és fordulatot vehet, de James Bond, jobb ha James Bond marad.

A moziban nagyon zavart és elutasítottam, hogy a gonosz egy kislányt használt fel zsarolás tárgyaként. Melyik Bond filmben volt korábban egy gyerek az anyjával elrabolva és ezzel nem kis érzelmi nyomást gyakorolva a főhősünkre. Szerintem jobb, ha megtartjuk a szériát csak felnőttekre, s gyerekeket ebből kihagyjuk.
A gonosz karaktere sem igazán Bondos gonosz. Ramik Malek kimeredt szemmel és suttogva beszélve, ugyan pszichopatának tűnik, de nem félelmetes. Túl puhány.
Van egy rész, ahol James megalázkodik és homlokát a padlóra téve totális gyengeséget mutat a gonosszal szemben. Sajnálom, sajnálom szánalmas színjátéknak sincs köze a magabiztos és határozott, megszokott karakterhez.

Az elvárt akciójelenetek is elmaradtak szépen. Persze volt egy-egy nagyon jól elsült jelenet, ahol lehetett érezni, hogy James Bond filmet nézek éppen. Ám maga az egész sztori arra ment ki a végén, hogy a nézőkből érzelmeket váltson ki, mintsem elkápráztassanak minket valami csodaautóval és csodafegyverekkel.
A moziban voltak hosszú percek, amik totális unalommal teltek. Ne pofázz, hanem cselekedj már – gondolatot váltotta ki belőlem. Nem romantikus drámát jöttem nézni.
Na és a vége. A zárójelenet tökéletesen sikerült abból a célból, hogy minket jól otthagyjon a semmiben. A nagy semmiben. A meghökkenésben. A hitetlenkedésben és a ne már vazze! eszmében.

A Nincs idő meghalni minden szabályt megtört, amit valaha is elképzeltem egy James Bond filmről. Túlságosan érzelgős, szokatlan és elfogadhatatlan végződésű.

U.i.: Ana de Armas színésznő alakítása élvezetes és zseniális. A következő 007-es filmet simán rá lehetne szabni, élvezném.

Nézzétek meg ti is a filmet és írjátok meg, mit gondoltok.
Jó mozizást kívánok!