Olimpia, de…

2012-ben egy nagyon szép gondolatokkal fűszerezett cikket írtam az Olimpiával kapcsolatban, amiben kiemeltem, hogy mennyire jó is ez a sportesemény. Hiszen különböző országok sportolói egymás mellett békében versenyeztek, miközben éppen a két nemzet között konfliktus állt fent. A stadionban nem volt probléma abból, ha az iraki és brit, amerikai sportoló versenyzett. A békés egymás mellett élés szelleme járta át az Olimpiát.

Majd eltelt 4 év és a Brazil Olimpiáról egy szót sem ejtettem itt. Nem hatott meg az esemény. A sportolói teljesítmény előtt fejet hajtottam, s elismertem, hogy micsoda munka és sok éves tréning áll egy érem mögött. Ám, Brazíliáról látott képek elszomorítottak. Elkerítették a nyomornegyedet és hatalmas pompás tűzijátékot fizettek a rendezők a nyitógálára. A legszegényebb és nincstelen lakosok is láthatták azt a hatalmas pompát és felhajtást, ami akkor Rióban zajlott, ám az életükre egy fikarcnyit sem volt pozitív hatással a rendezvény.

Nem undorító úgy tenni, hogy gazdag és jómódú ország vagyunk, miközben tákolt bódékban élnek százezrek a semmiben? Virítjuk a lóvét és magunkra vonjuk a figyelmet, miközben belföldön égető, megoldatlan bajok vannak, amik orvoslására a legkisebb lépést sem vagyunk hajlandóak megtenni. Érdekes cikkeket és képeket lehet találni a google-ban “Rio Olympics slam” kifejezésekkel.
Guardian egy írásából idézek. “Sok bizonyíték alátámasztotta a kritikusok állításait, miszerint a mega esemény több kárt okoz, mint hasznot hoz. A nagyszabású költekezés stadionokra, miközben a kormány alig tudja kifizetni a tanárok és orvosok bérét is. Hatalmas biztonsági költségek a külföldi vendégek védelmére, a szegény helyi lakosok költségére/kárára . A helyieket nem érdeklik a sportok és elképesztő az egyenlőtlenség a fizetésekben az Olimpia körül. Az olimpiai bizottság egyes tagjai napi 700 fontos bérért dolgoznak, miközben az olimpiai falu takarítók bére napi 10 fontra esik.”
A Rio Olimpiára úgy tekintettem, mint abszolút felesleges rongyrázásra és mérhetetlen pazarlásra. Háttérben meg nyilvánvalóan korrupcióval és baráti körben cégek alapításával, a politikai elit, valamint családjaik jól megszedték magukat az építkezési költségek körül.
Végül a megépített sportlétesítmények, 2 hét után gyakorlatilag mentek a kukába. Mára már tényleg csak ott rohadnak a betonfalak. Magára maradt üres épületek, amik majd hosszú évtizeddel egyszerűen csak összedőlnek. “Abandoned Rio Olympics venues”, megint csak tele van google sok “gyönyörű szép” képpel. Kellett a fenének szorni a sok száz (ezer) millió dollárt a semmire. Mikor a fenntarthatóság, a túltermelés és Föld pusztítása égő problémák amúgy is.
Két hét, mikor a világ legjobb sportolói megmérettetik magukat, megér-e egy irdatlan és meg nem térülő beruházást. Az én válaszom az, hogy nem.
Amúgy is azt látom, hogy az Olimpai inkább szól a felhajtásról és mit, hogyan tudunk eladni körülötte dologról, vagyis a pénzről, mint a sportolók teljesítményéről. A 100-as skálán 30-40, az ami a sportolókra jut, a többi a hype és eladás. Nem éri meg.

Japánt ugyan nem sajnálom, de a Covid miatt ők még jobban megszívták az egész Olimpiát, mint valaha bárki más. A turisták elmaradása, belépőjegyekből származó zéró bevétel. Borzalmas bukta. A TV előtt ülő nézők számra is nyilván töredéke a korábbi eseményekének. A mostani Pandémia közepén, végén? nem prioritás számomra, hogy TV előtt üljek. Voltam/voltunk épp eleget bezárva és fasírtba téve az elmúlt sok hónapban. Most pedig nyár van, végre lehet mozogni. Szóval azt teszem.

A lelkesedés az Olimpia rendezési jogáért, látványosan visszaesett az elmúlt években. A közvélemény és nemzetek kezdik belátni, hogy nem annyira jó buli egy ilyen esemény házigazdájának lenni. Például 2017-ben a 2024-es Olimpia pályázattól Róma, Hamburg és Budapest is visszalépett. Rómában viták zajlottak az 1960-as nyári Olimpia pozitív és negatív hatásairól és annak adósság hozományáról. Egyértelmű lett a nem opció.
El fogunk jutni előbb – utóbb arra a pontra, hogy az Olimpiát még többen kérdőjelezik majd meg. Az Olimpiát miért ne lehetne szétszórtan tartani, több ország között leosztva és a meglévő létesítményeket kihasználva, esetleg csak bővítve? Mert feltolni egy teljes falut és utána magára hagyni mindent, a pazarlás netovábbjának a csúcsa.

Ja. Egy hét múlva véget ér a nyári Olimpia Japánban. Az idei évben nem hatott meg az esemény. Viszont azt kihozta belőlem, hogy mindenféle cikkeket olvassak a témában az anyagi vonzatáról és profit (sokkal inkább veszteség) oldaláról. Például Montreálnak (1976) is 30 évébe telt a költségek adósságának kifizetése.
Szóval, kell az Olimpia, de…ilyen áron?