Állampolgárság felé – Nyelvvizsga

Nyelvvizsga az állampolgársághoz.
Trinity Collage-nál foglaltam be, 150 fontért, Croydonban. A színt: B1 – Gese Grade 5 – gyenge középszint szóbeli, ez a követelmény.
Ha nagyon pro lettem volna, utólag visszagondolva, foglalhattam volna úgy időpontot, hogy egyben letudhattam volna a Life in the UK teszttel. Egy napon és egy délután egymást követően simán megcsinálhattam volna őket, mert a két épület közel van egymáshoz. Akinek úgy is utaznia kell Croydonba, miért ne spórolna az utazás költségén és idején. Na, mindegy.

Szóval gyenge középszint a szóbeli nyelvvizsga. Egyetlen percet sem fordítottan semmiféle felkészülésre. Ha ezen a szinten nem virítok nevetve, akkor nagy bajok vannak – alapon. A választott témám az utazás lett, amihez 6 altételt írtam le (A témapapírt le kell tölteni és kinyomtatni az oldalukról). Az altételek: első utam Amerikába, Las Vegas, magyarországi látogatás, helikopter túráim stb.
A vizsgáztató hölgy kérdezte: Hogy hogy Amerika és ennyiszer? Na, és akkor megindult a nyelvem.

Tudod, egy kis kelet-európai országból származom és mielőtt idekerültem volna, nem volt lehetőségem utazni. Majd mikor Angliába jöttem és idővel, ahogy elkezdtem az életem, megtakarítottam, világot szerettem volna látni. Amerika azért jött, mert angolul beszélnek és „európai” hely, ahol biztonságban éreztem magam a törvények/szervezettség miatt solo turistaként is. És, ha már például New York. Most mondjuk, ki ne akarná látni a Rockefeller center Karácsonyfáját, vagy sétálni a havas Centrál parkban. Biztos láttad a Home Alone filmet, hát nem szuper érzés a helyszíneket élőben is bejárni? Ha már ide még említhetem, utolsó napon szerencsém is volt, mert havazott éjjel. Reggel mindent kis hó lepett be és álmom vált valóra a sétával, mielőtt a reptérre indultam volna. És csak dőlt belőlem a szó.
Köszönöm – mondta a hölgy.
Következő utazási terv?
Sydney, Ausztrália már régóta bakancslistás. Persze Karácsonykor szeretnék menni és megszökni a hidegből, innen. Szingapúr átszállás a vágyam, mert azt a város már számtalanszor hallottam ismerősöktől és megnézném magamnak is. stb.stb.
A magyarországi élményeire már időnk sincs – zárta vizsgáztató.

Az én témám neked a közlekedés. Bejársz manapság dolgozni? Igen.
Hogyan jársz munkába? Rollerrel. Van egy lábhajtásos rollerem. Nem élek messze a munkámtól és a városrészről is ejtettem két szót. Meg rollerezés első tapasztalataim is előjöttek.
Biztonságosnak tartod a rolleres közlekedést? Mármint, hogy kint vagyok este és megyek haza? Most a Sarah Everard sajnálatos esete miatt kérdezed. Abban a városrészben dolgozom, s utána hetekig sokkal óvatosabban és körültekintően jöttem-mentem.
Engem, csak az érdekelt, hogy milyen a járdán lenni a gyalogosok mellett, autósok stb? Ohh, elnézést.
Közben az időnk le is járt, van kérdésed? Nincs. De, igazából van. Én még nem is kérdeztem tőled és az is a vizsga része.
Kifutottunk az időből, ne aggódj, nem baj, hogy nem kérdeztél tőlem.
Köszönöm, viszlát.

A Trinity College Croydon nagyon szervezett vizsgahelyszín. Barátságos és kedves személyzet, akik élvezik az interakciókat a vizsgázókkal.
A vizsga online történt. Egy kis laptop elé ültettek és videóhíváson keresztül ment az egész. Szerencsére, az elmúlt hónapokban rengeteg Whatsapp hívásom volt a barátommal, amik bőven felkészítettek erre.

Sima liba, átmentem, mint a huzat magas eredménnyel.