2 amerikai szokás, ami nem szimpi

Egy távoli ismerősöm most érkezett vissza amerikai utazásából és mesélte az élményeit. Beszámolójában ő is kiemelte azokat a tényeket, amik engem is zavartak, zavarnak és már régóta írni szerettem volna róla.
A mostani bejegyzésemben két számomra furcsa amerikai szokást írok le, amik európai fogyasztóként és turistaként bökték a csőrömet.

1-dollar-jgp

Rejtett áfa
Mi a csuda az rejtett áfa? A válasz egyszerű: Amerikában a vendéglátóhelyek, boltok nem kötelesek az áfás árat feltűntetni kiírásaikban.

Életemben elsőször New Yorkban a barátnőmmel bementünk egy szendvicses boltba. Ki volt írva (hasamra ütök most), hogy menü (ami kint combo) 3,6 dollár. Szupi, rendeltünk és nem értettük, hogy miért kell 4,1 dollárt (csak mondtam valamit) fizetnünk. És ekkor az eladó hölgy kedvesen elmagyarázta, hogy a 3,6 dollár az áfa nélküli ár, amit láttunk. Arra még rájön az áfa és azt az összeget kell fizetni.
Hogy mi van? Úgy bizony. Fel is adtam, mert tudtam, hogy mindig többet fogok fizetni bárhol, mint a kiírt ár. Ez boltokban sincs másképp. Levettem valamit a polcról x dollárért és többet kellett annál a pénztárnál fizetni. Turista voltam, így „belefért” ez a lazább pénzköltés, de ha nekem napi szinten vásárlásoknál bruttósítást kéne végeznem, falnak mennék.
Európában totál egyértelmű, hogy az áfás ár van feltüntetve mindenhol és azt fizetjük ki. Ha a Tescoban egy dolog 2,8 font, akkor pontosan 2,8 fontot fogok rá kiadni!
Szóval így Amerikában ezt a rejtett áfa dolgot egy fogyasztói megtévesztésként éltem meg. Bosszantott, mert így igazából marketinges szemmel átvertek mindenhol. Csábítanak egy árral és mégis többe kerül. Nem fair, nagyon nem.
Ismerősöm is pontosan ezt ecsetelte, hogy nagyot nézett először.

Kötelező borravaló
2 éve befizettem egy hetes körútra LA-Vegas-San Francisco vonalon. X dollár volt túra ára, amit szépen kicsengettem. Úgy gondoltam, hogy akkor ennyi volt a kiadásom ezt illetően. Hát nem. Megérkeztem, felvett a busz, várt az idegenvezető. Szépen elmagyarázták, hogy akkor minden nap 5 dollár/ utas borravalót kell kötelezően az idegenvezetőnek fizetni. 7×5= 35 dollár kötelezően hozzájött az x dollár fixen befizetett utamhoz. Ez hogy van? Hát nem azért csengettem ki x száz dollárt, hogy abból ti szépen fizetitek az alkalmazottatokat, a sofőrt, idegenvezetőt és a szállást adjátok. Nem egy csomag árra fizettem? De igen, arra fizettem. Ám ez itt Amerikai, kötelező borravaló van és pont. Jól van, nyaralok, benyelem. (Itt nem is az egyszeri 35 dolláron van a hangsúly, hanem, hogy több szolgáltatás után x dollár nem tervezett kiadás még megdobja együtt a nyaralás költségét)

Egy évre rá vettem online a reptéri fuvart Miamiban. Végösszeg 22 dollár, kattintottam a fizetés gombra és ott láttam, hogy hozzáadta a rendszer „+ 4 dollar tip”. Mi van? Szépen beetettek egy 22 dolláros beajánlott összeggel, majd fizetéskor még plusz 4 dollár. Okosok, miért nem 26 dollárt irtatok alapban, akkor nem háborodnék fel. Ez Amerika, ez így működik.
Már előre készítettem magam, hogy mindenhol kötelező borravalót kell perkálnom…

Befizettem az Everglades alligátor túrára 68 dollárért. Na, akkor mondom. Szóval a buszvezetőnél ki volt rakva a borravalós doboz. Az úr, aki a csónakkal körbevitt minket a terepen, az arcunkba tolt egy borravalós tálat mielőtt elhagytuk volna a járművét. 5 dollár dukált neki is.
Utána megnéztünk egy allligátor showt. Megint ott volt a borravalós doboz. Amúgy a csávó ügyes volt, pár dollár itt is pottyant. A nap végére a 68 dollárért befizetett túrám 78 dollárnál állt meg.
Csak kérdezem, ki nyúlta le a 68 dollárom? Nem azért adtam ki ezt, hogy rendezik a buszt, a túrát bent a parkban? Miért kell még ezen felül fizetnem extrákat? Válasz: mert ez itt Amerikai és nálunk így működik a rendszer.
Csak gondoljatok bele, hogy tele busz, tele csónak, egy – egy kör után simán 120+ dollár zsebbe megy az alkalmazottaknak. Jó kis „adózott” jövedelem, ugye.
Én európai turistaként azt szoktam meg, hogy ha én fizetek egy utat, akkor nincs kötelező felár utólag. Nem azt mondom, hogy nem lehet/ajánlott borravalót adni, mert mondjuk tényleg szuper az idegenvezető és a kirándulás végén csúsztatunk neki, de nem kötelező ilyen nyíltan.

Éttermezésnél ugyanez a tematika (bár Miamiban akadtak kivételek). 12 dollár egy étel valami, a blokkon ugye ehhez még hozzájön az áfa és helytől függően +20% borravaló azonnal. Nem kérdezik, hogy akarjuk –e adni a 20%-ot, csak hozzáírják, aztán fizess szépen.
Nekem ez erőltetett, s pont ezért nem szeretem. Ha elégedett vagyok a pincérrel, úgy is adok, még többet is mint 20%. De ha nem vagyok elégedett, sorry.

Európai szemmel nekem ez a kötelező borravalózás szintén nem fair dolognak tűnik. Nem szoktam hozzá, hogy pluszban fizessek később, miután már befizettem valamit előre fix árral.

Amit tehát megtanultam, hogy mindig, mindenért többet kell kiadni, mint ami a bejáratnál fel van tüntetve.
Pozitív hatása viszont a helyzetnek, hogy Londonban is szoktam borravalót adni egyre több helyen önként. Amerikában már elkezdtek átnevelni erre.

Zárógondolat: A legboldogabban borravalót valaha a helikopter pilótának adtam Miamiban. Nagyon-nagyon élveztem vele a 45 percet a levegőben és nem mellesleg piszok helyes is volt.

(A cikket 3 amerikai utazásom során átélt tapasztalatok alapján írtam meg.)

2 amerikai szokás, ami nem szimpi” bejegyzéshez ozzászólás

    • bagoly35 szerint:

      Viktória, kérdezni szeretnék! A monitorommal van gond, vagy tényleg nagyon nehezen olvashatóak és halványak a betűk ebben a blogban? Szeretném olvasni, de alig látom.

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.