Las Vegas: Delfines élmény

Pénteken kivittem a 3 évest játszótérre. Már délután fél 4-kor olyan sötét volt, mintha este lett volna. Ahogy a hintában lökődtem a kislányt, előjöttek emlékezetemben a Las Vegas élmények.
Az utazásban az a csodálatos, hogy előtte is, és utána is doppingszerként használ egy szürke hétköznapon. Elmosolyogtam magam és kellemes érzések jöttek elő. Pár élményről még itt szót sem ejtettem. Na most.

Mindig is nagy álmom volt delfinekkel találkozni. Miamiban majdnem összejött egy delfines úszás, aztán túlfoglaltság miatt törölte az utazási iroda. Mikor készültem Vegasba, felmentem a helyi látványosság pass (bérlet) oldalára inspirációkat gyűjteni. Ott pillantottam meg, hogy van delfinárium! Number 1. bakancslistás tétel lett.

Az első nap, legelső programja volt, hogy mentünk delfint nézni. Tudom, hogy egy kényes dolog, vadonélő állatokat fogságban tartani. Valóban aláírom, hogy röhejesen pici a delfinek élettere a valós tengerekhez képest, de az egészségükre és jólétükre nagyon odafigyelnek. Minden egyes állatnak külön gondozója van, naponta ellenőrzik egészségi állapotukat, különleges diétán vannak és NINCSENEK delfin show-k. Az állatokat semmire sem kényszerítik, nem kell x óránként műsort bemutatni akaratukon kívül. Etetések vannak, mikor irányítva ugornak egyet – egyet, de ha valamelyik állat erre éppen nem hajlandó, hagyják.

A Vegasban lévő állatok meg már eleve fogságban születtek, nem tengerekből halászták ki őket pár éve. És szaporodnak is (pont láttunk egy 2 hetet bébit mi is), ami azt jelenti, hogy a körülményekhez képest jól érzik magukat. (Mellesleg legalább műanyag nincs a gyomrukban, meg nem sérültek meg halászati tevékenységek közben sem, mint ahogy jó pár vadonélő társuk 😦
A delfináriumban kutatásokat is végeznek, megfigyelik viselkedésük, a tapasztalatokkal pedig a tengerekben élő delfinek életéhez akarnak pozitívan hozzájárulni. A delfináruim elismert különböző szervezetek által és minősítéseket is kaptak.
Nem érzem így úgy, hogy állatok kihasználásért fizettem volna.

Nem bírtam betelni a gyönyörű delfinekkel. Fél napot a medence mellett töltöttem első nap.
Utolsó napra meg besokalltam Vegastól és szerettem volna a „természetbe” elmenekülni. Vegasban ugye nincs az, hogy na, kimegyek a parkba sétálni, mert nincs park. Van a sivatag, meg 45 fok augusztusban, pusztulat kint lenni. Szegény delfinárium maradt az egyetlen opció a hoteldzsungelből való meneküléshez.
Árnyékban hesszeltem a delfinek mellett, mikor szóba elegyedtünk az egyik alkalmazottal. Meglepődött, hogy másodszor jöttem egy hét alatt. Megemlítette, hogy 50 dollárért van lehetőség fotózkodni az egyik példánnyal. Olvastam neten, hogy többféle csomag van az állatokkal való interakcióra, de a honlapon nem szerepelt a „csak” 50 dolláros ajánlat. Ennyiért köszönöm, szeretnék egy képet. A telefonján beszólt, hogy befoglal egy személyt, pénztárhoz sétálva meg fizettem.
Egy nap megvan, hogy max hány ember és hogyan érintkezhet a delfinekkel, szigorúan a delfin jólétét előtérbe helyezve.
A nagy álom teljesült, hozzáérhettem az egyik állathoz, igaz csak 1 percre se. A fotót gyorsan elkészítették és ennyi.

A delfinek és a delfinárium feldobta a nyaralásomat.

U.i.: Sajnos meg kell említenem, hogy a delfinek mellett tigrises állatkert is van. Több vadmacskát meg lehet bámulni. Annak viszont semmi értelmét nem láttam. Szerencsétlenek a 30 nm-es ketrecben unták a banánt, a bazi melegben. Őket nyugodtan visszavihetnék egy afrikai rezervátumba, semmi szükség rá, hogy Vegasban legyenek.
Mellékinformációként megemlítem, hogy 2003-ig élő tigrises show ment a Mirage Hotelben. Az egykori showról Wikin lehet olvasni: ITT