Szülinap 2021

Boldog Péntek 13. kívánok mindenkinek, aki ma olvassa a cikkemet.

Születésnap. Tisztán emlékszem arra, amint ott ültem a Bálna teraszán egy éve, s egyedül ittam a koktélomat. Élveztem a budapesti nyári estét és bizakodva tekintettem az előttem álló 52 hétre.
Most, 365 nappal később az angol barátomnál ébredtem. A labrador kutyája reggel örömmel ugrott az ágyra és bújt oda hozzám. Eskü, a kutya érezte, hogy különleges napra ébredtünk.
Reggeli kávém mellé megkaptam az ajándékaimat is. Egy gyönyörű nagy képeslapot díszdobozban, egy jegyzettartót (Hihetetlen, hogy egy jó hónappal ezelőtt egy papírírószer boltban említettem, hogy de aranyos kis doboz, milyen cuki. Majd születésnapomra becsomagolva láttam újra) Fő meglepetésnek az Emirates libegőzést és 02 Aréna megmászását szánta nekem Mr. Darcy, másnapra.

A születésnapomra elhatároztam, hogy a Rosemary magyar étteremben szeretnék ebédelni. Ha már anyum fősztje idén sajnálatos módon kimarad, legalább legyen valami kis vigaszom. Augusztus 7-én este ránéztem a Rosemary Facebook oldalára: Zárva augusztusban. Na, hogy a jó életbe! Hát lőttek az ebédemnek. Feladtam könnyen.
Mr. Darcy viszont azonnal ráült a netre és googleban kitúrta a ‘Lakehouse magyar éttermet’. Sosem hallottam róla, pedig magyar helyekről mindig tudok. Megbízható? Megéri nekem felutaznom innen délről oda? Normális a kaja? Nem, nem akarok oda menni – eldöntöttem. Pár perccel később beszéltem magamhoz: ne legyél már ilyen morci és elutasító. Nézz pár google képet és Facebookra pillantsál fel. Jó, legyen! Kipróbálni valami újat és felfedezni egy ismeretlen városrészt sosem rossz – meggyőztem magam.

Augusztus 8-án ebédidőben, Forest Gate állomás felé utaztunk. Remélem, hogy nem lesz bukta ez a Lakehouse!
Odaértünk a bejárathoz. Tök üres az egész. Egyáltalán nyitva? Már, hogy a fenébe ne lenne, mikor Mr. Darcy még fel is hívta őket nekem korábban.
Beléptünk. Legyél jó, kérlek! És rögtön egy kicsit elkapott a magyarság érzése. A szárított fokhagyma és fűszerpaprika füzér a konyha ajtajának két oldalán Hungarikum. Szívecske formájú, népi motívumokkal díszített mézeskalácsok, bekeretezve is mennyire Magyarországra emlékeztettek. Nem is említve a vitrint a magyar porcelán termékekkel. Na és persze a címerünk a falon, ami alatt régi pengős dekoráció kapott helyet. Otthon vagyok! – jött a gondolat.

A (tulajdonos?) hölgy jött is üdvözülni minket, megkaptuk az étlapot. Én magyarul, Mr. Darcy angolul.
Levessel indítottunk. Én babgulyással, Mr. Darcy gulyással. Értékelés tőle: “Bloody delicious soup”. A levesek előtt le a kalappal, isteniek voltak tényleg! Ajánlom őket. Én erős Pistával is megkínáltam a sajátom, majd tejfölt kevertem bele. Hogy a magyar tejföl mennyire finom! A Pistának is örültem, csípjen csak, úgy még magyarosabb!
Főételnek töltött káposztát választottam, barátom Cordon Bleu-t. A töltött káposzta nem olyan volt, mint anyukámé. Érződött benne a savanykás íz, anyum mindig jól át szokta mosni, hogy ezt az íz csökkentse. Persze finom volt így is, nincs panasz. A Cordon Bleu is nyerőnek bizonyult Mr. Darcynak.
Desszertnek még letoltam egy gesztenyepürét és ittunk egy-egy kávét is.
A házi, remek limonádét is meg kell itt említenem, amiből legurult simán az a fél liter evés közben.
Úgy jól laktam, hogy innen maximum ‘hordóként gurulok’ majd vissza érzés járt át.

A Lakehouse elhelyezkedése tökéletes. Hatalmas bónusz tényleg a lokációja. Ott van mellette a Wandstead Flats és Wandstead Park. Szóval nem baj, hogy fullra ettük magunkat, mert indulhatott a laza, kalóriaégető séta. A Flats egy pazar nyári tájat adó rész, ahol szép képeket tudtam készíteni. A parkban erdős és mezős rész váltotta egymást. Friss levegőt élveztünk és baromira jól éreztük magunkat az ‘új’ felfedezése közben.
Fantasztikus program kerekedett ki az éttermezésből és mini túrából. Estére értünk vissza Dél-Kelet Londonba.

Magabiztosan ajánlom a Lakehouse éttermet és a közeli parkot felkeresésre.
Este itthon, a nap zárásaként elfogyasztottam az elvitelre vett almás pitémet.
Csodálatos születésnapot éltem meg. Hálás vagyok érte.

Lakehouse Facebook oldala: ITT