Vegas: Thomas Cook járat

A repülőútról számolok most be. A Thomas Cook utazási irodánál foglaltam jegyet 600 fontért oda-vissza Vegasba.
Charter járattal utaztam a Stansted Airport-ról.  Gőzöm sem volt, hogy a fapadosokat kiszolgáló reptérről egyenesen Vegasba van direkt járat, szezonálisan. Valószínűleg sokkal olcsóbb volt innen indítani a gépet, mint Heatrow-ról. És még hozzátenném, hogy volt olyan utas, aki Ryanair gépről érkezett és átszállt Vegas járatra. Illetve visszafelé is volt egy hölgy, aki landolás után sietett is egy Ryanair géphez.
Simán megvalósítható, hogy valaki Pestről Ryanair géppel eljön Standsted-re és átszáll egy közvetlen járatra Amerikába. Érdemes fejben tartani, hogy van ilyen opció is!

A Thomas Cook ajánlatában tetszett, hogy egy 23 kg-os bőröndöt a jegyár tartalmazta és kaját is ígértek a fedélzeten. Mert sok távolsági fapados pl. Norwegian szépen beetet egy árral, s akár plusz 70 font a feladott csomag/egy út a nemzetközi járataikon. Óvatosan az olcsó ajánlatokkal, mert ha már hozzáadjuk a járulékos költségeket, ott tartunk, mint egy rendes gép viteldíja.
Ami nem tetszett, hogy a címemre küldtek duty free katalógust és minden nap bombáztak a kihagyhatatlan ajánlataikkal e-mailben, akár 50%-ot is spórolhatok meseszöveggel. Direkt rákerestem random neten egy-két „nagyon megéri” termékre, s olcsóbb volt, mint amit ők vámmentesként kínáltak.
Persze, mikor ideért a check-in ideje (24 órával indulás előtt), arról már nem küldtek figyelmeztető e-mailt. (vissza útkor sem, sőt arról sem küldtek e-mailt, hogy járata holnap indul stb.stb.) Ez egy kicsit szemét húzás. Hátha elfelejtesz online becsekkolni, és egy kis összeget rád verhetnek majd reptéren (?)

A kiírt indulási időpont 11:20 volt, amit utolsó héten 11:50-re módosítottak. Kiértünk a reptérre, álltunk sorban a csomagfeladási pultnál. Odajött egy mellmagasságomig érő alkalmazott és elkezdett minket faggatni. Miért megyünk Amerikába? Mi a foglalkozásom? – én totál felb@szódtam. Soha, korábbi 5 út alkalmával az indulási reptéren nem kezdtek el faggatni, hogy miért utazom az államokba. „May I ask your profession?” – mit érdekli őt, hogy mi a munkám Londonban. Ma azt mondanám neki, hogy WC pucoló vagyok. Bármit mondhattam volna, most honnan tudná, mi az igazság. Eleve ismerősömmel várakoztam és közöltem a nővel, hogy mi nem egy pár vagyunk, csak barátokként utazunk. Ne kezeljen úgy minket, hogy együtt vagyunk.
Legközelebb csak hagyjanak békén feladni a cuccomat, s majd érkezés után nyilatkozom szívesen.

A gép majdnem 2 órás késsel indult. Aznap reggel pont beesett valahonnan Standsted-re, s még előttünk ki kellett takarítani, rendet rakni benne. Mi már a beszállási pultnál ültünk, mikor még a nagy szemeteszsákokat kezdték el lecipelni a fedélzetről. Inkább később induljunk, de épségben érkezzünk…Semmi gondot nem láttam ebben.

Elindultunk. Felszállást követően 1,5 órával kezdték el szervírozni az ételt. British Airways színvonalú kaját adtak. Egyedül a desszert, a mentolos – csokis puding nem jött be. Borzalmasnak találtam. Mintha barna ízű fogkrémet ettem volna. Szemét lett belőle.
Ha már a szemétnél járunk, gépeken felszolgált kaják csomagolása környezetszennyező durván. Minden kis adag műanyag tálban, celofánnal bevonva. Ezek nem újrahasznosíthatóak. Sőt, 1dl vizet műanyag egyszer használatos pohárban lezárva szolgáltak fel. A mi gépünkön volt passz 380 utas. 380 kis műanyag tál, desszertes pikszis, vizes pohár stb. És hány gép repül egy nap? Mennyi szemét az? Hova megy az a sok műanyag?

A gépen a szórakozási lehetőségek korlátozottak az alapcsomagban, ami kb 5 db filmet tartalmazott + 1-1 részt különféle sorozatokból. A prémium csomag 6 fontért megvehető, amiben 100+ film elérhető. Nem lehúzós, ha valaki tényleg jót akar mozizni. Az ingyenes csomagot sem találtam gáznak pl. az Avatar filmmel vagy a Hidden figures valós történeten alapuló drámával.

Odafelé úton skótokkal voltam körbevéve. Egy skót férfi banda utazott az államokba. Nagyon kedves emberek. Leültem a srác mellé és kezet rázva bemutatkozott. Ha ki akart menni WC-re, folyton a nevemen szólított. Jól esett közvetlensége.
Visszafelé nagyon foghíjasan telt meg a gép, mellettem sem volt senki és ismerősöm mellé is tudtam ülni.  Szóval sokan nem 1 hétre mentek és nem csak Vegasba. Hétfőtől hétfőig volt a turnus a charter gépre. De láttam ismerős arcokat is, akikkel együtt mentünk, s együtt is jöttünk vissza.

Talán érdekesség (vagy pont nem az): a Las Vegas reptér tele van játékgépekkel. Ha már hazaútig nem sikerült elvernek az összes nyaralásra szánt pénzed, akkor gyorsan megteheted ott. Pofátlanság a maga módján.

Zárásként a beléptetésről. Mindenki paráz ezen, jaj, csak engedjenek be az államokba. Be fognak. Pár alapvető kérdés, miért utazol, melyik városokat keresed fel, mennyi kp van nálad stb. Ha nyugodtam és őszintén válaszolsz, semmi probléma nem adódhat. Én 5 percet nem beszéltem a határőrrel, mire szépen benyomta a pecsétet.

Nekem bejött a Thomas Cook járat, jövőben is szívesen utaznék velük még.

Vegas: Thomas Cook járat” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások lezárva