Esküvő Balatonfüreden

Esküvőn jártam Balatonfüreden a hétvégén.

Bevezetésképpen elmesélem, hogy kerültem oda.
6,5 évvel ezelőtt egy nemzetközi találkozón ültem barátnőmmel Londonban. A pult közelében egy srác olyan elveszettem állt. Odamegyek már és ide invitálom magunkhoz – elhatároztam. Így ismerkedtem meg hihetetlen véletlen folytán a magyar sráccal, a vőlegénnyel.
Az évek alatt párszor találkoztunk, de mindketten éltük a saját kis életünket, így nem vált szorosabbra barátságunk egészen 2018-ig. A „kötelező”összefutás mindig augusztusra esett, a születésnapja alkalmával egy bulira összejött a baráti kör.
Idővel megtudtam, hogy a nagymamája a szüleimtől sétatávra lakik Fehérváron.
Aztán tavaly a barátságunk szorosabbra fordult, elkezdtünk többet találkozni, bowlingoztunk, moziztunk, színházba mentünk, comedy estre ültünk be, sétáltunk a Temze mellett, puboztunk vagy csak úgy bedobtunk egy kaját valahol. Az életem részévé váltak a közös bandázások.
Ezzel párhuzamosan ő aktívan Tinderen is tolta az életét. Egy Tinder jobbra húzásnak köszönhetően ismerte meg azt az ausztrál hölgyet, akivel aztán rövid időn belül komolyra fordult a kapcsolata.
Az utolsó közös élményünk december végére esett. Nagymamájától jött és engem felszedve együtt mentünk Pestre kirándulni.
A pesti napunk végén felszállt a reptérre tartó buszra és akkor tudtam már, hogy az esküvőjéig nem találkozunk újra. Egy jó baráttól búcsúztam…Január elején Sydneybe költözött a párja után.

Mikor feldobta, hogy ősz elején esküvő lesz Füreden, rögtön bekérdeztem: ugye engem is meghívsz?
És meghívott kedvesen, amiért köszönet neki. Bár, ha nem hívott volna meg, sem lett volna harag, hiszen századrangú ismerősnek tartom magam az életében.

2019.szeptember. 6-án a Budapestre tartó gépen ültem. A péntek reggel járat a legénybúcsú járat…2 angol pasi kamu menyasszony ruhába öltözve jött a géppel. A sör is fogyott rendesen a baráti társaságukban. Tudni sem akarom, hogy mit műveltek itt végül Budapesten.
A landolás után pénzváltás, Cafe Frei szünetet tartottam a belvárosban, majd laza tempóban elindultam a délibe.
A Balatonra vonatozni az egy kuriózum. Anno gyerekként iskolai kirándulások, táborok emléke ehhez kapcsolódik.
A vonat az a jó régi, meredek lépcsős. Idősként és babakocsival Pesten maradsz…esélytelen, hogy felmászol rá. Igazi nosztalgiautazásban lett részem. 

Ideért szombat, szeptember 7-e. Esős délelőtt, zuhogó eső fogadott reggel. A radarképen nem tűnt vészesnek a helyzet, s valóban kora délutánra kisütött a nap. Kis szerencsével gyönyörű kilátást tud majd a vendégsereg élvezni a dombról – bizakodtam. Így is történt.
4-kor jött értünk a kisbusz, ami felvitt minket a Koczor Pincészetre. A bejáratnál egy kedves tábla fogadott minket. A szabadban a ceremóniára minden készen állt.
Mesés helyszín esküvőkre a Koczor pince.
Csak miénk volt hely és nyugalomban lehettünk annak tanúi, amint két ember élete összefonódott.
Kitérőként egy hagyományos esküvőn: templomból be-ki a tömeg, házasságkötő terem be-ki, ahol futószalagon tolják a jónépet szombatonként.  Ahol egymás után érkeznek a párok, bámulnak a járókelők stb. Itt meg, a zajoktól, rohanástól távol, meghitten ünnepelhettük a házasságkötést. Valamint gyönyörű panorámát élvezhettünk.

A násznép nagyjából 80 főt tett ki, akik közül 28 vendég érkezett külföldről. A többség Londonból jött, de egy idős ír pár egészen dél-Írországból repült Budapestre.
A multikulti megmutatkozott erősen. Fekete pár, indiai srác stb, a menyasszony és vőlegény barátai mind eljöttek a nagy napra.  

A Koczor Pincészet vendéglátóhelye nagyjából a nagyon maximum 90 főt képes befogadni, ami mellett még pont marad egy kicsi táncolós rész is. Ez a létszám teljesen ideális, s pont megfelelőnek találtam. Nem preferálom a 120+fős lakodalmakat.
A vacsora magyaros, ám érezhetően angolos behatású lett. A tyúkhúsleves, amit többen most először és utoljára fogyasztottak életükben kb. A húsos tálon kolbászkák…ja, kellett valami az elangolosodott vendégeknek. Külön tál a vegetáriánusoknak, ami teljesen ésszerű, de én nem vegetáriánus létemre is szeretem a grillezett sajtokat, zöldségeket, így pusztítottam az adagból rendesen.
Desszertek nagyon ínycsiklandózóak lettek, ám a mire odaértem a pulthoz egy csomó elfogyott. Szívesen megkóstoltam volna a fehér csokiba mártogatott rafaello golyós falatkákat.
Éjfélkor marhapöri, jóra főzték, csúszott le szépen.
A menyasszonyi torta valami istenire sikerült, cukrásztermékeink magasról verik az angol minőséget. Finom könnyű piskóta és habkönnyű, lágy krém…szemben az angol vajkrémmel, amiben a fogaid között szétroppan a cukor és ordináré tömény – összehasonlíthatatlan. Ösztönöztem is a külföldi vendégeket, hogy muszáj a tortából enniük.

A dekorációról meg, se nem sok, se nem kevés. Pont el lett találva a természetesség és kifinomultság jegyében.

A lakodalom hajnali 2-köre befejeződött. A modernkori rendszer alapján előre bérleti díjat kell fizetni óránként, vagy intervallumra esküvőknél. A befoglalt időtartamot túllépni nem lehet. Ha jól tudom 2-ig voltunk befoglalva. A külföldi vendéget miatt meg amúgy sem volt várható a hajnali 6-ig tartó kurjongatás. És nagyon taj részeg vendég sem akadt, amit nem is bántam.
A buli hossza teljesen ideális lett.

Kis fős esküvő, ceremónia a szabadban, eltalált dekoráció és a modernizált vacsora menü mind bejött.
Én is ilyen nagy napot szeretnék magamnak.

Köszönöm a meghívást, életem legkülönlegesebb esküvőjén járhattam általa.