Nizzai támadás – így éltem meg

Én ilyen cikket sose szerettem volna írni. Mindig és most is szentül hiszem, hogy a jó emberek többségben vannak, de sajnos ugye hiába kevés az elmeháborodott, ha még is nagy pusztítást tudnak csinálni.

Előzmények
Csütörtök reggel az első London – Nizza járattal érkeztem a városba, s fogalmam sem volt arról, hogy pont állami ünnepnap van. Mert elnézést, a magyar és az angol napok mennek már, de a francia történelem nem az erősségem. A hostelben a recepciós srác világosított fel, hogy este még tűzijáték is lesz. Na, hát akkor megnézem – elhatároztam.
Este 8 körül úton a part felé vettem egy szendvicset, amit lent fogyasztottam el. Közben ültem és vártam, hogy teljen az idő. A naplemente által generált gyönyörű arany égboltot nézegettem. Örültem, hogy itt vagyok. Köszönöm. Tök jó, boldog voltam.


Este 9 óra magasságában 3 hozzám közel ülő fiatal megkérdezte, hogy lenne-e kedvem becsatlakozni hozzájuk. Simán, hiszen egyedül voltam. Bemutatkoztunk egymásnak. Ők Dániából érkeztek vonattal Franciaországon keresztül. Mesélték a vonatos élményeiket és milyen vicces szituációkba kerültek a franciák angol tudásának hiányosságai miatt.  Említettem nekik, hogy tűzijáték várható később. Szuper, akkor együtt nézzük majd – megjegyezték.
Én tehát élveztem a fura szitut, hogy 3 vadidegen (ám barátságos) dán a társaságom. Azon gondolkoztam, hogy de jó ez a multikulti – nyitott világ, hogy most pont itt találkoztunk.

Történések
10 órakor elkezdődött a tűzijáték és közel fél óráig tartott. Vége lett a show-nak, s még voltak utó durranások. Eskü én azt hittem, hogy valaki after partit tart privátban, meg úgy tűnt, mintha valaki petárdázna. És a következő pillanatban azt vettem észre, hogy rohan mindenki. Futottak felém az emberek ilyedve. What’s happaned? – angolul belemondtam a levegő, majd én is elkezdtem futni. De semmi durranást ekkor már nem hallottam, s nem értettem a helyzetet. Én csak egy gyors sprintet nyomtam, a tömeg pedig kezdett feloszolni. Elnéztem abba az irányba, ahonnan rohantak az emberek és már láttam is, hogy villognak a kék fények. Több rendőrautó ekkor már tutira a helyszínen volt.

Az összes francia, akit csak láttam, telefonált, ki nyugodtabban, ki zaklatottabb állapotban. Hiába kérdeztem, what’s going on? Ezek a franciák nem tudnak angolul. Szóval a nagy tanácstalanság és zűrzavar közepette úgy döntöttem, hogy a lehető leggyorsabban visszatérek a szállásomra.
Mivel napközben már mindent lesétáltam, a fejemben volt a térkép és pár mellékutca is. Nem akartam a főút mellett haladni.
És mindenki ment össze – vissza. Tömegesen sétáltunk át a piroson, az autók beálltak és azonnal kialakult egy kisebb dugó. Közben hallottam és láttam, hogy folyamat mentek a szirénázó hatósági autók, s 4 kommandós is futott velünk szemben. Durva volt!
Itt már sejtettem, hogy ez tutira nem vicc. Jöttem gyors léptekkel a hostel irányába, s felhívtam egy Londonban élő magyar, franciául tudó ismerősöm, hogy gáz van Nizzában. Nézzen rá a netre – mit írnak, mert abszolút a káosz van itt.

Visszaérkeztem, s velem egy időben még páran is szintén a strandról. Valami gond van, többen mondtuk. A recepciós bekapcsolta és TV-t és figyeltünk. Jó 20 percen belül már hivatalos forrásból megerősítették, hogy mi történt pontosan. A strandon a tűzijátékot nézők közé behajtott egy autó.

Az élet szerencse. A félkör alakú partszakasz másik oldaláról és közvetlenül a parton néztem a tűzijátékot. Így nem lett semmi bajom.
nizza tamadas

Megerősítem, hogy nem láttam hullákat, nem láttam a teherautót sem. Mert ahonnan futnak az emberek, nem fogok később visszasétálni, hogy kíváncsiskodjak.

Azon kívül, hogy az adrenalin felment bennem, mert basszus a közelemben gyilkolt egy ámokfutó…. a lélekjelenlétem megvolt és kiderült, hogy valóban erős vagyok. Abszolút józanul kezeltem mindent. Meg talán mert, messze voltam és nem láttam a valós terrort.

