Pipa lettem

A Heti napló Sváby Andrással az egyetlen magyar műsor, amit követek. Vasárnap nincs időm este ugyan nézni, de hétfőn mindig feltöltik Facebookra, az előző napi adást. Ott szoktam megtekinteni azt.
A múltkori adás egyik riportja nagyon megfogott.
Íme:


A kisfilm után óhatatlanul a 9 éves srác jutott eszembe, akire vigyázom a munkámban. Hogy ő micsoda előnyökkel és támogató háttérrel éli az életét, s teljesen alapnak veszi azt. Drága magánsuliba jár, mégis lusta és többszöri és hosszú unszolás árán hajlandó bármilyen házit írni, gyakorolni a matematikai példákat. A szülei krikett magánmetorálást, klubtagságot is fizetnek neki. Illetve junior focicsapat tagja, hétvégén vidékre is elviszik a meccsekre. Habár szereti a focit, de még annak gyakorlására is hamar ráun, nemhogy órákat rúgná a labdát!
Most nyári szünetben pedig, a hosszú napok alatt jó párszor tiszteletlen felém, kiabál velem és arrogáns, közönyös bármire is kérem.
A fenti riport után még inkább pipa voltam rá a hét folyamán. Hiszen az ő popsija csúnyán mondva, fényesre van nyalva, mégsem elégedett és hálás a helyzettel. Míg jó 2000 km-el arrébb egy faluban, egy srác azt is megbecsüli, amije van. Vagy inkább nincs. Abszolút nulla anyagi háttérrel, s mégis motivált és focizás a mindene.
Az a magyar kissrác inkább megérdemelné mindazt a sok lehetőséget, amit itt Angliában a másik gyerek kap. És ki tudja meddig jutna vele!
Hova születsz le…az meghatározza, milyen gyerekkorod van, milyen dolgokat engedhetsz meg piciként, vagyis mit tudnak fizetni neked. Sokan észre sem veszik, mekkora előnyökkel indulnak az életben.

Ja, és ma is mehetek az angol 9 éves maximálisan kiszolgált életéhez asszisztálni. Morcosan…a fenti videó tudatában. Kell egy kis idő, míg a mérgem elszáll.

Kövezzetek meg, ha nincs igazam.