Ne irigykedjünk, mert

Képtalálat a következőre: „holiday”Mióta egyre több ismerősünk Facebook és Instagram felhasználó lett, hát van miért irigykedni ugye. Mert hát mindenki folyton utazik, jobbnál jobb helyeken eszik, koncerteken van, a Sziget fesztivál törzstagja, vagy csak minden nap megoszt valamit, ami azt a látszatot kelti, mintha neki nem is kéne dolgoznia. Az élet egy szép nagy utazás és szórakozás – csak le kell görgetni a Facebook üzenőfalat. Valóban?

Nyáron egy ismerősömmel találkoztam, s éppen egy közös ismerősünk a tengerentúlon volt. „Láttad xy megosztását?” Igen, láttam, már megint Amerikában kever. „De miből?” Mert, hát a repjegy csak pénzbe kerül. Itt mondtam az ismerősömnek, hogy tudod, annyira jól mutat Facebookon a Times Square képe, de nem tudhatod milyen áron sikerült neki. Lehet, ha tudnád az igazat, inkább megköszönnéd, de nem lennél a helyében.

Azóta is többször eszembe jut a téma, s úgy éreztem írnom kéne róla. Ja és új ihletek is értek.

Szóval, miért ne irigykedj….

1.Mert megcsinálta
Valaki tényleg elérte, mert olyan munkakörben dolgozik, olyan iskolát végzett, olyan szaktudása van, hogy megfizetik. Elvégezte a BME szoftverfejlesztő szakát, s azóta hasznosítja a képesítését.
Bárki másnak ott a lehetőség, hogy az ő útját bejárja, rajta – rajta. De amíg, nem az ő cipőjében vagyunk, ne irigykedjünk, inkább tegyünk.
Van egy távoli ismerősöm, aki IT szakirányban dolgozik, s kb. a fél világot bejárta. Megcsinálta, én pedig felnézek rá. Ügyes vagy!

2.Mert hitelekben úszik
A tengerparti fényképek szépek és vonzóak, de a hiteltörlesztés részletét már senki sem posztolja Facebookra. Hogy nézd, keresek x összeget és a x összeg megy is azonnal törlesztő részletre. Arról nem kell tudnia senkinek, DE ha kiköhögöm a nyaralást (mert hát jár), na, azt majd jól az arcodba tolom. Bejött az élet, nem? Csili vili van egy hétig Görögben, az már nem számít, hogy alig bírom nyögni a részletet. Még így is irigylésre méltó?

3.Mert hitelkártyára utazik
Mondjuk valaki még a repjegyet rendes számlájának terhelésére veszi meg, de már a szállásra és a költőpénzre nincs megtakarított kerete. Semmi gond, hiszen ott a hitelkártya. Bankok pusziért dobják az ember után. Ugye milyen jó lehúzni és abban a tudatban lenni, hogy költhetünk. Ja, csak ilyenkor a bank pénzét szórjuk és x % kamattal utólag vissza kell majd adni.
Irigykedünk? A New York-os képeken nem fogjuk azt látni, hogy ja, amúgy ez hitelből megy. Az nem számít éppen.

4.Mert más fizeti (férfi fizeti)
Úgy bizony. Londoni ismerősöm között akad, akit pasik vittek el nyaralni. Hát nem tuti dolog! A pasit úgy sem kell Facebookra posztolni, ha nem akarjuk. Viszont a Hollywood sétány Los Angelesben már irigylésre méltó. Vagy a xy hotel kertjében egy gyönyörű fénykép, amint csodás ruhában és sminkben mosolygunk. Na, az jó nagyon.
Valakinek ez bejön, hogy megszédít valakit, aki aztán fizet neki mindent. Ha neki így ok, áldás. De lehet pont te vagy az, akit ez zavarna.
A fényképekről nem jön le, hogy ki is fizette, de közeli ismerősök nagyon is tudják, hogy pasi van a háttérben. Reméljük, legalább jól néz ki.
Mikor kommentekben olvasom, hogy „melyik pasi van most veled?” „Áruld már el, kivel vagy ott?” és semmi válasz rá….nyilván nem akarja felvállalni az illetőt.
Aki akarja, irigyelje.

