No shame

10 éve élek Londonban. Az évforduló kapcsán visszatért egy emlék, amit eddig csak két emberrel osztottam meg. Mert ciki, mert szégyenkezem miatta.

Külföldi élet, főleg, ha egyedül vágott neki az ember, mint én is, sok olyan pillanatot tartott magában, amivel egyedül kellett megbirkózni. Az élet megtanított, hogy elsősorban csak magamra számíthatok, s muszáj lelkileg erősnek maradni.

Sok évvel ezelőtt történt, hogy találkoztam egy férfival, egy nemzetközi összejövetelen. Indiai származású volt, ami nálam alapból nem, ám valamiért ő átment a szűrőn. Pozitív benyomást keltett és érdekes témákról tudtunk beszélgetésbe elegyedni. Nagyon naiv voltam és szebb személynek akartam látni őt, mint ami valójában volt. Engedtem, hogy hamar közel kerüljön hozzám. Túlságosan hamar is. Két találkozó után már nála is aludtam. Majd egy hétre rá, mikor együtt voltunk kiszakadt az óvszer. Együttérzés legkisebb jele nélkül ő közölte, hogy ez nem nagy ügy. Hívjam fel a hozzám közel lévő Sexual Health Klinikát, s menjek be. Ott kapok esemény utána tablettát. És jobb lesz, ha megindulok, s minél előbb odaérek. Fél kábultam, totál idegesen eljöttem tőle. Szerencsére, az akkori lakcímemtől 15 percre gyalog, volt is egy klinika. Hívtam őket és konkrétan sírni kezdtem a telefonba. Áldás, hogy Angliában történt mindez, mert a telefonban lévő hölgy a legkedvesebb hangom beszélt hozzám és ítélkezés legkisebb jelét sem mutatta. Együttérzett és nyugtatott, hogy ez előfordul. Ezért is van a klinika, hamarosan nyitnak, jöjjek be és segítenek.

Nyitásra megjelentem és már nevem alapján tudták, miért jöttem. Egy kedves nővér beszélgetett velem, adatokat vett fel és pár kérdést tett fel. Majd kihuzta az egyik fiókot, a szobában lévő szekrényben, ahol több esemény utáni tabletta volt tárolva. Egy pohár víz mellett bevettem előtte. Majd tovább tájékoztatott, hogy mi a teendő, ha terhesség gyanúja állna fent. Ha nem vagyok biztos, náluk ingyen lehet tesztet végeztetni 2 hét múlva. Utána egy másik fiókból egy marék Durex óvszert is felajánlott, diszkrét tasakban. Illetve fogamzásgátlót javasolt, ami szintén egy fiókban volt. Hat havi mennyiséget “dobott” hozzám. Angliában nem szarakodtak receptírással fogamzásgátló miatt. A klinika fullon volt felraktározva belőle. (Háziorvos is felírhat tablettát, amit periódikus ismétlődésre lehet kérni, s a preferált gyógyszertárban felvenni, mikor szükséges. Ingyenes szolgáltatás, társadalombiztosítás fedezi).

A periódusom persze ilyen helyzetben döntött úgy, hogy késik. Esemény utáni tabletta mellett sem akart megjönni. Elkezdtem parázni. A férfi, akivel az eset történt annyit reagált, hogy őt nem érdekli a sírásom, s gyerektartást nem akar majd fizetni. Döbbenten néztem szavait hallva, neked teljesen elmentek. Itt vége, egy seggfej vagy. Egy igazi seggfej. Viszlát. Emelt fejjel és magabiztosan lezártam életem ezt a részét. Az élet szépsége, hogy 2 évvel később a f@sz rámírt, mintha jóban lennénk. Én meg visszaírtam, hogy ismeretlen szám és nem tudom ki ír. Válaszára, második üzenetre reagáltam, hogy a számom rég ki kellett volna törölnöd. You are right – ennyit tudott bepötyögni erre. Még szép, hogy igazam van.

Vissza oda, hogy késett. Eljutottam abba az állapotba, hogy egy szabad órámban, a pláza drogériájában vettem tesztet. Majd a nyilvános WC-n, ott rápisiltem. A pulzusszámom az egekben. Várakozás. Negatív. És soha olyan egyedül és megalázott helyzetben nem éreztem magam, mint akkor. Hogyan juthattam ide, hogyan történhetett ez meg velem, hogy egy pláza WC-n terhességi tesztet csinálok. A megalázottság, s az, hogy senki nem volt akkor közelemben, aki támogatást nyújtott volna, nagyon megviselt. Évekbe telt mire elkezdtem magamnak megbocsátani a történtek miatt. Ám, mai napig nem jutottam el teljesen a megbocsátásra. Egy idióta pasi megvezetett első körben, majd nagyjából belém rúgott, lelkileg. Magamra hagyott, mikor csak egy kedves ölelésre lett volt szükségem.

Miért írok most minderről? Mr. Darcyval folytatott beszélgetés vezetett rá, hogy nem kéne magam emésztenem. Hiszen nem voltam felelőtlen, védekeztünk. Egy sajnálatos kis baleset történt, amit utána nagyon gyorsan “lekezeltem”. Nem lett semmi bajom, s további lépésekre sem volt szükség. Én felelősségteljesen és korrektül jártam el. Balesetek pedig történnek, s nem ciki az ügy. NO SHAME on me!

Bízom benne, hogy amiért írok róla, bátorítok másokat, s megint rájövök (rájövünk), hogy nem vagyok (vagyunk) egyedül ebben sem. Hiszen ez mással is megesett, megeshet. És azzal, hogy itt, most felvállalom, szembenézek vele, s végre, ugyan hosszú évek elmúltával, de elengedem.

Köszönöm, hogy itt vagytok velem 🤗