Andre Agassi: Open könyv vélemény

Már korában említettem, hogy elolvastam Agassi könyvét, az Opent.
Még múltkor Szabó Péter a londoni előadásán ajánlotta, s nem hiszek a véletlenekben. Már amúgy is szemeztem valamiért a könyvvel korábban. Azt kellett eldöntenem, hogy magyarul vagy angolul fogok-e nekilátni. Én nem vagyok nagy tenisz rajongó, Agassiról meg konkrétan annyit tudtam, hogy világklasszis, így úgy voltam vele, hogy nem fogok kiadni 12 fontot az új könyvre. Szépen felmentem Ebayre és használtan kerestem rá. 2,8 fontért házhozszállítással be is szereztem.

A könyv elsőre olyannak tűnt, hogy soha nem érek a végére. Egyszer elkezded, és nem bírod ki az utolsó oldalig, mert annyira hosszú. Szakaszokban és megszakítással sikerült nekem is megbirkóznom vele.

Mély behatást tett rám az önéletrajz. Mérhetetlenül őszinte…néhol le is döbbentem, hogy le merte írni ilyen nyíltan a múltbeli dolgokat.
Agassi állítása szerint utálja a teniszt. Az, hogy a tenisznél kötött ki csak is az apja nyomására történt, aki a saját el nem ért sikereik a gyerekén akarta megélni. Agassi gyerekkorában nem önfeledten játszott, hanem a hátsó kertben a kialakított teniszpályán edzett keményen, mert apja egyszerűen kizárta a házból és arra kényszerítette. Apja még egy teniszlabda adagoló gépet is fejlesztett számára, ami „szörnyként” köpte ki magából a labdákat eszméletlen gyorsasággal. Továbbá azt is kikalkulálta, hogy naponta mennyi labdát kell Agassinak ütnie, hogy valamire vihesse. Ahogy máshol olvastam a tehetség csupán 10%-a a sikernek és 90% az eszméletlen munka nyomán van.
A könyvben még több hollywoodi híresség neve is említésre kerül, akik mind a szüleik áldozatai és megnyomorított gyerekkor árán jutottak el oda, ahova. Viszont nem mindenki bírja ám ezt jól, részben ezért van annyi drogos, botrányos viselkedésű híresség is.

A könyv végére egy mondat ugrott ki a fejemből: ha minden híres ember írna egy ilyen mélységű és őszinte önéletrajzi könyvet, Hollywood egyáltalán nem lenne már olyan vonzó a sikerre vágyó emberek számára.
Agassi első felesége egy színésznő volt, s pont ezért többször Hollywood és forgatás a helyszín. Meg az oké, hogy az ember jól keres, elismert, népszerű, de bele sem gondolunk az életükbe. Ha egy színészt a munkája mondjuk 4 hónapja Afrikába visz, akkor annyit van a családjával, hogy semmit abban az időszakban. Főleg, ha két színészről, vagy két hírességről van szó, akiknek a világ 2 különböző pontján van egyszerre dolguk. Míg Agassi felesége Los Angelesben forgatott, ő éppen Wimbledonban, vagy Sydneyben játszott a bajnokságon.

Na, kicsit a teniszről is. Szerintem dög unalmas nézni, de a játék mögött lévő munka kimagasló.
Agassi elmondása szerint meg egy nagyon magányos sport is, mert egyedül van az ember teljesen a meccs közben, még csak az edzőjével sem beszélhet a mérkőzés végéig. Csak gondolatai vannak vele minden egyes alkalommal.

Aztán abba sem gondolunk bele, hogy sérülés és fájdalmak is vannak bizony. Agassi a pályafutása utolsó éveiben olyan fájdalomcsillapítókat kapott, amiket közvetlenül a hátába adtak be injekciók formájában. Különben egyszerűen a fájdalomtól még járni sem bírt volna, nemhogy ugrálni. Az utolsó mérkőzése után meg csak feküdt az öltözőben és pokolian szenvedett, annyira, hogy se felülni, se megmozdulni nem volt késztetése. (De ez biztos minden versenysporttal járó dolog)

Érdekes és tanulságos könyv volt az Open. Ajánlom.

Végezetül, még egy kis spoiler.


Agassi felesége, Brooke látható a Jóbarátok egyik jelenetében. A kéznyalogatós rész annyira felbőszítette, hogy magánkívüli állapotban hazavezetett Vegasba és az addig megnyert trófeáit szétverte otthonukban.

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.