5.Mert fapados osztályon utazik
Ez nagyon csalóka dolog. Mikor valaki személyesen elmeséli, hogy igen, itt és itt voltam. De ne tudd meg, milyen élményem volt. Coachsurfingeztem, s az egyik szálláson mégsem várt senki, s hálózsákban vadkempingezve kellett kihúznom egy éjszakát. Vagy mint Szirmai Gergő mondta egyik videójában, hogy néha le kell adni az igényekből. Ha nincs fürdési lehetőség 3 napig, akkor úgy alakult.
Nem biztos ám, hogy mindenki akarna ilyen körülmények megléte mellett mondjuk Ázsiában nyaralni.
A fotókon nyilván nem fogjuk magunkat slampos állapotban megmutatni. A többit viszont igen. A teleülést, a piacot, vízesést, mindent, amit látunk, feltöltünk. Arról pedig nem kell tudni, hogy min is mentünk át. Nagyon látszat.
Én személy szerint nem utaznék így, szóval baromira nem irigykedem, hogy több városban és országban járt valaki ilyen fapados verzióban.

6.Mert hónapról hónapra él
Mikor vannak olyan ismerősei az embernek, akik állandóan mindenhol ott pörögnek, éttermeznek, fesztiváloznak, hosszú hétvégéznek össze – vissza. Legyenek boldogok. De azért ne higgyük el, hogy mindenkinek ilyen jól megy a sorsa. Valaki, én is ismerek ilyen embereket, hónapról hónapra élnek. Fizu megjön, s hónap végére el is ment csutra. „A kiadásaimat fedezik a bevételeim. Miért tervezzek hosszú távra, élni is kell” – arcomba mondta valaki egyszer. Ha téged nem zavar, hogy nincs tartalékod, engem sem.
Csak ne dőljünk be nekik, mert a képek szépek, de így még sem kérnék belőle.
Ilyen áron, nem szórakoznék és élnék ennyit.

7.Mert kihajtotta magát
Valakinek annyira nagy álma utazni, hogy mindenre képes érte. 65 órákat robotol hetente, 7/7 napot dolgozik, mindent elvállal. Majd szépen minden fillért beoszt és félrerak, de eljut az álomhelyre. Ez totál kivitelezhető, de  lehet valaki azt mondaná erre, hogy ilyen áron nem kell.
2014-ban szinte az összes hétvégémet végig babyszitteltem. Tehát egyetlen szabad péntek (csütörtök) és szombat estém nem volt egy éven át. De lett x összeg, amiből aztán tudtam utazni. Bárki előtt ott a lehetőség, hogy ezt megtegye. Nem biztos, hogy sok 25 éves erről álmodik. Akkor ne is irigykedjem rám.
Szóval soha nem lehet tudni, hogy ki és milyen áron, hogy szedte össze a pénzt. Idén találkoztam egy szlovák csajjal, aki azért vállalt nanny munkát 3db 6 év alatti gyerekre napi 12 órában, mert utazásra gyűjtött. Fél évig csinálta, s mikor utoljára találkoztunk, búcsúzott, hogy most egy kicsit utazni fog.

8.Mert lehet neked is ugyanúgy van rá pénzed (főleg külföldi ismerősök)
Micsoda? Hogy neked is van annyi pénzed, hogy New Yorkba is eljutottál volna. De hogy? Van egy ismerősöm, aki imádja a parfümöket, több Apple terméke van. Odavan a divatért, középkategóriás márkák ruháiból vásárol, majd posztol Instagramra „Te követed a divatot?”. Na, neked pont ezekben a termékekben van a tengerentúli nyaralásod ára.
Legújabb telefon nem két fillér. A Banana Republic ruha nem 20 font, a Chanel parfüm sem 15 font. Plusz havonta hány ruhát vásárolsz? Fel is vetted már őket mind? Csak mert leárazás van, biztosan költesz? Glamour és Joy napokon x fontokat otthagysz a boltokban?
Ha éves szintre lebontva, minden divattal/szépséggel/elektronikai termékkel kapcsolatos (akár feleslegesen vásárolt) termékek árát összeadnád, lefordulnál a székről.
Mikor hétvégente az Oxford streeten tömött szatyrokkal mászkáló embereket látok, s mondjuk azon álmodoznak, hogy utaznának. Na, ott viszik éppen a kezükben az utazásuk árát. Ne irigykedjünk hát egymásra.

Irigykedünk még? Ne dőljünk be a képeknek, a látszatnak, a mutogatásnak.

Ne irigykedjünk, mert” bejegyzéshez egy hozzászólás

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.