New York Karácsony: Első nap

Újra New Yorkban.
Milyen is visszatérni közel 4,5 év után? Hát, furcsa. De ugyanakkor különleges is.

A repülőgép landolása után a metróval beutaztunk a belvárosba, majd át New Jerseybe a szállásunkra. Én tartottam a tömegközlekedéstől, mert a korábbi emlékeim nem voltak túl jók. Most meg pikk-pakk felvettem a ritmust, melyik vonal micsoda, melyik az express, melyik a lassú járat. Csodálkozom is magamon, hogy bénázhattunk 2013-ban annyit ezzel.

Az első este a szállásunk mellett tettünk egy sétát. Baromi jó helyen foglaltunk hotelt! New Jersey üzleti negyed tiszta és modern, biztonságos.
A parthoz leérve kirajzolódtak Manhattan fényképei.

Első napra összeírtam egy nagy túrát dél Manhattanre.
Leutaztunk a Wall Streetig, megnéztük a tőzsde épületét és a környékét. Az ismerősöm a híres bika szoborral akart egy képet. Hát persze…álmodni szabad. Annyian állták körbe azt az aranyozott szobrot, hogy esélytelen volt odaférni kora délután. Úgy döntöttünk hát, hogy egyik reggel, vagy este későn visszatérünk még ez ügyben.

Lesétáltunk a Battery parkhoz, megnéztük a Szabadságszobrot a távolban, majd egy kicsit még mászkáltunk a part mentén. A folytatásban a One World Centernek haladtunk. Ott is találtuk magunkat hamar a Ground Zero emlékhelynél. Ohh, több ezer ember sírhelye ez. Az összeomlott tornyok helyén ma két mély gödör van, amikben zuhog lefelé a víz. Karácsonykor főleg nehéz ezt látni. Sokan szolgálatuk közben, mások életét mentve haltak meg. Akár még ma is élhetnének, ha nincs ez a tragédia. Szomorú belegondolni, hogy most a családjukkal is ünnepelhetnének éppen…ha nem lett volna a 2011.szept.11. terrortámadás. Egy perces néma csenddel emlékeztem rájuk.

Az emlékhely mellett van egy új épület, egy fehér tüskés cucc, ami a Westfield World Trade Center üzletközpont. Kicsit piszkálódva azt mondanám, hogy mások halálából profitot akarnak termelni itt. Vagyis sokan az emlékhely miatt utaznak le ide, s létrehoztak nekik egy plázát, hogy utána kicsit vásárolgassanak is már, multik zsebét tömve. Szerintem a ground zero mellé egy plázát építeni, nem illik.

Ezt követően felszálltunk a metróra és átmentünk Brooklynba. A folyó melletti parkot szerettem volna felkeresni, s Manhattant a másik oldalról is megnézni.
Brooklynnak a folyópart közeli része nagyon elegáns, ahol már végre kaptunk egy kis amerikai kertvárosi érzést is.
A part über színvonalas, minőségi. Még egy részét be sem fejezték, lesz ez még szebb is hát. Újépítésű lakóbért is baromi jól mutat mögötte, egyes lakásai biztosan millió dollár összegbe kerülhetnek.
Én itt találtam egy tökéletes randi helyszínt is.

Visszafelé a hídon sétáltunk át. Kisütött a nap és Manhattam irodaházai tündökölhettek a fényben.
A hídon szintén tömeg volt. Egyes emberek egész ügyes szemszögből fényképeztek, pózoltak. (Gondolom az Instára kell a kép)
Az ismerősömnek köszönhetően idén velem is jó pillanatok lettek megörökítve. Köszönöm neki.

Nem fényképeztem sokat, inkább igyekeztem élőben megélni azt, hogy ott lehetek. Magamba szippantani a jelent.

Este kitaláltam, hogy ugorjunk el a Little Italy – New York olasz városrészébe. Szenteste volt. Legyen valami európaias hely. Ismerősöm már felírt ide egy éttermet amúgy is. Kinézte Amerikai első pizzériázóját, amit 1905-ban alapítottak.
A negyedbe beérve kicsit tényleg Olaszországban éreztük magunkat.
Az éttermek és a helyi emberek a New Yorkban játszódó olasz maffia filmek hangulatát keltették életre szemeink előtt. Egy kis időutazást is kínált a Little Italy légköre. Mintha visszautaztunk volna az időben jó pár 10 évet.

A Szenteste vacsoráját a Lombardi nevű tradicionális, Amerika első pizzázójában fogyasztottuk el. 45 dollárt fizettünk fejenként adóval és borravalóval. Egyszer van Karácsony egy évben, belefért.
A pizzák választékát szegényesnek találtam amúgy. 4 alaptészta volt, amihez különböző feltéteket lehetett kérni. (Alaptésztának volt egy ára, meg a feltéteknek is)
Az üzlet baromi pici, nem a tömegturizmusra van kitalálva. Nem is gondolták még anno, hogy mekkora felkapott hely lesz. Ha csúcsidőben jön valaki, akár kint az utcán, a bejárati ajtó előtt kell várakoznia x percet.

Este visszanéztünk még a bikához az üzleti negyedbe. Ismerősöm végre odafért és készült fénykép is. Neki ez bakancslistás tétel volt a látogatásunkra.
Az én kívánságom meg a Rockenfeller Center Karácsonyfája volt. Mert mekkora ötlet Szenteste felkeresni, s kicsit Kevin helyébe képzelni magamat a Reszkessetek betörőkből. Persze, álmodni megint lehet. Akkora embertömeget még Londonban sem értem, mint ami a Center körül volt. Emberek tízezrei látogattak ki a fához kb.
Ilyenkor jövök rá, hogy a neten látott „turistamentes” képek illúziók csupán, mert a valóságban olyan nincs. (Vagy valaki jól használja a photoshop alkalmazást)
Magamban csak ennyit gondoltam „De ari vagy. Te tényleg azt hitted, hogy majd ott fényképet csinálsz a fával a háttérben, miközben üres a tér?”

Jelenet a filmből: (ami ugye nekem nem jött össze)

kevin_reszkessetekbetörök_newyork

forrás: google képek

Köszönöm ismerősömnek a türelmét.
Első nap lezárult. 24,7 km séta megvolt. Elfáradtunk. Élményekkel gazdagodtunk.

Folyt.köv.

Reklámok

New York Karácsony: Első nap” bejegyzéshez egy hozzászólás

TE MIT GONDOLSZ?!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s