Látogatás HMS Belfast hadihajón

Megbeszéltem egy ismerősömmel, hogy elmegyünk a Belfast hajóra Londonban. Tudjátok a Belfast hajó az a szépség, ami a Tower híd előterében pihen a Temzén. Már sokszor elsétáltam mellette az évek alatt, de rajta még nem jártam. És baromira nem akartam egyedül felkeresni, így megbeszéltem már jó régen ismerősömmel, hogy együtt menjünk fel rá.

Sikerült végre egy megfelelő időpontot összehoznunk. Február 18-én ott álltunk a jegypénztárnál, majd ballagtunk is a fel hajóra.

Bevezetésképpen egy picit írok a HMS Belfastról.
A hadihajó pont a világháború kitörése előtt került felavatásra. Vízre bocsátása után egy évvel egy támadás érte, s 3 évbe tellett a hajó vázának felújítása. (Az ismerősöm szerint ennek köszönheti azt, hogy túlélte a háborút. Nem volt annyi éles harcban, azokban az években, mikor a németek ténylegesen fölényben voltak a vízi csatákban)

A felújítás alatt modernizálták és áttervezték a Besfastot, ezzel a kora egyik legjelentősebb, legerősebb hadihajójává lépett elő. És készen is állt a nagy bevetésekre…mert a háborúnak még közel sem volt vége.
1943-ben északra irányították, s az Északi-foki csatában a közreműködésével sikeresen megsemmisült a Schamhorst német hadihajó (december 26-án, s 1932 fős legénység vesztette életét).
A Belfast ott volt a D-napon is. Az egyik túlélőhajója a normandiai partraszállásnak.
A háború után Ázsiában szolgált, békefenntartó szerepet töltött be és a brit haditengerészet nagykövetének számított.
A koreai háború után még megjárta Hawaii-t, Amerika nyugati partját. Végül a Panama csatornán áthaladva 1962-ben visszatért Angliába. Az aktív évei itt véget értek.
Ezt követően született meg a gondolat, hogy múzeummá alakítsák.

1971-ben a Tower híd alatt áthajózva megérkezett mostani helyére, ahol azóta békés nyugdíjas éveit tölti.

A HMS Belfastra feljutni olyan érzés volt, mintha a történelemben sétálhattam volna. Elképesztő volt. A fenti információk feldolgozva tudatosult igazán bennem is, hogy mekkora jelentőségű hajón jártam. Ugye.

Milyen is a hajó belülről?
Hát, mindig megfeledkezem róla, hogy egy hadihajó olyan volt, mint egy mozgó kisváros. A legénység 761 főből állt, akiket etetni és itatni kellett például. A hajón így volt pékség, húskamra, krumpli tároló helyiség stb. A hentes külön szobában dolgozott. A konyhában baromi nagy edényekben főzték az ételt. Tartozott mindenhez egy étkező és mosogató rész is.
A Belfaston volt fogászat, orvosi rendelő és műtő is vészhelyzetre, valamint pár betegágy.
Az evés mellett mosakodniuk is kellett, komplett zuhanyzók és mosdók tucatjai lettek beépítve. Plusz a tengervízből már a sót is képesek voltak kiszűrni.
Ezt így látni és belegondolni, hogy, ja tényleg. Hiszen hosszú heteket (hónapokat) itt töltöttek a fedélzeten, az általános szükségleteiket fedezni kellett.

A komplett hajót megmásztuk tetőtől talpig. A gépházba is lemehettünk. Abból, amit ott láttam egy kukkot sem tudtam értelmezni, de minden elismerésem annak, aki ezt a hajót megtervezte. Mindenféle csövek, izék-bizék össze-vissza futottak a plafonon, a hajó oldalán, alján is. Csoda, ahogy ezt megálmodták és kivitelezték.
A lenti szintekre keskeny meredek lépcsősoron tudtunk lejutni. (Otthon mamának a padlásfeljáróján mindig féltem korábban, na, hát az a hajós lépcsőkhöz képest semmi volt). Még jó, hogy megfelelő cipő volt rajta a keskeny lépcsők miatt, plusz kellett egy jó kondi. (Idős néni bottal az életben nem tudna lemenni, sőt kisgyerekkel is esélytelen)

Nem fényképeztem semmit sem a hajó belsejében a látogatók és fényviszonyok miatt nem éreztem úgy, hogy szép képek születnének. Aki kíváncsi rá, a személyesen keresse fel, az a legvalósabb élmény.
Egyetlen kép, ami bizonyítja, hogy ott jártam. Admirális székében:

Mi több mint 3 órát töltöttünk a fedélzeten és az audio guide-t követve mindent végigjártunk.
Aki szereti a történelmet, vonzódást érez a II. világháború emlékeihez, kötelező felkeresnie a HMS Belfastot.

Bakancslistámra egy újabb pipa került. Köszönöm ismerősömnek, hogy eljött velem!

Utókép: HMS Belfast Sydneyben. (Ha már Sydneyben még nem, de a hajón, ami ott járt, voltam. 🙂 ) 

727379

forrás: google képek

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.