Las Vegas: kezdetek

Tavaly júliusban elhatároztam, ha minden összejön, akkor egy jövő év augusztusában irány Vegas. Úgy szépen minden összejött, de.
Húsvét után nem sokkal rákérdeztem a nyári szabimra, s úgy láttam, hogy 10-12 napot egyben simán el tudnék tölteni az államokban. Milyen jó is lenne.
Megálmodtam, hogy Los Angeles (LA) és Vegas legyen összekötve egybe, s LA-ban landolnék. Elképzeltem, hogy viszem a rollerem és majd én ott a Venice Beach-en elmászkálok, meg a Csillagok sétányán is elhasítok. Szép, szép. Ott indul minden, hogy olcsó repjegyet kell találnom. 700 font az „olcsó”, vagyis én ennyit szánnék egy London – LA retúr útra.

Ráültem momondo.com – ra. Találtam is 700 alatt Lufthansa oda és passz, mi vissza ajánlatot. Foglaljunk 10 napra. Végigmentem az xy cég honlapján, rámentem, hogy fizetés, majd hibaüzenetet kaptam. 2 perc múlva hív az xy cég embere, hogy látják, én LA-ba akarok menni. Oda bizony.
Na, most olyan áron, ami a honlapjukon van, már a partnerük nem tud helyet biztosítani, de ha flexibilis vagyok a napokkal, meg átszállás, már nézi is nekem a lehetőséget.
Álljon meg a menet, nem fogok telefonban több x száz fontos tételekből egy kegyetlen indiai akcentusú ügyfélszolgálatossal elcsevegni, s főleg nem gyors döntéseket hozni ilyen pénzeknél. Bunkón mondtam neki, hogy ha a honlapon lévő áron és időpontban nincs jegy, nekünk semmiről sincs beszélni valónk. Kicsit azért sajnáltam az ürgét. Gondolom napi szinten többen így beszélnek vele.
A momondo az esetek 80%-ban eddig jól működött, de az elmúlt 2 évben ez már a 2. eset, hogy a cég, ahova átirányít, ugyan engedi a fizetést is, majd hívnak, hogy nem oké. Már kezdem azt hinni, hogy xy cégek direkt rossz és csábító árakat adnak meg, hogy utána embereket palira vehessenek. Belegondoltam, hogy van egy jóhiszemű úr, aki foglal náluk, majd hívják, hogy még sem úgy van ahogy, s az illető megijed, hogy „bukja” az utazását és simán rábólint arra, hogy 200 fonttal többért van ugyanaz.

Másrészt meg olykor annyira, de annyira tud bosszantani a repülőjegy értékesítés piaca. Miért van, hogy ha direktben a Virgin oldalára felmegyek, valami brutál összeget ad be mondjuk New Yorkba. De ugyanaz a járat meg az xy franc tudja milyen értékesítő cég honlapján 300 fonttal kevesebb akár? Miért éri meg a Virginnek a saját oldalán méregdrágán adnia valamit, amit egy semmilyen cég jóval olcsóbban kínál végül? Én a Virgin helyében inkább direktben akarnék értékesíteni jó sokat.
Nem tudom felfogni, ez miért jó.
Engem meg sohasem a jegyértékesítő cég neve érdekel, hanem az ár. Honolulu jegyet pl valami Texasban lévő amerikai cégnél foglaltam. (Ezt is csak onnan tudom, hogy felhívtak, mert banki a tranzakcióval gond volt, s adatpótlásra kértek) Pont nem érdekel, honnan árulnak, amíg az ár megfelel.

Pár hete volt az Utazómajom Facebook oldalán, hogy xy cég csődöt jelentett, s sok okos ember meg fikázni kezdte azokat, akik ilyen kóklerokkal foglalnak. Hát nem tudom, de fogadjunk, hogy British Airways honlapján nem 478 font lett volna Miami oda – vissza….Karácsonykor! Muszáj távoli (tengerentúli, ázsiai) utaknál nevenincs cégekre hagyatkozni.
Ha meg a foglalás szépen átmegy, utána 1 órán belül már a légitársaság oldalán látom az utam. Mindig így működött, ha tényleg sikeres volt a vásárlás. Onnantól kezdve a Virgin (stb) már számolt velem.

Na, vissza az amerikai útra. LA-ról le kellett mondanom (vagy fizethettem volna 900+ font körül) és elkezdtem a napokkal „játszadozni”. Random írtam be különböző dátumokat. És csodát láttam….LOL. Közvetlen járat Vegasba 600 fontért.(Olcsóbb, mint a szobám bérleti díja egy hónapra) Hát megveszem. Először itt is egy xy cég honlapján találtam magam, akik a végén 25 font bankkártya tranzakciós díjat akartak felszámolni. Azt nektek. Mivel láttam, hogy Thomas Cook Airline a gép, ami vinne, így átmentem a Thomas Cook honlapjára és tőlük egyenesben foglaltam 600-ért.

Megosztottam a netem, hogy Thomas Cook-al fogok utazni. Erre írt egy ismerősöm: „én utaztam velük, Kubába mindent nálunk foglaltam.” Hja, ismerősöm anno mondta, hogy valami 400 font alatt volt a retúr, csak elfejlette marketingelni nekem a Thomas Cook-ot. Még jó, hogy említette…pont nem.
Londonból egy tucat amerikai városba baráti összegekért van charter járat. Üdv a momondo-nak, amiért megtalálta most. Ha normális lesz a repülőutam, én reklámozni fogom őket!
Az meg hab a tortán, hogy egy ismerősöm is kedvet kapott a 600 fontos jegyre. Így ismét nem egyedül utazom majd. (Ha meg egyszerre foglaltuk volna az utat kettőnkre, kedvezményesen lett volna szállás pl. a Mirage-ba….Ám így most egy 3*-os hotelért fizetünk majd annyit, mint amibe Thomas Cook által az 5*-os  került volna) Mindig tapasztal az ember.

Hétfőn délelőtt start! Picit parázom az úttól.