Könyv: Schwarzenegger sztori

Egy hete fejeztem be Schwarzenegger életrajzi könyvét, a Totall Recallt (Emlékmást).

schwarzenegger konyv

Hogyan lesz egy vidéki osztrák srácból testépítő világbajnok, világhíres színész, hogyan kerül a Kennedy család közelébe, s miként választják később Kalifornia kormányzójává. Egy hihetetlen, de igaz történet.

A könyv úgy kezdődik, hogy ’1947-ben születtem, az éhezés évében Ausztriában’. Durva a kontraszt a könyv hátralévő részéhez képest. A gyerekkorában, ami még nekem szemet szúrt, az, hogy apja heti egyszer komolyan berúgott, s akkor menekülni kellett. (Én valahogy totál abban az elképzelésben éltem, hogy a nyugati blokk emberei jobb helyzetben voltak, s csak a keleti blokk sajátossága az, hogy van piás a családban)
Apja „katonai” nevelésben részesítette, vasszigorral és fizikai fegyelmezéssel, ha szükségét látta.
Schwarzenegger első használt biciklijét úgy vette, hogy egy malomban dolgozott már 15 évesen (ha pontosan jól emlékszem). Gyerekkorától benne volt genetikailag és a nevelése által, hogy keményen kell melózni ahhoz, hogy valamit fel tudjon később mutatni az ember.

A testépítés véletlenszerűen csöppent az életébe (de mint tudjuk, véletlenek nincsenek). Az egyik tanára képeket osztott szét az osztályban különböző újságokból, amikről előadást kellett készíteni. Hogy hogy nem, ő egy testépítő képét kapta…Az első inspirációk itt érték.
Majd megint véletlen…a helyi tónál dolgozó életmentő srácnak testépítő körökben voltak ismerősei, így Schwarzenegger eljutott egy Grazban rendezett eseménybe, s személyesen is találkozhatott több, akkori nagy névvel. Véletlen…(ilyen nincs.)
Természetesen komolyan dolgozott az edzésein, s folyamatosan fejlesztette magát, ez a mentalitás egész életét átjárta.
Egy magazinban látta, hogy x testépítő, miután Mr. Olimpia lett, meghívást kapott Amerikába. Naná, hogy összeállt a kép. Tudta, hogy díjakat kell nyernie és nemzetközileg megismertetnie magát a testépítésben, ahhoz, hogy meghívást kapjon Amerikába. Hát nem így történt? Hihetetlen tudatosan, eltökéltem, mindig a célt nézve haladt előre.

Kis kitérőként elmesélem, hogy Ausztriában tankvezetőnek jelentkezett a katonaságnál. A tankvezetésben közel sem volt annyira jó, mint testépítésben. Egyszer elfelejtette a kéziféket berakni és a tank szépen elindult egy kis lejtőn és belehajtott egy tóba pl. Másik alkalommal előre menet helyett a hátramenetet sikerült bekapcsolnia és hangárnak a falát, ahol a tank parkolt, majdnem kivitte. Elméletileg 3 évig kellett volna a katonaságnál maradnia, mert a tankvezetős képzés a leghosszabb és legköltségesebb tréning. Kérvény alapján azonban felmentették, így teljes egészében a testépítésre tudott végül koncentrálni.

Ugorjunk az időben. Amerikába került. Nyelviskola, tréningek és hogy extra pénzt keressen, dolgozott ő házépítőként, barkács emberként, tetőfelújítóként is. A nevére alapozva meg elkezdett termékeket értékesíteni postai úton. Nem nyaralni ment Amerikába, a sok tevékenység mellett azt sem tudom mikor volt ideje aludni kb.

Az első komoly filmes szerepe Conan, a barbár volt. A könyvben milliónyi háttérinfó olvastam a film készítéséről. A digitális korszak előtt forgatták még pont, így mindent fel kellett venni élőben. Pl. a kígyó egy mechanikus gépezett volt, amire piros festékes zsákokat rögzítettek. A harc közben jó helyen kellett megcsapni ahhoz, hogy a „vér” fröccsenjen.

A kezdeti filmkorszakos rész nagyon tömény és száraz, ezekből a fejezetekből sok minden nem is érdekelt mellesleg.
Jött a Terminátor. Egy fokkal már izgalmasabb volt olvasni. Nem is gondolnánk, hogy a Terminátor 1. egy minimum költségvetéssel forgatott (kísérleti jellegű) film, ami James Cameron rendező első igazi áttörését hozta.
Schwarzenegger szerint a film még sikeresebb lett volna, ha a marketing nagyobb hangsúlyt kap. (Azért is így tarolt)
További filmekről és kulisszatitkokról minden a könyvben olvasható.

Kennedy házasság. Meghívták egy eseményre, ahol hírességek játszottak teniszmérkőzést, s az eladott jegyek árait egy alapítvány kapta. A teniszhez semmi köze nem volt korábban, így majdnem nem fogadta el a meghívást. Végül persze elment, s így történt „véletlen”, hogy megismerkedett a Kennedy családdal.
Hosszú évekig tartó udvarlás következett, majd házasság Maria Shiverrel.

Kormányzóság. Kaliforniában politikai instabilitás miatt előrehozott választásokat tűztek ki. Ő a kialakult káoszt ragadta meg, s jól irányított kampányszöveggel, a személyes hírnevét és kapcsolatait felhasználva lett kormányzó.
Az amerikai bürokrácia és érdekek szépen le vannak írva, jó mocskos dolog ez a politika, ahol a személyek, cégek és szakszervezetek érdekei fontosabbak, mint maga az állam fejlődése és jóléte. Vagyis az átlagemberek valódi képviselete. Mondanom sem kell, hogy felháborító volt egy-két sztorit olvasni a hivatali időszakából.

A könyvben Andi Vajna neve többször említésre került. Ami lejött, hogy Vajnának sokkal nagyobb vagyona lehet, mint gondolnánk. Mikor több tízmillió dolláros filmkészítésekhez pénzt tudott a produkciós irodája nyújtani…nem is beszélve, hogy micsoda pénzek jöttek be egy-egy kasszasiker után. Súlyos millió dolláros vagyona lehet, azon kívül, amit Magyarországon birtokol. Semmi közöm hozzá, de Vajna Timinek van miből Los Angelesben élnie és Gucci ruhákban villognia.(Piti kiadások relatív az összvagyonhoz nézve) Kár is belekötni emiatt.

Habár a cikkem tele van spoilerrel, infóval, a minimális töredékét sem írtam le annak, amit a könyv tartalmaz.
Felvetődött egy kérdés ismerőssel folytatott beszélgetés közben: ha ő ezt elérte, akkor más is el tudta volna ugyanezt? Nem. Nézzünk körbe a világon hány ember van. De csak egy Schwarzenegger. Sőt, ki tudja, hogy vele egy időben nem-e ugyanúgy voltak más ambiciózus osztrák fiatalok a testépítésben, akik mára szimplán „névtelen” osztrák nyugdíjasok lettek. Pedig anno ők is megtették, ami magukból (az egyéni képességből) tellett, még sem jött össze a nemzetközi siker.

A könyvből egy tan biztos megmarad. „Ne a múlt vezessen. Ne arra legyél büszke, ami már elértél, hanem arra, amit majd el fogsz érni azzal, hogy mától megteszed a szükséges lépéseket.”
A gyerekkorod, a múltbeli körülményeid ne gátoljanak a felnőtt éned kiteljesedésében.