New York Karácsony – Mit ettem

New York és a kaják. Már nagyon akartam írni erről.

Lombardis’s Pizza
Amerika első pizzériája, ahova Szenteste mentünk be. A választék elég gagyi. Magyarként én ahhoz vagyok szokva, hogy van vagy 20 féle pizza. Itt meg volt kétféle alaptészta és arra lehetet igény szerint feltéteket kérni. Kisebb méretet kértük, amitől jól meg is telítődött a pocink. 80 dollárt fizettünk kettőnkre. Megkérték az árát a 2 pizzának és 2 italnak.
Nem lettem szerelmes a helybe. Olyan érzésem volt, hogy egyszer átadták, aztán minden azóta is úgy maradt. Kézpénzzel lehetett csak fizetni, s egy tollal írott papírdarab volt az számlánk. Olasz pénzmosoda New York szívében, még azt is kinézem ebből.
Azon viszont besírtam, hogy ezen az echte olasz helyen ránézésre mexikói alkalmazottak gyúrták a tésztát a konyhán. Kicsit olyan illúzióromboló.

Bevásárlóközpont kajáldák
New Jerseyben volt a szállásunk, a folyóparthoz nagyon közel, Manhattannel szemben. Canary Wharf színvonalú környéknek írnám le Newport városrészt. Posh, újépítésű irodaházak és apartmanokkal volt körbeépítve minden. És persze volt egy pláza is. A plázákban pedig találunk kajálda szintet. Oda mentünk hát be többször.
Én rákaptam a Hawaii büfére és garnélarákos ételt fogyasztottam kétszer is.
Egy másik este egy szedd magad büfén akadt meg a tekintetem. Önkiszolgáló jelleggel én szedtem, amit és ahogyan akartam egy dobozba, majd lemérték a súlyt és mondtak egy árat. Ami kifért a csövön, össze – vissza szedtem többféle húst körettel kis adagokban vegyesen mixelve. Még egy tálat salátával is megpakoltam, amit meg sem bírtam enni. Szemem kívánta, a pocim már nem bírta.

Meki
Én nem akartam Mekibe menni, az elmúlt 3 alkalommal sem voltam az államokban. Szemetet nem eszem, ha lehet. Na jó, néha. Amerikában a Meki továbbra is a szegények étkezdéje. Az élmény megvolt. Állok a pultnál, odajön mögém egy csöves. Hátam közepére se kívántam, elnézést. Nem, hagyjon békén én fogyasztó vendég vagyok. Fogalmam sincs mit akart. Vegyek neki valamit, vagy passz. Nem is figyeltem rá, ignoráltam. Az eladó csaj meg rákiáltott „Move your pants from here”. Ismét tanultam egy kifejezést. Kotródj innen amerikai változata.
Később ugyanez a csorikám csak visszajött, mikor már az asztalnál fogyasztottunk.
Komolyan mondom, örültem, hogy a férfi ismerősömmel voltam. Így nem féltem a Mekiben.
Ennyit erről.

Dunkin Donuts
Majdnem minden nap bementünk. Engem egykori barátnőm oltott be rájuk és rákaptam durván amerikai utazásaim során. Itt reggelit vettünk, illetve fánkokat folyton. A forró csokijuk ízlett, a kemény mínuszokban jól jött.

Büfé a Time Squarenél.
Eskü a hely nevét nem tudom. A -7 fokos városnéző buszozás után fogaimat vacogtatva berontottam az első helyre, amit láttam (láttunk ismerősömmel). Hát ez a büfé is tökéletes pénzmosoda lehetne. Az árak sehol nem voltak feltűntetve. Most amúgy is mit érdekelne engem, hogy mi mennyibe kerül, nem?
Nem számít, New Yorkban vagytok turisták – tuti így álltak az emberekhez.
Egy croissantot vettem, amiben sonka és sajt volt. Hozzá egy palackos gyümölcslevet, egy kis gyümisalit és egy szelet tortát. 32 dollár (~ 8000 ft) – közölték a pénztárnál. Az, hogy ebből pontosan melyik termék mennyi és áfa meg egyebek, semmi. Blokkot nem adtak.
Nem lepődnék meg, ha az alkalmazottak fele feketén van az USA-ban és zsebbe feketén kapnak pénzt is.

Greenwich village kávézó – Blackstone Coffee Roaster
Nálam bakancslistás helyként szerepelt egy ilyen hely. Ha már elmegyek a Jóbarátok apartmanjához, akkor illik beülni egy nem franchise kávézóba a közelben. Ráböktem egyre, ami már a village szélén volt. Cukker kis hely, ahol nyálcsorgató választék volt az ételekből a pultban. Egy csirkehúsos – pestós panninit ettem. Meg egy forró csokit ittam.
Míg bent ültünk megfordult ott pár amerikai felső középosztálybeli ember is. Végre láttam, hogy élnek itt valóságosan jómódúak is.

