Roller tapasztalataim

Az elmúlt hónapokban rollerezéssel kapcsolatban több ismerősöm is rám írt. Most a vírus okozta helyzetben tanácsos a helyi buszutazást kiváltani sétával, biciklizéssel, vagy akár rollerezéssel ugye.
A roller gyorsabb, mint gyalog menni, s járdán biztonságosabb lenni, mint úttesten haladni. Valamint olcsóbb is egyre beruházni, mint kerékpárra.

Én személy szerint senkire nem szeretném rátukmálni, hogy márpedig a roller az nagyon jó és vegyen egyet. Mindenkinek más jön be és mindenki más.
Érdemes a Decathlonba ellátogatni, s az üzletben kihelyezett darabokat kipróbálni, menni velük egy kört bent. Fontos, hogy érezzük a járgányt. Egyre felpattanva kéne egy olyan érzet, hogy na igen, erre vártam. Ilyen esetben tessék megvenni és elkezdeni használni.
A Decathlonban találhatóak a legolcsóbban kb és kezdőknek teljesen megfelelnek. Ha probléma is adódna később, ott van szerviz és segítenek is az osztály eladói is.
2,5 évig nyúztam egy Decathlonos rollert, aktív használat mellett kibírta. Akkor is csak az összehajtás gombja ment tönkre.

Miben fejlődtem a roller által?
Fogyásra ne használja senki, mert semmire nem fog menni. A felső (külső rész) combizom viszont durva edzésnek lesz kitéve és rendszeres használat mellett betonkeményre formálódik.

Én egy lábbal hajtok 4 éve, a ballal. Nekem az a stabil, biztonságos oldalam. A domináns lábnak azonnal jönnie kell természetesen az első használat alkalmával. Nem érzem hátrányát, mert nem váltogatom a hajtó lábam. Az állóláb ugyanúgy edződik, sőt az elején úgy éreztem, nagyobb terhelés alatt van.

A rollerezés csak ránézésre tűnik könnyűnek. Kondi nélkül az első út is simán kinyírja az embert. Én egy enyhe dombnak mentem az állomásra, 15 perc alatt leizzadtam és tüdőm kiköpöm feeling kerített hatalmába. Mostanság meg egy 10 km-es esti túra meg sem érződik.

Amire senki sem gondol előre, hogy a térd ki lesz téve extra megerőltetésnek. 2016-ban 2 hónap rollerzést követően gyakran benyilallt a fájdalom a térdembe. Először térdrögzítővel próbálkoztam, ami segített is, de aztán rájöttem, hogy a térdem porcait belülről kéne támogatnom. Glükozamin vitamint szedek azóta, s voilá megszűntek azok a beszúrások, fájdalmak azonnal. (Glükozamint térdproblémával küzdő ismerősöknek is ajánlottam már)

Gondoskodás a rollerről
Sokan azt hiszik, hogy megveszem, megyek vele, aztán jó napot. Hát nem csak ennyi. Először is a gyártó adni fog hozzá egy ’kulcsot’, egy kis szerszámot, amivel pár havonta érdemes átnézni, minden csavar stabil-e. És szükség esetén meghúzni a kilazultat.

Aztán esőben nem ajánlott használni, de mindenki használja. A kerekeknél lévő csapágy eső hatására idővel kiszáradhat és konkrétan kipurcanhat a roller ennek következtében (a kerék nem fog elforogni). Ajánlom, hogy a használati útmutatót/karbántási tájékoztatót fussuk át. A gyártó által ajánlott olajat vegyük meg. WD40 (legelterjedtebb) nem mindig jó! A Micro rollerhez példával egy 3in1 speciálisabb folyadék kell.
Pár havonta, vagy havonta egy-egy cseppet teszek a kerekekhez, s kipörgetem őket. Ugyanez vonatkozik az összecsukásért felelős részre, az is beszáradhat.

Szállítható-e a roller?
Ha olyan modellt veszünk, amit simán össze lehet csukni elég kicsire, a vonaton/metrón cipelni nem lesz akadály.

Hol a fék rajta?
Hátsó sárvédőre kell rátaposni.
Kell-e fejvédő sisak?
4 év alatt egyszer sem használtam. A járdán megyek, nem száguldozó elmebeteg módjára, így nem láttam szükségét.

Biztonságos?
Kétszer estem el. Egyszer padkára akartam este ugratni és rosszul becsültem fel a padka magasságát. Kezem kicsit megkoptattam, semmi  komoly.

Másodsorra mai napig nem értem. Szerintem ráhajtottam valami köre, vagy járdán hagyott nagyobb valamire, ami megdobott és előre vetődtem. Térdem fájt és ennyi.
Mindig előre estem/buktam vele.
Ne felejtsük, hogy vizes időben bizonyos járdafelületek síkosabbak lehetnek. Két kis keskeny keréken haladva a tapadásunk rossz ilyen felületem, csúszni lehet szépen rollerrel.  Tempótól függően menthető a helyzet. Én csak egyszer csúsztam el, hogy a vége az lett, a járdán szó szerint elfeküdtem.

Pár szóban a Micro rolleremről. Az én szememben a Micro egy megbízható svájci márka, még ha Kínában is szerelik össze a járgányt jelenleg.
Hivatalos márkaboltjuk még Londonban sincs. John Lewis – Oxford street nagy üzletében tudtam csupán kipróbálni a márka darabjait. Majd online rendeltem közvetlenül a Microtól. Ügyfélszolgálatuk létezik és technikai probléma esetén elérhetőek. Nagy bónusz, hogy a rollerekhez minden alkatrészt árusítanak. Ha valamit cserélni kell, leesett stb. nem probléma.
A rollerem szervizeleséshez nem kell extra tudás, csak egy minimális műszaki készség. Egy gombom (összecsukáshoz kell) leesett idén, megrendeltem az újat és könnyű volt helyére csavarozni.
A kerekeimet is kiszedtem már tisztítás miatt, s simán vissza tudtam rakni.
Szükség esetén bármit ki tudnék rajta cserélni, úgy érzem. Ez a „szabadság” a termékkel kapcsolatban nagyon bejön. Maradok hűséges a márkához.

Kellemes rollerezést kívánok!