Az ismerőseim pedig elkezdtek Facebookon írni. Folyamat kaptam az értesítéseket.
A tesómnak pedig azonnal küldtem sms-t, nehogy reggel a hírre ébredjen és pánik legyen otthon. Köszönöm mindenkinek! Még a londoni lakótársam is rémültem üzent nekem.

Felidézve a tegnapot, ami igazán rossz volt, hogy senki nem tudott semmit. Meg úgy egyáltalán nem vagyunk felkészítve ilyen helyzetekre. Nem tudjuk, hogyan kell kezelni ezt és mi a legbiztonságosabb menekülés mód. A hostelben például többen mondták ma, hogy ahelyett, hogy elindultak volna vissza, inkább bementek az első közelükben lévő szállodába, hotelbe stb, s ott várták ki, míg csillapszik a helyzet. Sőt az is gáz, hogy nincs valami egységes sziréna (hangosbemondó) rendszer, amin keresztül irányítani lehetne a menekülő embereket.  Mert tegnap ment mindenki, ahogy éppen sikerült és totál zűrzavar támadt. Durva volt.

Utó érzések
Ezt megúsztam, velem voltak az őrangyalok. Vagy csak az élet máshogy osztotta a lapokat.
A tesóm szerint ez egy jel volt. De mire jel? Hogy holnaptól ne menjünk ki az utcára és zárkózzunk be otthon. Az, hogy mekkora az esélye egy embernek, pont a rossz városban legyen, nem tudom kiszámolni. Nem is érdekes. Nekem tehát bajom nem eset. Az pedig csak az élet furcsa játéka, hogy állítólag egy fehérvári lány picit megsérült. Nem én voltam az! (Reggel fél 6-kor a párizsi konzulátust felhívtam és bemondtam, hogy ki vagyok és velem minden ok. A magyar úr a vonal végén nagyon kedves és barátságos volt)

Durva világot élünk. Most már kimondhatjuk, hogy hasonló szitu bárhol és bármikor megtörténhet. Nem kell ahhoz utazni sem.
Én az életet úgy kezelem, mint egy utazást. Az, hogy most itt vagyok, az csak egy szakasz a nagy – nagy utazásban, tehát ha egyszer el kell menni, akkor a történet máshol fog folytatódni. De folytatódni fog. Az távozásunk időpontját pedig nem mi írjuk meg. Így nem tehetünk mást, mint minden reggelt úgy megélni, hogy hálásak legyünk. Még egy napot lehetünk itt…és már most túléltünk sokakat.
És szerintem az öröm és boldogság, jó érzés állapotát kell magunkban fenntartanunk. Ezért nem sajnálom olyanra költeni a pénzem, ami pozitív érzésekkel tölt el. Nekem ez Nizza – francia tengerpartos nyaralás egy bakancslistás tétel volt. A történtek ellenére is a maradék napokat ki fogom élvezni. (Ha félnék, sem változna támadás ténye. És én/mi sajnos nem tudunk ilyeneket kivédeni)

Az angyaloknak pedig köszönöm, hogy vigyáztak rám. És köszönöm, hogy még itt lehetek, hogy ma is felébredhettem. Az elhunytak családtagjainak pedig őszinte részvétem!

Kitartást mindenkinek! A szeretet legyen veletek!

U.i.: A mai nap az élet Nizzában visszatért a rendes kerékvágásba. A partot most elkerülöm, csak a rossz élmény miatt. Helyette átmentem Monacóba ma.

Nizzai támadás – így éltem meg” bejegyzéshez ozzászólás

 1. bagoly35 szerint:

  Örülök, hogy nem esett bajod. Nagyon fura, hogy ott nincs valami hangosbemondó, itt nálunk van, én majdnem infarktust kaptam, amikor először gyakorlatot csináltak vele! Szirénázik valami rémséges hangon, aztán visszhangozva mondják, hogy “Figyelem, figyelem, ez csak hangosbemondó gyakorlat!” Azért Franciaországban sajnos már nem az első balhé, a rohadt muzulmánok miatt sokkal-sokkal elővigyázatosabbnak és felkészültebbnek kéne lenni- egész Európának!

