Otthon, benyomások

Karácsonyi beszámoló helyett, jöjjön most egy személyes benyomások cikk.

Az elmúlt napokban többen győzködtek, hogy haza kéne költöznöm, mert a fizetések „elszálltak” és soha jobb lehetőség nem volt még állást találni, mint most. Egyik vélemény szerint én simán 600 ezer forintot is kaphatnék a jó angolom és talpraesettségemből adódóan. Biztos? Diploma nélkül 600 kiló…kizárt. De egye fene, ha valaki ad nekem 600 ezert alkalmazottként heti 45 órában és szabad hétvégékkel, hazaköltözöm.

Ám tagadhatatlanul látom, hogy többet keresnek az emberek Magyarországon, mint 5 éve. Fehérvár belvárosában gombamód elszaporodtak a vendéglátóhelyek és tapasztaltam, hogy volt forgalom. Sőt. A Frei Kávézóba nem lehetett beférni, a Krém cukrászdába is úgy jutott asztal, hogy éppen távozott valaki.
A plázában folyamat ment a tömeg és moziba is alig akadt szabad hely. A színházban meg teltház volt december elején már év végéig.
Egy londoni barátom magyarázta, hogy a világválságból kilábalt a gazdaság nemzetközi szinten, visszarázódott a kereskedem és a turizmus pedig nagyon felfelé pörgő pályán halad jelen pillanatban. Magyarországi helyzet meg még jobb, hiszen több százezer munkavállaló lelépett és a megnőtt keresletre, így kevesebb ember jut. Ha valamire kereslet van, de a kínálati oldalon hiány jelentkezik, az felveri az árakat amúgy is. Ezek a folyamatok nem a Parlamentben dolgozó politikusok érdemei (legalábbis a versenypiacon biztosan nem).
Ahogy családtagom mondja folyton: nézz körül, látszik, hogy többet visznek haza az emberek. Aki meg dolgozni akar, tud, van bevétele azonnal.

Egyéb tapasztalat: Fehérvár közlekedése. 4 emberért elindítják a buszt. Ha nem jött volna a busz, hát csak 4 ember maradt volna otthon. Úgy érzem, hogy iskolai és munkanapok csúcsforgalmának kivételével, csak látszatból van fenntartva a tömegközlekedés. Kíváncsi lennék deficites-e…mert a 4 emberből is 2 nyugdíjas volt, akik nem fizetnek semmit érte.
Távolsági közlekedés ugyan ez. Jött a Pesti busz és 60 % nyugdíjas rajta, 30 % diákjeggyel, 20 % meg , aki teljes árat fizetett, az is 1270 forint tőlem. Pár ezer forintos bevételért elindították Veszprémből Budapestre a buszt. Nem éri meg az tuti.

Aztán Öreghegyen, Fehérváron kb nincs olyan utca, ahol nincs legalább egy elhagyatott ház, plusz egy eladó. Annyi ingatlan áll üresen! Az idős nénik és bácsik, akik egykoron itt a kertes házaikban laktak és szőlőjüket művelték, meghaltak. Az örökösök meg hagyják, hogy Isten szent nevében amortizálódjon az ingatlan (többnyire kocka épületek) a telekkel együtt. Ilyenkor gondolok bele abba, mindenkinek jutna itt bőven elég ingatlan, csak a vagyonelosztás egyenlőtlen.
Az ingatlan árakról meg annyit, hogy egy telek 25+ millió is lehet, amin a lakás elavult és korszerűtlen állapotú. Lebontás vagy súlyos milliós felújításra lenne szükség. Mélyen a zsebbe kell nyúlni…
Így csak ott állnak az üres házak, aztán majd lesz velük valami, vagy egyszer csak megveszi valaki, vagy összerohadnak magukban.

Hja és kevés a fiatal, mármint a pici. Ritka, ha babakocsit lát az ember…a postán viszont annál több nyugdíjas állt sorban. A posta is egy látszat intézmény..nem én mondom. Cikk: ITT Családtag véleményezte, hogy postai fiókok a sárga csekket fizető emberek miatt működnek már csak, ami politika. Hiszen szavazótábor a sok nyugdíjas és elmaradott települések lakói, akik a netet és okostelefont még hírből sem ismerik, számlát online utalni nem fognak/tudnak. Így a postát állami pénzből tömködjük, hogy elketyegjen veszteségesen is.

Kíváncsi leszek Fehérvárra, mi lesz itt 10-20 éven belül. Vagy ki tudja, addig még én is hazaköltözhetem és talán 600 kilót is keresek majd. 😀 😀 😀

Reklámok