Karácsony Honolulu: Pearl Harbor nap

December 27-én a Pearl Harbor-nál jártam. Előre olvastam, hogy Obama látogatása lesz ezen a napon, de a netem csak annyit írtak, hogy a látogatóközpont lesz zárva. Minden más nyitva.
A látogatóközpontból indul a komp az USS Arizona Memorial-ra, amire amúgy sem lett volna esélyem felmenni, mert 2 hónapra előre neten kell foglalni időpontot! (Létszámkorlátos és kötött időpontok vannak – abszolút logikus a biztonság és kapacitás szempontjából.) A neten azt írták, hogy egy nap amúgy is kb. 4000 ember az átlagos látogatók száma, s ennyit tudnak teljesíteni foglalás alapján.

Biztos voltam hát benne, hogy az USS Memorial-ra nem jutok fel, de attól még a tengeralattjárót vagy a repülési múzeumot fel szerettem volna keresni. December 27. amúgy tökéletes volt ebből a szempontból, mert nem volt tömeg! Utazási irodák stb. tudták, hogy a mai napon nem kell kijönni a Pearl Harbor-hoz.
A repülési múzeumban is csak lézengtek az emberek, amúgy fogadnék, hogy egy átlagos napon kígyózik a sor.

Az Aloha stadionhoz utaztam a helyközi busszal, ahol elvették (elzárták egy megőrzőben) a táskám és csak pénztárca és iratok, valamint egy kis flakon víz maradhatott nálam. Obama látogatása miatt a Ford Island-ot így lehetett csak felkeresni.

Nagyon örültem, hogy Ford Island területére betehettem a lábam, mert ez a sziget kulcsfontosságú volt a japán támadás idején. A hangárokban itt pihentek az amerikai repcsik, amiket a japánok megsemmisítettek. És az ikonikus víztorony is a szigeten található.

A belépő 25 dollár, ami jó borsos, de Pearl Habor nevet meg kell fizetni. Két hangár látogatható, s olyan gépeket volt lehetőségem megtekinteni, amik abszolút egyedülállóak. Pl. a japánok csodafegyverét, a zéro repülőgépet, amit sokáig „gyilkosnak” számított és tartott tőle mindenki. A japánok híresek voltak arról, hogy megsemmisítették a repülőt magukkal együtt, még mielőbb rájuk találtak volna. Vagyis az amerikaiak nem tudtak egyben egyetlen zero-t sem tanulmányozni, darabjaira szedni, hogy megtudják a gyenge pontját. Anélkül meg, hogy tudták volna a gyenge pontját a japán támadó gépnek, aligha lehetett felvenni vele a versenyt egy jó ideig.

A 79-es hangárban már a modernebb gépek kaptak helyet. A háború után radikális gyorsasággal fejlődött a légi technika és beköszöntött a jet repülők kora is. Plusz helikopterek is láttam, amik a koreai és a vietnami háborúban már szolgáltak.
Szép, szép nézni ezeket a „dögöket”, meg elcsodálkozni rajta, hogy milyen nagy és jól tervezett gépek ezek, de azért szomorú abba belegondolni, hogy gyilkolni tervezték őket. Lőni és ölni, s a kiállított gépek között biztos volt olyan, amelyik éles helyzetben ölt, mert lőttek/bombáztak róla.
Sajnálatos dolog, hogy iszonyat pénzeket költenek államok gyilkolásra.
Azon a mondatom meg abszolút felháborodtam: egyik helikopternél ki volt írva, hogy az USA továbbra is békefenntartó célokat tölt be, és a kiállított gép továbbfejlesztett verzióját veti be. Békefenntartás mi? Inkább olajharc.

A kedvenc repülőm az F14 volt, ami a Top Gun filmben is szerepel.

Top Gun feeling. This beauty was featured in the movie #pearlharbor #engine #plane #topgun #loveit

A post shared by (H)anna (@eletemmorzsai_blog) on

Egyéb: A legfiatalabb gép nagyjából az 1970-es évekből való volt.

Ha a Pearl Harbor-t el kéne adnom valakinek, akkor azt mondanám, hogy egy katonai kirándulás, ami egész napos (borsos belépőkért), s ami alatt fel lehet keresni a tengeralattjárót (USS Bowfin Submarine), a repülési múzeumot (Pacific Aviation Museum) és a Battleship Missouri hajót.

Obama látogatása:

A látogatásom éve különleges most a Pearl Harbor-nél, mert pont 75 éve december elején történt a nagy támadás. Mondták is helyszínen, hogy úgy sétáljak a hangárokban, hogy 75 évvel ezelőtt pontosan itt történt az világhíres esemény.

Köszönöm ezt a történelmi napot! Bakancslistámon egy újabb pipa.

Reklámok

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s