  • Hanna szerint:

   Köszönöm! 🙂
   Tudod, Franciországban amúgy a helyiek háááát. Eléggé sok a gáz arc, akik nem szimpatikusak egyáltalán. De Francia állampolgárok. Sok olyan embert is beengedtek ide, akit nem kellett volna anno…

   • ExBlogger szerint:

    “Sok olyan embert is beengedtek ide, akit nem kellett volna anno…”

    Az egész el lett tervezve, azért engedték be őket. Nincs itt semmiféle menekültekről szó, hisz a jelen és közelmúlt efféle akcióit elkövetők közt sok a sokadik generációs európai “állampolgár”.

    Nagyon nagy a baj, én is csak nem régen jöttem rá. Épül az új iszlám birodalom most már évtizedek óta, és csillagászati szinten megfizetett belső kollaboránsok segítségével (Merkel, Tusk, et al) és olyan pszeudo-titkos nemzetközi egyezményekkel a háttérben (lásd a referenciákat), melyekről csak azért nem tudunk, mert nem feltételezzük hogy azok akiket “vezetőinknek” vélünk, képesek minket és országainkat eladni a fejünk felett, hátunk mögött.

    Eszméletlenül feszít a gondolat hogy el kellene kezdenünk valahol egymás felvilágosítását, kiváltképpen a nyugatiakat mert az ő agymosásuk e téren jóval korábban kezdődött mint a miénk. És mi anno tanultuk a vonatkozó történelmet a történelmi iszlám birodalomról, nyugaton nem.

    Kérlek Hanna ne ess abba a csapdába, mint sokan mások, hogy eme infok terjesztése miatt rasszistának nevezel. Mert a jogos önvédelem nem rasszizmus. Egy fasisztoid, gyűlölködő demagóg ideológiát valló embercsoport elleni védelem miért lenne rasszizmus és demagógia? Az ellenkezője. Önvédelemre van szükség mert ha egész Európa felett már átvették a hatalmat itt mindannyian burkában kell járjunk majd, ha egyáltalán életben hagynak. Ugyanis az egész muzulmán világ, azaz ezt a hitet valló minden egyes személy egy háborút folytat az összes nem-muzulmán ellen, a jelenben is úgy miként az egész történelem során.

    Az hogy még sokan köztük békésnek tűnnek azért van mert nem mindenhol érték el a kritikus tömegben való jelenlétet. Franciaország már lényegében iszlám megszállás alatt van, azért olyan sok a no-go zóna és erőszak arrafelé. Ugyanakkor egyéb helyeken ahol még kisebbségben vannak a többségük “békés”-nek adja elő magát. Az is csak megtévesztés. Az iszlám szent könyvei által javasolt taktikai hazugságok egy központi eleme az a megtévesztési stratégia, miszerint mindenkinek azt adják be hogy csupán egy kisebbségük agresszív. A valóságban mindegyikük éppen annyira terjeszkedő háború-központú a jelenben mint anno amikor ellepték és megtizedelték (hihetetlen brutális módon) egész Európát. A jelen birodalom építés azért lehetséges csak mert a világvezetők – és az EU ebben oroszlánrészt vállalt – eladta egész Európát és a fejlett világot magát az arab olajért cserébe.

    Érdemes meghallgatni az ex-muszlimok vallomását is, hisz ők nemcsak belülről ismerik az iszlám világát de – mivel elhagyták ezt a szektát – őszintén megnyilatkoznak róla.

    Muszáj itt alább küldenem Neked is egy lényeges referencia-listát – azok közt Sandra egy ilyen valaki. Ez az ex-muszlim nő minden tiszteletem elnyerte, “pedig” nem fehér, azaz ez is bizonyiték arra hogy nincs itt szó rasszizmusról. Egy borzalmas ideológia elleni harcról van szó, az európai és nyugati emberi jogok és demokrácia, azaz a jövőnk és gyerekeink jövője, megmentéséért.

    Arra kérlek Hanna hogy ha úgy döntesz hogy publikálva hagyod e kommentem, NE vágja vissza azzal hogy “rasszista demagóg” vagyok mert ez az ellenségeink eme borzalmas globális projektje malmára hajtja a vizet. Ha viszont publikáció nélkül hagyod, azt teljesen megértem. Köszönöm a figyelmed.

    Válogatott referencia-anyagok:

    A történelem:
    Bill Warner, PhD: Why We Are Afraid: 1400 Years of Fear (of facing the truth about Islam)

    The horrific historical inventory:
    548 battles – 19000 jihad attacks – 270 million dead – wow, “religion of peace”

    A jelen:
    Alain Wagner: The reasons why Europe is being colonised by Muslims

    Islamization of Europe – What You Didn’t Know

    The REAL motive for Islamic migration to the West – Robert Spencer

    ROBERT SPENCER IS SOMEONE WHO KNOWS TOO MUCH

    Tafakaro Sandra Solomon speaking about women under Islamic Sharia law

    I fled to Canada where I found imams calling for my death!

