Karácsonyi bónusz…az.

Megvolt az utolsó munkanap a családnál. Nem számítottam nagy ajándékra, de gondoltam, hogy egy kis pénzt, talán csúszni fog a borítékba.  
Hát, csúszott. A semminél több, de pont annyit kaptam. Egész évben maximális flexibilitással voltam, néha úgy éreztem, hogy úgy rángatnak, mint a kutyát a porázón. Nem egyszer fordult elő, hogy 1 nappal előre szólt anyuka: ha még nem kértem, holnap maradnál tovább? Az utolsó hetekben meg folyamat késésben volt, nyilván a 15 percnél több késéseket kifizetettem. De itt az a lényeg, hogy sosem tudtam tervezni azzal, hogy 6:30-kor elindulok hazafelé. Majd jó, ha 6:50-kor el fogom hagyni talán a házat alapon mentek a napok. Vagy anyuka késett, nagyobb gyereket meg vinni kellett cserkész klubba. Véletlen egy órával maradtam többet, amit reggel nem tudtam még.
Ilyen ez a nanny munka, sosem tudom, mennyit fogok dolgozni, mert gyere korábban, maradj és babysittelj az utolsó pillanatokban is becsúszhat.

Az elmúlt 5 évben mindig kaptam Karácsonykor. Sosem hatalmas összegekre, több száz fontokra kell gondolni, de akadt valami. Most meg az egész éves idei munkámat egy piti összeggel méltányolták a szülők. Iszonyat mérges lettem.

Mielőtt még az jönne le, hogy pénzéhes vagyok, mesélek…szóval a család annyi felesleges dologra és marhaságokra tud költeni. Na meg a presztízs termékek, meg van, hogy csak melyik boltban és mit vásárolnak. A konyhában a karácsonyi gyertya az laza 30 font volt. Ha meg gondol egyet anyuka, beugrik a papírboltba és pár színező, ceruza a gyerekeknek, ja, hogy elköltött 40 fontot hirtelen, semmi gond. A másik hétvégén beugrottak a játékboltba, 25 fontért egy zenélős plus kutya, megvették a gyereknek, nem ügy. Pár 10 fontos tétel az semmi kiadás az életvitelükben.
2 hete szülinapi zsúrra kellett ajándékot vennem, 20 font értékben a gyerek osztálytársának. Kérdezem én, ha a gyerek osztálytársára lóturó pénz 20 fontot elkölteni, akkor év végén a nanny szemét miért szúrjuk ki piti összeggel?
Ez a megbecsülés?

Vonatkoztassunk el a pénztől. Kaptam egy karácsonyi üdvözlőlapot, amibe általában bele szokták írni, hogy köszönjük az éves munkádat vagy valami hasonlót. Idén meg kaptam egy semmilyen „Boldog Karácsonyt” lapot és ennyi.
Az anyuka vagy nagyon szét volt csúszva és kapkodásban valamit írt, talált egy kis pénzt a pénztárcájában, jó lesz alapon. Vagy megállt egy pillanatra és úgy volt vele, hogy bírom a nannyt, de nem vagyok vele annyira elégedettek, valamit adok, hogy ne érjen rossz szó, de örüljön, hogy még ennyit is kap.
Tavaly kaptam pár apróságot a gyerekektől címszóval, mellé meg a szülőktől a borítékot. Idén meg egybe mindent és viszlát. A nevetséges kis pénzt mellé vettek nekem egy folyékony kézmosót (Waitroseból) és egy ajakbalzsamot. Nagyon ünnepi. Látszik, hogy nem erőltették meg magukat, hogy valami személyesebb dologgal lepjenek meg. Meg egy doboz csokit is adtak. (El is ajándékoztam másnap). Úgy jött le az egész, hogy na muszájból valamit levettek a polcról a szupermarketben, aztán kész. Kell adni, mert Karácsony van, de sz*runk bele mélyen.
Ritka negatív érzésekkel vagyok most feléjük.
Ha legalább egy kedvesen megírt kártyát kaptam volna, amiben még ha látszatra is, de úgy tesznek, hogy elismerik szavakkal az éves munkámat, s még ehhez jött volna valami kis személyesebb ajándék…és úgy a piti pénz, nem lennék ennyire kibukva. Legalább szavakban érezném, hogy számítok nekik valamit, mint alkalmazottjuk.
Magamban mondtam, hogy menjenek a pokolba. Minden vacakra van pénz, de Karácsonykor meg sóherkodunk. Legyenek boldogok.

Elmesélem, hogy én mit adtam.
A fiúnak Tottenham a kedvenc csapata, rendeltem neki egy logóval ellátott tolltartót.
A 3 évesnek régebben tönkrement az esernyője és szereti Peppa malacot, vettem neki egy Peppás rózsaszín esernyőt.
Az 5 éves könyvet kap. Még ősszel voltunk könyvtárban és egy esküvős mese tetszett neki, azt szereztem hát be.

A szülőknek meg személyre szóló csizmás családképet vásároltam. Azzal szöszmötölni is kellett, mert nekem kellett összeállítanom megadott kódok alapján az egészet.
Én igyekeztem személyeset és személyre szóló dolgokat összeállítani.
A viszonzást meg hagyjuk….talán sosem éreztem magam ennyire megbecsületlenül még, mióta nanny vagyok.

Túllépek rajta. Megyek tovább.
Boldog Karácsonyt!

Reklámok