Mennyi az annyi. 4+év albérlet ára

Múltkor az egyik ismerősömmel a londoni lakhatásról és ingatlanárakról beszélgettünk. Meddig tartható még a drágulás? Lesz egy olyan pont, mikor már a pénzzel kitömött emberek is azt mondják, hogy álljon meg a menet, s nem fogok x mllió(ka)t kiadni egy újépítésű lakásért? Egyelőre a sújtó több százezer, 600+ ezer fontos lakások is elkelnek pikk-pakk, sőt a lakások 75%-át már a tervrajzok alapján elkapkodják.

Mert London olyan szép és élhető város lenne, ha az ingatlanárak és lakbérárak nem lennének az egekben. De nyílván Pestről is ugyanez már elmondható, vagy más világvárosokat, mint New York ne is említsünk inkább.
Bevezetésképpen, még mielőtt valaki a londoni átlagbért dörgölné az orrom alá, hogy mit nyávogok itt, hiszen itt átlagban 35.000 fontot (bruttóban) keresnek az emberek. Az átlagbért ugye úgy számoljuk, hogy a legjobb és legrosszabb fizetésűeket „összeütjük”, s megmondjuk, akkor mennyit is lehetne keresni. De például az a személy, aki Mekiben dolgozik minimálbérért sokra megy azzal, hogy az orra alá tolják, hogy 35.000 az átlag. És nem lehet mindenki a Canary Wharf üzleti negyedben, City of Londonban irodista. Sőt, az átlag melós sokkal több, mint az öltönyös.
Az átlagbér tehát ennyire csalóka.

Én, mint egy átlagos londoni melós, aki azért a londoni átlagtól nincs is messze, „szenved” az albérletárakkal. Arról nem is beszélve, hogy a folyamatos költözködőssel már kezd nagyon tele lenni a hócipőn. Az albérlet az nem egy fix otthon, hanem addig otthon, amíg a tulaj be nem kavar és fel nem mondja azt. Ez meg, hogy mikor következik be, hát még jósolni sem lehet.
Szóval idén márciusban cuccoltam be mostani helyemre, s mikor ismerősök kérdezték kedvesen: milyen az új albérlet? Már csak pofákat tudtam vágni. Ismét más emberhez, az ő szokásaihoz kell alkalmazkodnom, meg persze vigyázni mindenre, hogy a kauciót ne vegyék el majd távozáskor.
Otthon. Az.
Bár ha Pesten élnék, sem érezném magam jobb helyzetben. Voltam ismerősöknél látogatóban, s elszörnyülködtem, amit ott láttam. Egy szoba, nappalis lakásból csináltak két szobát, úgy, hogy függönyt szereltek a nappaliba, s a függöny mögé beköltözött egy srác. Se ablaka semmi, sőt a hálószobába az ő nappali szobáján vezetett át az út. A lakás meg jól le volt pukkanva. Budapesten van világ…és itt már nem diákokról beszéltem.

roomtorentUK

a kép illusztráció, forrás: google

Visszakanyarodva Londonba. 2014. januárja óta élek albérletben. Napokban jött egy ihlet, hogy kiszámolom, ugyan, mennyit is költöttem én már 8nm – 11nm-es szobák bérlésére az elmúlt évek alatt.
Jöjjön a sokk. Pénteken utalom a következő albérletet, s ezzel meglesz a 30 ezer font kereken.
30 ezer font azért, hogy másokkal, idegenekkel élhettem együtt 4+évet.
Persze, Londonban mi az a 30 ezer? Pénz mindenképp.
Nem kéne, de átváltom, hogy jobban érezhető legyen az összeg: 30.000 font ~ 11 millió forint/4 év.

Csak úgy elképzeltem, hogy felhívom apumat…te figyelj csak, számoltam. 11 millió elment londoni kis szobák bérlésére. Mit gondolsz?

Régebben meg anyum kérdezte mindig: Hogyan segíthetnék neked? Úgy segítenék neked a kinti életedben?
Hát anyu, egy lakás jól jönne. 😀

Mennyi az annyi. 4+év albérlet ára” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások lezárva