Nagyon ott van: reklám a Brexitre alapozva

Két nappal ezelőtt néztem youtube videókat, mikor is beadott az oldal egy reklámot. Végignéztem, s utána nem csak úgy átléptem rajta. Direkt rákerestem a cégre és reklámra is.

Az AncestryDNA cég olyan teszteket végez, aminek segítségével megmondják valakiről a származását. Hány százalék afrikai, ázsiai – milyen népcsalád stb.stb gént hordoz magában egy adott személy. Több youtubernél láttam az elmúlt években, hogy erről videóztak. A legnagyobb „meglepetés”, mikor egy amerikai csaj felolvasta, hogy benne semmi ősi amerikai gén nincs. Mily meglepő!

Ancestry cég tesztje 80 fontba kerül. Postán küldenek egy mintavételi valamit, amit vissza kell küldeni és pár hét múlva e-mailben küldik az eredményt. A cég továbbá felajánl egy opciót, hogy a génszerkezet alapján rokonainkat is segíti megtalálni a világban az adatbázisukból (olyan emberek, akik már elvégezték a tesztet –  6+ millió fő). Sikertörténetek is olvastam náluk. Egy brit srácról kiderült, hogy 35% görög vonal van benne és ennek nyomán elkezdte felfedezni az egykori ősei szülőhelyét. Érdekes.
Én is gondolkoztam már a teszten. Talán idén.

Vissza a reklámhoz. Most fut egy nagy youtube kampányuk, ami a lehető legaktuálisabb témába nyúlt bele: Brexit.
Ohh, mert a brittekben 60% európai gén van. „Togerher forever” híres zenére énekelnek különböző nemzetek állampolgárai.
Sírok, annyira jó lett. Brexitre alapozva felturbózni egy cég népszerűségét, szép! Marketing csapat megérdemel egy cuki kis bonuszt.

A videót 5 nap alatt több mint 500 ezren láttak. A kommentek is mentek rá szépen. Az angolok is meglepőek tudnak lenni azért ebben. Egy angol úr beírta, hogy „a reklámban szereplő országokkal igazából háborúban állnak”….What?! Fogalmam sincs miről beszélt.
Aztán „az EU elhagyása nem egyenlő Európa elhagyásával, mert UK Európában marad továbbra is”. (Meg a nagy brit büszkeség, mi?)
Egy nagyokos azzal jött, hogy „az angolok 100% (mik lemaradt). És azért lépnek ki EU-ból, mert ha a migráció ilyen mértékű marad a 100% leesik 60%-ra”. India amúgy nem számít? Ennek a baromi okos angol csávónak gőze sincs, hogy milliós számban élnek itt ázsiaiak, akik papíron angolok. (Éljenek a kilépés mellett szavazó IQ bajnokok) Mi európaiak még csak csepp vagyunk a tengerben.

A reklám nagyon ott van. Nekem bejön.

Reklámok

Nagyon ott van: reklám a Brexitre alapozva” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Árpád szerint:

    Gyorsan meg is néztem kétszer és jót mosolyogtam, nagyon jópofa, szerethető reklám. A kommentekben tapasztalható butaságok meg jól alátámasztják, hogy mennyire könnyen megvezethetőek az emberek, ha a politikusok a félelmeikre építenek. No, nekünk pláne nem kell messzire menni, hogy közelről lássuk hogyan is működik. Gyuribá ugyebár. 🙂
    Amúgy ezzel az összetartozással meg DNS vizsgálattal kapcsolatban nekem egy másik videó ugrott be, ami nem kifejezetten vidám, inkább szentimentális és csöpögős, de nagyon fontos dolgokra mutat ár és mindig kicsit elérzékenyülök mikor látom. :

  2. rien szerint:

    Jó kis kritika a Brexit felé, amellett persze, hogy kiváló marketing fogás (magamban elneveztem “okos marketingnek”). Amúgy az antropológia egy érdekes tudomány és (ahogy a fentiek is mutatják) őrületesen összetett, hiszen nincs olyan ember a földön aki genetikai állományát tekintve 100%-ig ebbe vagy abba a rasszba sorolható.
    A videónak, amit Árpád hozott fontos üzenete van, hiszen maga a genetika mutat rá arra, hogy a rasszizmus mennyire értelmetlen. Ugyanakkor ami nem tetszett benne, hogy ragaszkodik ahhoz a nézethez, miszerint a génjeink határoznak meg minket (“who you really are”). Ez csak az én véleményem, de szerintem az egyén több, mint gének halmaza. Hiszen mennyi minden van, amit életünk során eltanulunk a környezetünktől és tapasztalatok sorozata formázza tovább személyiségünket.

TE MIT GONDOLSZ?!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s