Új dolog az életemben: futás

Március: elkezdtem futni.

Hogy is jött a futás az életembe? Már egy jó ideje érett bennem a gondolat…jó lenne. Temze part mellett lakom és van itt egy park is, környékem ideális a mozgáshoz.
A futás és én köszönő viszonyban sem álltunk eddig. A tesiórák csodás hozadéka volt, hogy megutáltatta velem az létező összes sportot. A Cooper (12 perc avagy 2 km) futást rühelltem…kettest kaptam rá anno. Eleve, hogyan lehet futást osztályozni, ez annyira elmebeteg dolog. Inkább az díjaznák, hogy mozog az ember, tök mindegy mit is.
A Cooper futásra a tanár sosem készített fel minket. Nem volt hétről – hétre bevezető, kondit javító és fejlesztő kocogás kidolgozva. Hanem egyik héten csak közölték, hogy jövő héten ilyenkor cooper, aztán csók.

Mióta otthagytam a középiskolát, nem futottam. Sőt, sportolni sem sportoltam.
Miután kihevertem az iskolai tesiórákat, stressz és elvárások nélkül elkezdtem felfedezni, mit is szeretek.
Sétálni mindig jól esett. Aztán 2016-ban jött az ihlet a rollerre, amivel mai napig több ezer kilómért megtettem. 2016 augusztusában az úszás fogott meg. 2018-ban megtalált a tánc.

2019 márciusában pedig a futás kapott el. A szervezetem akarta, én meg igent mondtam rá.

Decathlon kisebb bevásárlás után, kedden teszteltem magam először.
12 perc kocogás a 0-ról nem nyiffantott ki. Miért is? A roller és a tánc együttese egy alapkondit adott. A testem fizikai állapota készen állt a futásra. Meglepődtem ettől. 🙂
Szombat délelőtt már 3 km-t sikerült egyhuzamban lemozognom, mindenféle fulladás és „meghalás” nélkül.
Vasárnap kora délután már úgy döntöttem, érjük el az első nagy mérföldkövet: 5 km.
Lekocogtam, minden különösebb erőfeszítés nélkül. Az egyetlen zavaró dolog a vádli és felső comb fájdalma volt.
Tovább is bírtam volna, de ne siessük el. Szépen az elkövetkező hetekben (hónapokban) lesz még időm javítani a sebességen és távolságomon.

Mi a célom a futással?
Hát semmi. Szimplán mozgás. Idővel pedig felfedezni futós csoportokat és esetleg embereket megismerni általa.

A futás amúgy egy terápia. Az elmúlt hetekben kissé szomorú voltam és nem kicsit haragudtam bizonyos emberekre az életemben. Muszáj volt a belső feszültséget levezetni, kimozogni a hülyeséget magamból.
Plusz büszkeséggel tölt el, hogy 5 km-t lefutottam egyben! Ez személyes rekord valaha az életemben.

Futásban gazdag tavaszt kívánok magamnak és Nektek is!

U.i.: A Samsung Health alkalmazás mobilon remekül tudja követni a távokat és időket, valamint edzéstervben is segít és angolul magyaráz menet közben. Illetve  bemondja a megtett távot, gratulál és megdicsér 😀