    • Hanna szerint:

     Világunk sok globális problémával néz szembe.
     – túlnépesedés
     – élelmiszer egyenlőtlen eloszlása
     – túlfogyasztász
     – élővilág kizsákmányolás, pusztítása
     – háborúk okozta migránsválság, tömeges népvonulás
     Amit írsz sajnos csak egy a sok közül….mástól is hallottam a fenti gondolatmenetet már.

     • ExBlogger szerint:

      “Világunk sok globális problémával néz szembe.”

      Igen, mert ez a globális érdekcsoport, a nyugati és iszlám vezetés közti szövetség, mesterségesen generálja e problémákat.
      Figyeld meg hogy minden egyes efféle problémára szerintük az a megoldás ami a problémát nem megoldja hanem éppen ellenkezőleg elmélyíti.

      Még anno amikor minderről politikai és gazdasági elemzőként blogoztam, az összes efféle ellentmondást kiemeltem. Többek közt, a a túlnépesedés a gond Európában, arra nyilvánvalóan NEM az a megoldás hogy betelepítünk ide egy olyan kultúrát amelyben minden egyes családban van néhány feleség és hat-hét vagy esetleg több gyerek.

      Való igaz – éppen a jelen világ komplexitása és a becsapottságunk sokszoros rétege miatt – hogy a teljes igazság kibogozása és a valóság minden elemének feltárása lehetetlen – és annak láttatása sok kötetes beszámoló nélkül még inkább az.

      De minden ismeret mögött van egy bizonyos valószínűségi százalék és léteznek fogódzók amik alapján az ember az ismerete igazság értékének százalékát megbecsüli és minél többet tanul és kutat e fogódzók értéke annál nagyobb. Miként egy detektív és egy bíróság is tévedhet egy adott ügyben, úgy tévedhet egy a valóságot vizsgáló valaki is. Ugyanakkor egy bíróság is intenzív kutatást folytat, elemez, tényeket vet össze, összeütköző vallomásokat vizsgál, hasonlókat egyeztet, kontradikciókat azonnalit, és azon egyedek vallomását akikről kiderül hogy hazudtak ill hazudnak nyilván kétségbe vonja. A bíróságok és detektívek mindezt éppen azért teszik mert az indirekt módon felfedendő valóság ezt teszi szükségessé.

      A számtalan forensic tényező közt, amire én támaszkodom, többek közt közgazdasági szakértőként és politikai elemzőként folytatott kutatásaim során, az a tény hogy TUDOM, a világ gazdasági és politikai vezetői hazudnak mint a vízfolyás az élet minden egyes releváns területén. Az óriási átveréseik az élelmiszeripar, orvostudomány, gyógyszeripar és táplálkozástudomány terén csak része a gigantikus hazugságaiknak, és ezen a téren is csak azért vették észre sokan hogy be lettek csapva mert a saját bőrükön már közvetlenül is érzik vagy mert gyerekeik majdnem belehaltak abba a műfehérje fogyasztásába amivel az amerikaikat mérgezik.

      De ott van mindaz az orbitális halandzsa is amit a rejtett agresszív világvezetők leadnak a gazdaságról és pénzügyről – az is segíti az embert megérteni hogy mekkora átverés alatt állunk. Mert ugye az egyik oldalon ott az EU, IMF, és EKB (Troika) által megkövetelt neoliberális rendszer és a mantra eme rendszer jótékonyságáról, ami még a fehér őslakosság nyugdíjai megvonását is szorgalmazta a PIGS országokban és az összes közszolgáltatás leépítését azzal hogy egy szabad piacgazdaságban nem lehet olyan szinten sem ingyen ebéd hogy egy rászoruló gyerek ingyen járjon iskolába és olcsó egészségügyhöz jusson, ám ugyanaz az európai elit aki ezt vallja nem szégyelli azt a kontradikciót fenntartani hogy eközben a nem-európai őslakosok behozatalára és integrációjára kiadott euró trilliók nem számítanak, és hogy szerintük a nem-európaiak csillagászati szintű ingyen eltartása Európában nem hogy nem okoz gazdasági válságot de egyenesen gazdasági jólétet eredményez majd. Durr.

      Még egy nem gazdasági szakértő is felkapja a fejét azon hogy itt valami nagyon nem stimmel nemhogy valaki aki a maga szakterületét ismerve is tudja hogy az egész egy átverés és a cél népességcsere, azaz háború ellenünk.

