Farsangi, jelmezes bál Londonban

Magyar, farsangi, beöltözős bálon jártam múltkor.
A Szent István Házban évente megrendezésre
kerülő rendezvényről van szó, amit mindig láttam Facebookon én is. Mindig volt egy kifogásom, hogy miért ne menjek. Pl. mert nincs mibe öltözzek, vagy nem akarok beöltözni. Kifogásokat könnyű gyártani.

Idén viszont jött az ihlet, hogy menni akarok. Beöltözős bál? No problem. Ebay nagy barátom, semmi perc alatt keresek én ott jelmezt – elterveztem. Így is lett persze

A belépőmet előbb vettem meg, mint a jelmezt. Először biztosra akartam menni, hogy lesz helyem (mert minden évben teltházas).

Ebayen elképesztő jelmezek vannak. A többség leánybúcsúkra van tervezve, ilyen éppen csak takaró mini szoknyás Disney kosztümökkel pl. Kihívás volt egy nem dekoltált, normális hosszúságú ruhát találni. Választásom egy görög/római Istennő jelmezre esett.

És eljött a bál napja. Tök egyedül elindultam otthonról beöltözve. Lesz, ami lesz alapon. A legrosszabb dolog, ami történhetett volna velem, hogy vacsorázom és hazamegyek. De szerencsére nem így történt.

A Szent István Ház a Northfields állomástól 6 perc sétára van. Én nyitásra mentem, mikor persze senki nem volt még jelen. Vagyis egy pár velem egy időben esett be. Az asztalok többsége névre szólóan le volt foglalva a bennfenteseknek. Nekem úgy kellett egy helyet kimazsoláznom magamnak, de komolyan. Egyedül tökmindegy volt melyik szabad székre ülök. Leültem valahova. Közben 2 srác is megérkezett, akik helyet kerestek szintén. Én meg közvetlenséggel odaszóltam nekik, hogy itt és itt még van szabad. Az egyik srác meg megkérdezte, hogy valakivel jöttem? Nem. Akkor üljek már együtt velük.
Azonnal lett asztaltársaságom ismeretlenül. Abszolút jól indult az este.

A srácról levágtam rögtön, hogy 10 évvel tutira idősebb nálam. Elbeszélgettünk, hamar megtudtam, hogy még anno – anno Székesfehérváron volt katona. Ami ugye „kapcsolódási” pontnak számított, mivel Fehérvári vagyok. Megtudtam róla, hogy 11 éve jött ki Londonba 0 nyelvtudás nélkül. Itt szedte fel emberektől az angolt, de mivel nyelvsuliba sosem járt, így a nyelvtan és helyesírás a mai napig nem erőssége egyáltalán. Soha eddig nem gondoltam bele, hogy milyen az, mikor egy idegen országban a nyelv ismerete nélkül kezd valaki életet. Basszus, nem egyszerű menet. Ha pedig a nyelvtant senki sem magyarázza el, akkor beszél úgy az ember, ahogy sejti, hogy jó.
Ehhez képest én összetehetem a két kezem. Nekem egyrészt kötelezően általános iskolától oktatták az angolt, mint tananyag. Gimnáziumban meg nyelvekre fakultáltam (angol, német). Nem volt kérdés, hogy valahogy tanultam. Plusz idegenforgalom szakon a nyelvvizsga követelmény volt. Le is nyelvvizsgáztam szépen. (Anyuék fizettek külön órákat is előtte).
Magyarországon az írásbeli angolra mentek rá mindig. Az nem érdekelt senkit sem, hogy a beszélt angolom gáz, vagy hallás után nem értettem semmit. Ha le tudtam írni a szavakat és mondatokat, szerettek a tanárok.  Ezzel kaptam egy nagyon jó helyesírás készséget a nyelvre. Manapság meg alig írok, mert szóban használom az angolt. A szóbeli értésem jelenleg a legerősebb képességem, otthonról meg ugye a jó írásbeli készséget hoztam. A kettő jól kiegészíti mára egymást.

Vissza a bálra. Én a véletlen kapott asztaltársaságban kellemesen éreztem magam. Én nagyon közvetlen vagyok, ha szimpatikusak az emberek. Ismeretlenül is nagyon jól el tudok beszélgetni. Így is történt.
Megismertem különböző személyeket, különböző élethelyzetekből. Mindenki máshol tart az életében, mindenki kicsit máshonnan jött, másféle háttérrel. Szeretem mások életútjait jobban megismerni és akár tanulni belőle, vagy megerősítést nyerni stb.

A vacsora ideje alatt a háttérben olyan boldog békeidőket idéző zene szólt, a két világháború közötti időszakból. Nagyon nosztalgikusnak találtam.
A felszolgált étel isteni volt. A házi készítésű levesnek nincs párja, baromira ízlett. A főétel sajttal és sonkával töltött hús volt, ami után meg is nyaltam képzeletben a 10 ujjam. A desszertnek meg házi készítésű, igazi otthoni fánkot adtak. Meg voltam elégedve abszolút az ételekkel.

A tánci – tánci is igazi retró zenére történt. Szécsi Pál, Hofi, meg egyebek. Mintha egy igazi vidéki lakodalomba csöppentem volna kb. Nekem ezzel nincs semmi problémám. Szécsi Pálon nőttel fel, hagyjuk már. Apu nagy kedvence volt. Én ezekre szívesen táncolok.

Meg kell említenem, hogy a jelenlévő férfiak meglepően úriemberként viselkedtek. Egy srác, mikor felkért táncolni ezt mondta „Szabad a hölgy egy táncra”. Te Úristen, idejét nem tudom, mikor utoljára ilyen kifinomult „ősrégi” illemben kértek fel egy táncra. Pozitív csalódásként éltem meg. Még vannak ilyenek? Plusz dicséret, hogy nem a tökükön ültek a pasik, hanem igen is felkértek ismeretlen lányokat. Mint régen nagyanyám idejében a bálban (mintha múltkor ezt emlegettem is volna egy másik bejegyzésben pont)

Halkan megjegyzem, hogy ahhoz képest, hogy beöltözős bált (kötelezően) hirdettek, csak a jelenlévők 40% vette erre a fáradtságot. A maradék 60% viszont elegánsan jelent meg.

Összesítem az élményeket
Vacsora: 10/10
Társaság: 10/10
Zene (retró): 10/10

A rendezvény zárásaként elénekeltük a Magyar és a Székely Himnuszt is (a jelenlévők 70% erdélyi magyar volt, a Szent István ház klubtagjai között sok az erdélyi). Meglepően, ismerem a Székely Himnusz szövegét, mert anno templomba járós éveim alatt gyakran énekeltük a misék végén Fehérváron.

Megható volt számomra 120-ad magammal a Magyar Himnuszt énekelni. Idejét nem tudom mikor énekeltem utoljára magyarokkal ezt a dalt. És ráébredtem, bárhol élek is a világban, örökre magyar maradok. A szemem homályos lett a végére.

Szép estém volt. Boldogság a köbön. Köszönöm élet.

Reklámok

Farsangi, jelmezes bál Londonban” bejegyzéshez egy hozzászólás

TE MIT GONDOLSZ?!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s