Buppa Gump
Mindig bemegyek. A Forrest Gump film alapján megszületett étterem. Őrült nagy csalódás volt a Time Squarenél. Iszonyat tömeg, alap. Jó. Mondta a hostess csaj, hogy a bárpultba beülhetünk, ha nekünk okés. Én az elmúlt években mindig a pultnál ettem solo turistaként, ott mindig akadt hely azonnal. Naná, hogy most sem utasítottam (utasítottuk) el az ajánlatot. A bárpultban azért jó enni, mert italt pillanatok alatt szervíroznak, plusz pincért sem kell hajkurászni, mert a pultos azonnal felveszi a rendelést is.
Miért csalódtam? A kaja hideg volt. Úgy éreztem, hogy valamikor a korábban a konyhában elkészítették, mert úgy is lesz, aki ilyet rendel alapon. Csak éppen elfelejtették melegen tartani. Vagy rosszabb esetben egy másik vendég küldte vissza az ételt, hogy nem is ezt rendelte címszóval és a konyhán állt, amíg valaki nem rendelt olyat. Nem találtam frissnek, amit kaptam. Az adag sem volt egy durranás.
Ha ez lett volna az első Buppa Gump látogatásom, akkor az utolsó is.
Arról ne is beszéljünk, hogy felárazott egy hely ez New Yorkban. Később a hotelben direkt rákerestem a Miami árlapra, mert baromira emlékeztem, hogy kevesebbet fizettem ugyanazért a kajáért. Igazam lett. Csak mert Time Square az + 7-8 dollár felár azonnal egy Miami öbölhöz képest.
(Sőt, drágábbak az ételek Honolulu és Los Angeleshez képest is)

Hollywood Planet
Szerelem a köbön.
Elmesélem, hogy lyukadtam ki itt egyáltalán. Péntek délután lent kevertem a 16. móló magasságában, dél Manhattanben. Pont ott volt a Denny’s amerikai étterem is. Oda készültem. Aztán a Denny’s-ben durván felbaszarintották az agyam. Ott vártam fél órát, hogy asztalt kapjak egy egyáltalán nem forgalmas időpontban. Tök üres volt a hely, de pincér mondta, hogy várni kell, míg ők ültetnek. Vártam, illetve előttem 3 lengyel srác is várt. Nem történt semmi. Vagyis de, az egyik pincér szorgalmasan mobilozott tök feltűnően a nagy semmittevésében. Aztán hirtelen bejött egy 8 fős társaság, akik kérdés nélkül rontottak is befelé egy üres asztalhoz. Kapták is a menüt rögtön.
Elborult az agyam. Odamentem és kiosztottam a pincért, hogy én és 3 srác már egy ideje várakozunk, s aki később jön, előbb kap asztalt? A pincér elutasította, hogy engem látott várakozni.
A 3 lengyel srácnak viszont lett gyorsan asztala. Meg is köszönték nekem, hogy rendezkedtem. Bármikor srácok, rám számíthattok.
Persze velem így nem bánhatnak egy étteremben, hogy „nem láttunk várakozni” és szívatnak. Közöltem, hogy viszontlátás. Majd google mappon megnézhetik, amit beírok.
(Most néztem pont, hogy a hely be is zárt januárban)

Jött egy ihlet, hogy Hollywood Planet (15% kedvezményt adnak New York pass kártyára – ez is segítette az ihletet).
Ez a hely eddig tök homály volt, azt sem tudtam mire számítsak. Sorba kellett állni, de ott volt este 8 óra és baromi éhes voltam. Sorban állok, kész. Tök jó zene szólt, eltáncikáltam sorban állás közben. Az előttem lévő család meg is jegyezte, „valaki elkapta a ritmust”. Elkaptam. Legalább szórakozva telt az idő. Gyorsan kaptam asztalt. Felültetek egy bárpult melletti helyre, ahonnan gyönyörűen beláttam mindent. Ennél jobbat!
Ott ültem és leesett az állam. Mekkora király hely ez a Hollywood Planet. Mozis ereklyékkel dekorált Földgömb belseje az étterem.
A kaja nem egy nagy was is das, de a vizuális élmény mindent kárpótolt. Na, meg a jó zenék.
A desszerttel meg jól „kinyírtak” pozitív értelemben. Vattacukros – nyalókás shake. Úgy éreztem magam, mint egy 4 éves kislány, akit édességgel jutalmaztak szülei.
Alig akartam eljönni.

Mc Gee’s pub
Így jártam anyátokkal szerzői ide jártak, állítólag itt született meg a sorozat ötlete.
Most megjegyzem, hogy egyetlen részt nem láttam a sorozatból, de már háromszor voltam a pubban életemben. Pufff nekem.
Ahogy a sorozat befutott a filmszínészek is meglátogatták személyesen. A falon lévő fényképek a bizonyítékok. Plusz Ed Sheeran is járt itt, meg ki tudja még milyen hírességek.

A pultos férfi nagyon komolyan tudta a munkáját, rég szolgáltak ki ilyen szuperül.
Utolsó nap beültünk késői ebédre ide. A kandalló mellett kaptunk helyet. Nekem bejött a romantikus kandalló, ami karácsonyi dekorációban pompázott.
A leves ízlett, a burger nem volt egy nagy szám, elment. Összélményt jóra pontozom. Élveztem az időmet náluk, ami fontosabb, mint maga a burger.

(A fenti lista nem teljes)

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.