Szemtől – szemben Viszkissel (London)

Facebookon láttam az eseményt, hogy Viszkis jön Londonba, s szemtől – szemben lehet majd vele találkozni.
Nem bírtam eldönteni, hogy menjek-e rá, hogy vagy ne. Egyrészről a lelkiismeretem azt mondta, hogy bűnőzöket nem támogatunk, ilyenre ne adjak ki pénzt. Másik oldalról meg hajtott a kíváncsiság.
Londoni évek liberálissá tettek, tök látom magamon, hogy mielőtt valamit totál leírok, szeretem látni az érem másik oldalát. Viszkissel is pont így voltam. Ja és neten a következő idézet jött velem szembe pont:
„I don’t like that man. I must get to know him better” (Abraham Lincoln)

28166815_1456665671125635_6381332811029713159_n

kép forrása: ITT

Elhatároztam, hogy ott leszek.

Ugorjunk vissza kicsit az időben.
A 90-es években még igencsak gyerek voltam, de őróla még én is tudtam. Az meg egy rossz duma, hogy a bankokat károsította meg. A bankban az emberek pénze van, vagyis kicsit úgy is érezhetem, hogy az én szüleim pénzéből nyúlt le azzal, hogy rabolt.
Elfogták és lecsukták 17 évre első körben. TV2 – Napló adásait nézve tájékozódtam sok mindenről anno.Az viszont totál kimaradt, hogy szabadult, mert 2011 óta nem követem a magyar médiákat.
2015. augusztusában Veszprémben jártam a szüleimmel egy vasárnapi vásáron.
Psszt apu, jól látom, amit látok? Ő lenne az, tudod…a Viszkis? Ne nézz rá most feltűnően, várj – halkan súgtam.
Ez tényleg a Viszkis! Hát ilyen nincs. Én vele egy vásáron futok össze? Az egykori legkeresettebb bűnözővel? Ezt nevezem.
Ismerősöknek meséltem, hogy képzeljétek, én láttam a Viszkist egy vásáron. Ja, hogy le vagyok maradva…bocsi.

Huss, ideért 2018. június. 17. Indultam a Camdenbe. Délután 5-kor már a helyszínen gyülekeztem a többi magyarral. Kis késéssel nyitották ki a terem ajtaját. És ott állt bent a Viszkis. Nem leszünk bunkók, ráköszöntem: Jó estét kívánok! Bólintott – fogadta a köszöntésem.

Fél óra múlva már a színpadon állt és elkezdődött az előadás. Miről is volt szó?
Olyan vegyes felvágottra sikerült az este. Egy kis gyerekkor, egy kis rablás előtti élet, egy kis személyes sztorizgatás, egy kis kulisszatitok a filmről stb. Konkrét témakör nem volt, mindenből egy kicsi.
A börtönről elég szűkszavúan beszélt, de ami nagyon megragadt, hogy börtönőrt az különbözteti meg a rabtól, hogy a fal túloldalán van, de ugyanúgy bezárva. Vannak, voltak visszaélések a hatalommal és szarrá lett verve xy.
Állítása szerint heti 2×2 perc zuhanyzás volt a megengedett neki. Ebből a jövőben lehetne egy könyv ’Élet a börtönben by Viszkis’. Komolyan érdekelne.
Megtudtuk, hogy sok nővel volt dolga, szenvedélyes szerencsejátékos volt stb.
Nem hozzá kapcsolódva, de egy – két más bűnesetből nevek előkerültek. Az jött le, hogy ismeretségi köre megvolt/megvan?

Miért nem állt le pár rablás után? – feltették neki a kérdést. Ha egyszer benne vagy, tudod, hogy úgy is egyszer véget ér a „buli”, szóval addig kell ütni a vasat, míg meleg. Egyetértek abban vele, hogy mondjuk, ha 5 rablás után leállt volna, mi a biztosíték, hogy 10 év múlva egy beavatott ember bepöccen rá és hirtelen előkerül, mint névtelen koronatanú, s így került volna bilincsbe.
Mikor jött a fordulópont az életében? – másik kérdező akarta tudni. Az apja mindig is azt jósolta neki, hogy börtönben fog megrohadni. És mikor apja meghalt, döbbent rá, hogy ha nem változtat a hozzáállásán, akkor a jóslat bejön.

Még megemlítem, hogy Berki Krisztián neve is felvetődött. „Ő nagyobb zsivány, mint én voltam valaha” – állítja Viszkis. Efelől nincs kétségem, de még is sztár otthon és a TV2 egyik húzóarca kb. Ez szégyen. 
Többet nem írnék a köteletlen beszélgetésről, a kérdezz – felelekről. Így lesz miért elmenni otthoni közösségi találkozókra.

Zárógondolatok:
12 év börtönben töltött idő…, azért az komoly.
Képzeld el, hogy 12 évig a 4 fal között élsz bezárva. És nem kattansz be, sőt inkább lecsillapodsz és az életed egy új irányba tereled. Azért Viszkis megcsinálta és a nevéből egy személyes márkát alakított ki. A termékeit is azért veszik, mert ő, mint Viszkis árulja. Ebbe nem lehet belekötni. Sőt, értékelem benne, hogy megosztó személyként (valaki vagy bírja, vagy pont nagyon utálja) ott van a vásárokon arccal és teljes valóságában. Ehhez kell kiállás és egy képesség, hogy a furcsa tekintetetek és megnyilvánulások viselni tudja. Mesélte, hogy egyszer valaki odament hozzá, hogy „kívánom, hogy a pokolban végezd”. 

Nem bántam meg, hogy elmentem, de megfogadtam, hogy 23 fontot el kell adakoznom jó célra (belépő árát), hogy a lelkiismeretem megnyugtassam.
Megerősített a találkozó, hogy az éremnek mindig két oldala van, nincs olyan, hogy csak jó és csak rossz.

Könyvet nem vettem, nem dedikáltattam és közös fényképet sem kértem vele. Csak ott voltam és csendben kiosontam a végén.

U.i.: Neten találtam egy Napló adást 2012-ből, érdemes meglesni 11 perctől: ITT Ebben az adásban még azt taglalják, hogy vajon visszaeső bűnöző lesz-e, vagy sikerül más módon érvényesülnie az életben.