Richard Branson – Virgin sztori

Februárban fejeztem be a Virgin sztori (Elveszítem a szüzességemet) könyvet Richard Bransontól.
Mivel a Virginnel már 2x is szerencsém volt a tengerentúlra utazni és nagyon elégedett voltam velük, úgy gondoltam, itt az ideje, hogy jobban beleássam magam a tulajdonos önéletrajzába.

Hol is kezdjem?
Virgin név hallatára beugrik a légitársaság, meg a Virgin Media és ennyi. Hu, pedig ennél jóval többről van szó, arról nem is beszélve, hogy micsoda múltja van Bransonnak a vállalkozások tekintetében. És igazi Virgin birodalmat épített ki. 

Az egész úgy kezdődött, hogy megnyitotta a Virgin lemezkereskedő cégét. Postai rendeléses úton kezdték el értékesíteni a bakelit lemezeket, majd abból nőtte ki magát idővel a Virgin lemezkiadó vállalat. (mert ilyen is volt…sosem gondoltam volna)
A könyv első része egy csodálatos utazást kínált a zenei történelemben a 70-es évekig visszamenőleg. Kulisszatitkokat ismertem meg, s azt is olvastam, hogy micsoda pénzek voltak ebben az üzletágban már akkor is. A 80-as évek elején több millió fontos gázsikkal szerződtettek le népszerű együtteseket…Csak viszonyításképpen millió fontok, mai is durva nagy összegnek számítanak, hát akkor 30 évvel ezelőtt?

Említésre méltó zenék, amiket a Virgin Recordnak köszönhetünk. (Ők fedezték fel a következő személyeket pl.)
Mike Oldfield

Boy George

Phil Collins

A zenei business után jött az ihlet, hogy mi lenne, ha indítana egy repülőgép társaságot. Egy üzletember kereste meg az ötlettel, potenciális befektetőt látva benne. Kacifántos csavarokkal, de felszállt az első gép. Ahogy meg elkezdett terjeszkedni és népszerűvé válni, a British Airways kispécizte magának a Virgin Atlanticot. Tisztességtelenül, piszkos trükköket alkalmazva ki akarta csinálni a Virgint, komoly vetélytársat látva benne. (Az életrajzban minden nagyon részletesen le van vezetve az ügyről)
Az Atlanticot a csőd közelébe sodorta, s hogy Richard menteni tudja a menthetőt, gyors készpénzre volt szüksége. Kénytelen volt eladni a „bébit”, a szívvel – lélekkel a semmiből felépített Virgin Recordot.
Mint megtudtam, nem a Virgin volt az első, akivel szemben British Airways nagyon etikátlanul lépett fel. A könyvet olvasva, s mint Virgin Atlantic rajongó, elhatároztam, hogy bojkottálom a jövőben a brit társaságot.

Richard Branson a kalandvágyáról is híres. Több hőlégballonos (rekord illetve annak kisérlete) utazáson vett részt, amik megint csak egy csomó érdekességgel szolgáltak számomra. 8 km magasságban és több, mint 200 km/ órás sebességgel repeszteni nem gyenge.

Végezetül egy nagyon érdekes történet, amiről tényleg soha korábban nem hallottam.
Túszmentés Virgin géppel: 1990. október 23-án szállt fel a gép Gatwickről, ami Bagdadig meg sem állt.
A cikk angolul ITT. Maga gép is tússzá válhatott volna, ha túszátadási megállapodást megszegik. Visszafelé, mikor kiléptek Irak repteréből megkönnyebbülve pezsgőt bontottak a fedélzeten. Fellélegezhettek, onnantól tudták, biztonságban hazaérkeznek majd.

A sok érdekes ténnyel olyan ismeretterjesztő könyvnek találtam az életrajzot. Megérte elolvasni. Élőben órákat tudnék még róla mesélni…pl. a Necker Island megvásárlása sem volt hétköznapi dolog. 

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.