A táncokról

Mai cikkben a táncokról beszélek. Az elmúlt hónapban 3 különböző táncnak az óráján vettem részt.
Muszáj volt társaságban járnom és szabadságom alatt meg extra időm is akadt rá.

Ceroc
Ez az angol társastánc örök szerelem marad. Könnyen tanulható. Nem a lépéseken van a lényeg, hanem rögtön mozgásokat tanulunk. Így anno már az első alkalom után úgy éreztem, hogy tudok táncolni.

Hátránya, hogy az átlag életkor az simán a 40 körül van. A fiatal 20-on éves embereket abszolút elkerüli, nem tudták trendivé tenni. A honlapjuk is eléggé a régi időket idézi. Sajnos nem azt közvetítik, hogy ez egy pezsgő és élettel teli közösség…
A táncestek meg néha egyenesen a nyugdíjas klub hangulatát idézik. Semmi bajom nincs az idősekkel, de mint fiatal nő, azért köszönöm, a saját korosztályommal szívesebben szocializálódnék egy szombat esti programon.
Egy jó online marketinges csapat kéne nekik, akik felturbóznák a tánc arculatát és menőve tennék azt.  Nagyon örülnék neki, ha végre velem egykorú és fiatal új arcok is járnának tömegével az órákra.

Az oktatás folyamata: 7:30-től kezdőknek, de a haladókkal közösen (akiknek ez csak bemelegítés). Majd 8:30-tól már külön haladók és kezdők. Az első órán a kevert szinteket azért preferálom, mert egy rutinos táncostól hamarabb és jobban tanul az ember. Például ilyenkor már én is szoktam segíteni kezdőknek, hogy mire figyeljenek. Egy éve meg nekem segítettek még.
Vannak még az úgynevezett taxi dancers – önkéntes személyek, akik kifejezetten a kezdőknek adnak instrukciókat és velük táncolva személyre szabott tanácsokat.
A Ceroc nagyon odafigyel az újonnan érkezőkre és felkarolja őket.
Egyéb előnye: bármilyen zenére táncolható. Az Abba számon át, Ed Sheerantól kezdve bármire.
https://www.ceroc.com/

West Coast Swing
Kalifornia állam tánca. Hogy egy kis amerikai vonal is legyen az életemben. Sőt, ha egyszer visszajutok Los Angelesbe, kereshetek is egy helyi táncklubot szórakozás céljából.

Nehéz tanulni. Lépések…lépések…Az alapja úgy néz ki, hogy lassú lépés kétszer, majd gyorsan hármat lép, utána lassú két lépés újra és gyors három a végén. Ezt így ritmusra és nyilván nem egy helyben, hanem partnerhez közelítve és vissza.
Az első órán meghülyülsz a sok lépés követése és számolása közben, aztán úgy a 4-5 óra körül már kezded kapisgálni, hogy mi a fene is történik pontosan.
Túl vagyok 5 órán és még annyira pitinek érzem magam. Már csak hónapok kérdése, hogy haladó legyek.
Nem egy elterjedt tánc, kiscsoportos az egész. Pár tucat emberrel, elég baráti légkörben telik egy alkalom.
Nagy táncestek sincsenek, hiszen nincs meg hozzá a létszám.
https://swingacademyuk.com/classes/thursday-london-bridge/

Salsa
Bocsánat mindenkitől, de rühellem. Nem bírom elviselni, hogy csak latin zene van…és nem is olyan egyszerűen tanulható. Ellenben, fiatal és élettel teli, nagyon aktív közösségről beszélünk, aminek több ezerre (10ezerre?) tehető a tagjai száma. Ismerkedésre talán a legalkalmasabb.
A táncoktatás nem tetszik. A kezdők és haladók nagyon elszigetelve vannak egymástól, nem éreztem úgy, hogy üdvözölve lennék. Az órák után otthagynak a tanárok, aztán táncolj…kezdőként, hogy az alap lépéseket sem tudom, nagyon gratulálok ehhez a hozzáálláshoz.
Nincsenek segítők és tényleg tojnak bele, hogy a közösségi táncból maximálisan kiesel újként.
Egyszer úgy is megtanulom a Salsát és leginkább csak a magány elkerülésére használtam mostanában. Még mindig jobb egy esten részt venni, mint otthon búslakodni.
https://www.incognitodance.com/

Táncokban gazdag időszakot kívánok!

U.i.: A táncórákhoz nem kell bérletet venni és az egységes óraár: 10 font/alkalom