Minden szép, ha jó a vége: az angol egészségügyben

Anyum szavaival élve a fél ország megtudta január elején, hogy gyomorfájással indult az évem.
Az ügyeleten jártam (walk-in centre) és gyomorsavra írtak gyógyszert, ami hatott is, mert másnapra jobban lettem és fokozatosan jött vissza az étvágyam. Mindig két falattal tudtam többet enni.
Egy hét után önkényesen úgy döntöttem, hogy leállok a gyógyszerrel. A vicces az, hogy utána még jobban lettem. Azóta meg újra szuperül. Először segített, utána meg visszatartott a tabletta? Hát, nem tudom.

Átregisztráltam címemhez aktuális háziorvoshoz, időpontot foglaltam. Elmentem a konzultációra, ahol elnyávogtam, hogy ez és ez volt. A francia orvosnő be akarta magyarázni, hogy biztos Karácsonykor sokat ettem, hirtelen ettem, fűszereset ettem…nem nyugodtam meg. Rábólintott, hogy legyen vérvizsgálat. Az első perctől nagyjából erre hajtottam.
Másnapra kaptam időpontot. Itt a háziorvosi rendelő egy kisebb klinika, vannak nővérszobák és egy csomó mintavételi dolgot helyben elintéznek.
24 órán belül újra a rendelőben jártam, egy fekete nővér levette a vérmintát. A vérvételtől azért féltem, mert tűt böknek. Engem ne böködjön senki, erre fel, ez a kis nővérke csodát tett. Egy gyenge nyomást éreztem össz-vissza. Tényleg ennyi? Nem győztem dicsérni, hogy mekkora profi.  Ő meg nevetve válaszolt „Hát igen, itt én vagyok a legjobb”.

2 hetet kellett várnom, hogy az orvosomhoz legyen szabad időpont az eredmény kiértékelésre. Nagyon szuper az NHS szolgáltatása, de bizony van páciens is dögivel, akik jól le tudják foglalni a rendszert.
Most csütörtökön volt a találka. Minden értékem remek lett. Az év eleji 5 napig tartó gyomorfájdalom most már rejtély marad egy életre. Egészséges vagyok.

Egy kis csavart teszek a történetbe. Egy másik nővérke vérnyomás mérést követően azt mondta, hogy magas az értékem. Felmentem Ebayre, 2 nap múlva kihozta a posta a saját vérnyomásmérőmet. Velem nem fognak játszadozni, hogy magas a vérnyomásom. Figyelem magamnak otthon ezentúl és megbizonyosodom róla, hogy minden rendben van. 🙂

Mivel most bekerültem az NHS vérkeringésébe, a doktornő beutalt nőgyógyászai rákszűrésre is azonnal. (A mintavétel szinten a rendelőben volt).
Illetve rendeltem magamnak nemi fertőzésekre (mint chalamydia) és HIV-re tesztet online (https://www.shl.uk/).

Kenetet vettem és a steril csöve lezártam, meg megböktem magam és pár csepp vért is töltöttem a másik csőbe. Minden szükséges dolgot egy kis dobozban becsomagoltak (válasz dobozzal) és posta hozta. Nagyon diszkrét és gyors szolgáltatás. Durván minőségi 21. századi színvonal.
Miután Angliában megkérdezték, hogy mikor volt az utolsó HIV tesztem? Soha, mert a legkisebb gyanúja sem áll fenn a helyzetnek. De ha benne van a társadalombiztosításban (semmi külön költségembe nem kerül), tesztelgessenek nyugodtan. Persze minden negatív lett. Szifiliszes sem vagyok – kb az hittem eddig, hogy az egy kihalt betegség. Ezek szerint nem, mert nézik.

Tanulság és megerősítés, Londonban nem kufircolunk össze-vissza mindenkivel, mert bizony vannak itt köztünk súlyos betegséget hordozó emberek.  Én ugyanebből kiindulva a Westfield bevásárlóközpont WC-jét is kerülöm, ha lehet (és WC ülőkére soha nem ülnék rá). Egy olyan városban élek, ahol a világ 120+ országából vannak emberek. Több bacilus és korokozó rejtőzködik, mint hinnénk. Ésszel kell lenni mindig, ennyi.

Minden szép, ha jó a vége. Minden eredményen rendben. Csak így tovább, mozgás és étkezésre odafigyelés, fizikai testem tisztelete – nagymértékű alkoholfogyasztás, drog és cigi messzi elkerülése, s hiszek abban, hogy az elkövetkező évtizedben is egészséges maradok.

Köszönöm az NHS-nek, hogy miután panasszal voltam, foglalkoztak velem. A nővérek és doktornő is profizmust mutatott és rém kedvesen, empatikusan álltak hozzám.

Megjegyzések:
3 hét alatt konzultációkkal, vizsgálatokkal minden le lett tudva – összesítve gyors az NHS. M
ilyen durván pozitív dolog az is, hogy a fogamzásgátló is ingyen van! (Otthon meg 2010-ben fizettem 6900 forintot 3 hónapnyi adagra…)