Júliusi vegyes

Egy kis júliusi vegyes következik most.

Mindenki arról beszél, hogy ideért a nyár. Szokatlanul szép és hosszú jó időnek örülhetünk már egy jó hónapja. Pozitív, hogy végre volt értelme nyári ruhákat venni. Idén június – júliusban többet költöttem hirtelen dresszekre, mint előtte 3 évig együttesen. Mivel folyton télen utaztam a nyárba, általában csak a nyaralásra tervezve vettem egy – egy új miniszoknyát pl.
Nem felejtem el azonban, hogy idén március közepén még fagyott és havazott, ami szintén szokatlanul szélsőséges volt. Májust meg még télikabátot viselve kezdtem. Most meg július végén 35 fok napközben, árnyékban.
Ahogy az angol 8 éves gyerek fogalmazott a héten: „Végre van 4 évszakunk, s ahogy kell szépen még a hó is esett télen. Nyáron meg meleg van. Tök király”
Anglia rég nem esős. Utoljára nagyon esős 2014 januárjában volt, mikor tényleg minden nap leszakadt az ég.
Időjárás kivesézve. Az egyetlen aggodalomra adó ok, az a víztározók apadása és egy esetleges jövőbeli vízkorlátozás lehet.

——————————————————————-

A hónapban szembejött velem a Facebookon egy megosztás: Falusi élet – ’Éledező falvak’ oldal Magyarország. Olvasgattam, ha már kikötöttem náluk. Falusi élet, növénytermesztés – házi haszonállat tenyésztés, mikró gazdálkodás és „lassúbb” élet, milyen jó is lenne. Mármint, ami fix, hogy Londonban nagyon durván a kapitalizmus kerekében vagyunk, s minden héten taposunk a malomban. Hosszú munkanapok, végre péntek, majd hétfőn kezdődik minden elölről.

A jómódúak is melóznak a pénzért, nem keveset. A család, akiknek most dolgozom, az apuka napi 12 – 16 órát melózik alapban, hogy magániskola, milliós kecó, évi 4+ hét nyaralás, minden meglegyen. A pénzt nem adják ingyen, s minél magasabban van valaki egy cégben, vagy netán vezetők közé kerül, annál többet melózik (7 éves tapasztalatból látom). Hiába dolgozom a családnak, az apukát havi 1-2x látom. Reggel 7:30-kor lelép melóba és este 10-kor ha hazaér, de vannak hetek, mikor ez éjfél környéke. Majd másnap reggel megint kel és megy. Mondja valaki, hogy ez egészséges….mert nem az.

A hajtós élet a tényeit látva, már lelki szemeim előtt elképzeltem, milyen idilli lenne, ha egyszer (mondjuk 10 év múlva) kilépnék a „taposó malomból” és vidéki Magyarországon lenne egy kis házam, ahol a nyári estéket a tornácon ülve a csendben, nyugalomban tölthetném.
Nagyon irreális elképzelés…egyszerűen már a szüleim sem úgy nevelkedtek, hogy önfeltartóak legyenek. Még a mamám fiatal korában talán az volt, s ennyi. A kényelmesnek tűnő falusi élet azért kemény meló. A zöldség – gyümölcs nem terem magától, gondozni kell mindent, kapálni, ásni. Aztán állatok alól ganyézni stb.stb. Meg a városi ‘mindent megveszek bármikor’ élet után iszonyat lemondással járna. Megszűnne az a jó világ, hogy Ebay rendelés olcsón Kínából egy jó eldugott faluban élve. Vagy orvoshoz jutás, sok egyéb dolog, ami most eszembe sem jut. Tehát, nem hinném, hogy meg fog megtörténni, hogy 40 éves korom után egy eldugott helyen lévő vályogház tornácán fogok ücsörögni. De a hajtásból tényleg szuper lenne kilépni…ezt egy gondolatnak megtartom a fejemben.

—————————————————————-

A hónap közepén befizettem egy félnapos tanfolyamra. A téma a „Tanulás játékon keresztül” volt. Olyan egetverő új tudást nem adott, igazából inkább ilyen – olyan töredék infókat kaptunk, amik alapján még hosszú órákat kéne a netem keresgélni.
A tanfolyamon összefutottam egy magyar csajjal. Az története röviden annyi, hogy 2 diplomás! személyként 2012-ben jó sz*r fizetésért melózott Budapesten. Elege lett abból, hogy az élete sehova sem halad, csak telnek a napok. Gondolkodás nélkül felmondott és kijött gyerekekre vigyázni. Az elmúlt 4 évben 3 gyerek nannyjeként dolgozik. Orvos anyuka és cégvezető apuka – szülőknek. Vezet is! Londonban, ami azért dicséretes. Mérföldekkel többet keres, mint diplomásként otthon egykor.
A helyzet pikantériája annyi, hogy idén novemberben hazaköltözik. Hja, meglepő? Rajta azt láttam, hogy a honvágy dolgozik. És miután már Angliában több gyerekgondozói tanfolyamot elvégzett, amit a magyar rendszer nem ismer el…ezért Magyarországon először elkezd majd egy 2 éves OKJ képzést, amivel utána hivatalosan tud óvodában dolgozni. Az mesélte viszont, hogy már egy magánoviba felvették, mert ott elismerik a külföldi tapasztalatait és nyelvtudását. Könnyen összejött a munka – mondta meglepően. Iszonyat munkaerőhiány van oktatásban és óvodákban is. (Lassan már bárki mehet, csak menjen).
„Sokan le akarnak beszélni, hogy hazaköltözzek” idézem szavait. Menjen és próbálja meg, szerintem olyan tapasztalatot már itt kint összeszedett, hogy ha visszajönne, pikk-pakk lenne újra állása Londonban. Nekem több egykori ismerősöm is hazacuccolt már évekkel ezelőtt, s nem jöttek még vissza.
Plusz annyi megtakarítást összeszedett, hogy ha az elkövetkező 2 évben semmit sem keresne, is megélne otthon – kitért rá.
Öleléssel és puszival búcsúztam tőle. Szimpatikus és kedves csajt ismertem meg személyében, sok sikert kívántam neki.

Reklámok