Nagykövetségen

Nagykövetségen jártam ismét. Legutoljára 2012-ben kerestem fel őket útlevelet készíttetni. Igen, mert voltam olyan nagyokos, hogy egy személyivel költöztem ki Angliába. Érvényes útlevéllel nem rendelkeztem. Aztán az au pair család kitalálta, hogy elvisznek nyaralni. De kéne útlevél, szóval igényelnem kellett. 2012-ben 73 fontot fizettem 10 évre, jóval drágább, mint otthon készíttetni.

2018.március 21-én néztem időpontot online, s július 12-én reggelre tudtam is foglalni. Hát ennyire tele vannak, akár 3+ hónapos várakozási idővel is kalkulálni kell. Érdemes figyelni, mikor milyen okmány jár le.

Ideért július 12. Indultam rollerrel a nagykövetségre, nagyon közel lakom a Sloane Square-hez. Már 9:15-kor 10-en várakoztam a nyitásra. Majd 9:30-ra 18-an lettünk, plusz 2 babakocsi.
A nagykövetség épülete tök nagy, az ügyintézés meg egy egérluknyi helyen történik, ahova egy mellékajtón lehet bejutni. Lépcsőn kell felmenni, akadálymentesítés vagy babakocsisokra gondolni…tessék csak felcipelni, nem olyan gáz az. A lépcsőn felérve egy kb 10nm-es váróban találtam magam, ahol jobbra egy ügyfélfogadási ablak volt. (Okmányok átvétele és egyebek?)
A 10nm-es kis teremből meg egy üvegajtó mögött történt az ügyintézés. Elektromos kapcsolóval tudták belülről nyitni a bejáratát. 9:31-kor már be is mondták a nevem.
Minden okmányom egybe összepakoltam, nagyon felkészültem. (Ha fizetni kell, a pontos összeg fontra leszámolva meglegyen! Különben bukta lehet az ügyintézés, mert ők nem váltanak és visszajárót sem adnak) Személyi igazolványt kérni ingyenes, alanyi jogon jár még Londonban is.

A személyi igénylés nagyon gyors. Egy basic nyomtatványt kellett kitölteni, telefonszámom, angol címem (mit érdekli őket?). Utána kis pötyögés a gépben az ügyintéző által, szerintem központilag minden személyes adatom látta bent a hölgy a rendszerben. Majd ott a kamera, nézzen bele. Ujjlenyomat, rendben. Végül a kérvény kinyomtatása az adataimmal. Itt írja alá. Kész minden. Viszlát.
10 percet sem töltöttem bent. Futószalagon tolják a népet, így is teltház van. Kifelé a 10nm-es helyiség túlzsúfolt lett. Halkan megjegyzem, hogy abban a böszme nagy követségi épületben kicsit szellősebben is ki lehetne alakítani az ügyfélfogadást.

A nagykövetségen WC nincs, ne pisikélni járjunk ide. De azért ha 20+ embert összecsődítünk, meg pici gyerekkel is felnőttek, hát el kéne egy mellékhelyiség, na.

Következő lépés: 5-8 hét múlva kapok egy e-mailt elvileg, hogy akkor jöjjek vissza személyes átvételre.

Az ügyintézőket meg nem irigylem, ők tényleg melóznak a pénzükért tempóban és folyamatosan. Nem vakarózni járnak be.

Időpont foglalás weblap: itt (ügyfélszolgálat menüben Nagy Britannia – London)

Reklámok