Kíváncsiságból coachingot hallgatok

Képtalálat a következőre: „coaching”Jó 3 évvel ezelőtt egy összejövetelen találkoztam egy lánnyal, aki coachingot tanult. Talán tőle hallottam először erről a coaching dologról. Aztán az évekkel egyre többször jött velem szembe a dolog. Ismerősök és távoli ismerősök is elkezdtek coachingal foglalkozni.
Idén meg úgy éreztem, hogy keresek egy ingyenes tanfolyamot a neten, hogy belekóstolhassak a dolgok hátterébe érdeklődés gyanánt. Csak, hogy erről is legyen egy kis ismeretem.
Illetve engem speciálisabban a gyerekekkel kapcsolatos coaching jobban érdekelne, majd arra is keresek valamit a neten.

Zöldfülűként úgy gondoltam írok erről egy picit.

Ki is az a coach?
Egy olyan magánember, aki ismeretlen számodra, s aki elkötelezte magát arra, hogy másokat segít. Segít kihozni másokból a legjobbat.

A coaching kapcsolat egy bizalmi viszony két idegen ember között, hiszen akár olyan vágyadat és félelmedet is megoszthatod vele, amit még a családtagoddal/pároddal sem mersz.

A coachhoz olyan esetben érdemes fordulni, ha úgy gondolod, hogy életed megakadt és hajlandó vagy megtenni a fáradtságot, hogy előrébb haladj. A coach segítő beszélgetések által rávezet arra, amire már lehet te is gondoltál, de nem ilyen fokuszáltam. Sokszor már akár magunk is tudjuk a választ problémáink megoldására, de nem gondolunk úgy bele.

Az első lépés a célok felállítása.
A célok pedig nem egyenlőek az álmainkkal. Gyakran összekeverjük a kettőt. Az álmok, azok, amikre már gondoltunk, elképzeltük, de lépéseket nem tettünk megvalósításuk felé. A célok meg azok a dolgok, amik eléréséért lépéseket tettünk, teszünk vagy hajlandóak vagyunk.
Ha azt mondom, hogy álmom egyszer eljutni Sydneybe, akkor az egy álom.
Ha azt mondom, hogy célom eljutni Sydneybe és pluszmunkát vállaltam, ilyen és ilyen ütemben takarítok meg havonta pénzt rá, így és így ütemezem a költségvetésem, akkor a Sydney nyaralás kezd szépen megvalósulni.

Ha a célok kitűzése megtörtént, akkor is érdemes átgondolni, hogy mennyire specifikusan írtuk meg azt.
Példa (nem valós). Célom lefogyni, s hetente ezt és ezt teszem érte. Jó cél, de nincs behatárolva. Mennyi idő alatt, mennyit akarnék fogyni? – na ez már jobban hangzik. Mondjuk 7 hónap alatt 9 kg – ez egy jól behatárolt cél már. És ahogy telik az idő minden egyes gramm még motiválóbb lesz, hogy tényleg működik.
A céloknak elérhetőnek kell lenniük és realistának kell maradniuk. Nem állíthatok olyat, hogy 15 kg 3 hónap alatt, mert eléggé abszurd és kivitelezhetetlen lenne. Ha meg megbuknék rajta (ami nyilvánvaló), soha nem próbálnám újra a fogyást.

A coaching a hallgatva figyelés művészete.
Hallgatni és hallgatva figyelni valakit megint nem egyenlő. Ugye a barátaink legtöbbször együtt érzően meghallgatják, ha problémánk van. Mi meg örülünk, hogy meghallgattak minket, aztán ennyiben marad a dolog.
A coach úgy hallgat, hogy közben figyeli az „elejtett” értékes információkat, amikre aztán célirányosan vissza tud majd kérdezni, ezzel segítve az elmélyedést a fontosabb részletekben.
Az online tanfolyamon leírtak pár dolgok, hogy mire kell figyelni a beszélgetés közben, hogyan kell reagálni tényekre, hogyan kell mutatni, hogy tényleg érdeklődve figyelsz. (pl. nyitott testhelyzet, szemkontaktus, bólogatás olykor, kellemes mosoly stb)

Ha elmondtuk, amit akartunk a coach irányított kérdésekkel reagál. A kérdezésnek is van egy művészete. Vannak alapszabályok, amikre figyelni kell. Nagyon fontos, hogy igen-nem választ adó kérdést kerülni kell. Jól átfogalmazva egyetlen kérdéssel is több információt lehet megtudni valakiről.
Pl. Megkérdezem valakitől, hogy vagy? Jól, köszi.
Másvalakitől megkérdezetem, hogyan mennek mostanában a dolgok az életedben? Erre nem hinném, hogy egy sima jól, köszi reagálást kapnék. Biztos többet tenne hozzá.
A „miért” típusú kérdések sem nyerőek, mert abban akár benne lehet egy tudattalan bírálat.
Miért döntöttél úgy? – ez a kérdés akár azt is sugallhatja, hogy mi tudjuk eleve rossz döntés történt, s jól bele is kérdezünk.
helyette: Hogyan döntenél most? – itt semlegesek vagyunk, nem mutatjuk, hogy szerintünk rossz vagy jó döntés történt, meghagyjuk az ügyfélnek, hogy kidolgozza ki ő.

Ez az online tanfolyan nem tesz coach szakemberré, nem is ez volt a célom. Viszont érdekes dolgokat olvastam, amiket odafigyeléssel a mindennapi életembe beültethetek, s ezzel akár javíthatok kapcsolataim minőségén is.

Plusz ez a tanfolyam elgondoltatott, hogy a coaching fontos dolog. Tanárokat kötelezően elküldeném egy coaching tréningre. Fiatal felnőttek jövőjét lehetne látványosan javítani, ha célirányos segítséget kapnának. Valamint pályaválasztás előtt is ingyenes coaching lehetőséget kéne biztosítani tanulóknak.

U.i.: A tanfolyamot még nem fejeztem be teljesen. 

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.