      Csak azért mert a háború nem zajos nem jelent semmit. Azért ez háború. A profik nem kívülről támadnak és nem karddal és nagyágyúval, mert akkor kilóg a lóláb és a támadott még védekezni kezd. A profik úgy háborúznak hogy hazudnak, hazudnak, hazudnak, ürügyeket koholnak bizonyos egymás ellen vívott háborúkról és menekültekről, majd bevonulnak fokozatosan jól elhelyezett sok generációs trójai falovakkal, szmájlikkal, aranyos kis kezecskékkel a globális falucskában, figyelem eltereléssel a globális felmelegedésről, populista kártyával, rasszista kártyával, iszlamofób kártyával, fizetett belső kollaboránsokkal, cenzúrával, elfoglalt médiákkal és iszlám-elfogult akadémiával, átírt történelemmel, média agymosással, eközben a célpont országokon belüli hasznos idióták tömegei kitenyésztésével. Én is egy ilyen hasznos idióta voltam évekig. Ugyanezen népekért blogoztam magam halálra mert elhittem én is a mesét az izraeli-palesztin konfliktusról. Aztán láttam ezeket a szegény palesztin menekülteket bent az EU-parlamentben már évekkel ezelőtt érvelni hogy az EU-ban kötelezővé kell tenni a hijab viselését. Itt ahol én élek, olykor már fehér nők is viselik, és gyerekek is, ezt a borzalmas szimbólumot. Eme fejkendők viselése annak elismerése hogy a nő elfogadja a maga állati szintjét és a férfi teljhatalmát felette.

      Tanulmányoztam a világpolitikát is. Tudod-e hogy a jelenre ez a nép már India egyre nagyobb részét elfoglalta, mindenhol kényszerítő eszközöket alkalmaznak a vallásuk terjesztésére?

      Én is nyugaton élek így saját magam is tapasztaltam ahogy lekezeltek amikor mosolyogtam rájuk, támogattam őket. Közölték velem hogy ez a régió iszlám hatalom alá kerül – ezért vannak itt. Idővel észrevettem azt a gyűlöletet szemeikben ahogy fehér anyukákra néznek akik gyerekeiket tolják a babakocsiban. Nem értettem az egészet és sokáig nem akartam hinni a szememnek. Aztán rájöttem hogy itt egy demográfiai verseny folyik (ezt egyébként anno Gaddafi majd később Erdogan is beismerte), és ezt a csendes háborút a sokgyerekes nagycsaládjaikkal egy generáció alatt megnyerik majd, és mindenhol kormányra szavazzák majd a sária pártjaikat. Ha nem teszünk semmit ez ellen.

      Valahol meg kell álljak, megteszem itt, egyébként soha nem érnék a végére. Ahhoz hogy megértsük mi történik a jelenben, egy szemléletbeli paradigma-váltásra lesz szükség.

 2. Evelin szerint:

  Tőled hallottam először arról, mi történt, és nagyon megijedtem. Mi sem ismerjük annyira behatóan egymást, de ettől függetlenül elnyomtam egy káromkodást a hír hallatán, hogy pont ott, pont akkor… Én sem szakítanám meg a nyaralást, próbáld meg ugyanúgy élvezni! 🙂

 3. csvirag szerint:

  Annyira hihetetlen hogy ilyen nyugodt a hozzáállásod! Persze nem is lehet másképp, de azért mégis nagyon felnézek rád emiatt (is).
  Érezd magad olyan jól, ahogy csak tudod mert mindenben igazad van, amit leírtál! Sok puszi ❤

 4. Bogcsi szerint:

  A terror eseményeket (világszerte) nem tudom kommentelni… Nem találom a szavakat. Felkavaró, hogy a közelmúltban hozzánk egyre közelebb történnek. 😞😞😞 * Biztos voltam benne, hogy maradni fogsz. Én is azt üzentem fbookon, hogy “vigyázz magadra” – miközben tudom, hogy nem igazán tudunk kivédeni ilyen és ehhez hasonló történéseket… Ezeken az üzeneteken keresztül mind (Bloggerek, lakótársak , család, barátok…) azt igyekszünk kimutatni, hogy szeretünk Téged. Picit engedd meg, hogy aggódjunk. 😉 De mindezek ellenére azt is üzenem, hogy töltsd tartalmasan a szabadságot és gyűjts még szép emlékeket is!

 5. Enikő Menczel szerint:

  “Én az életet úgy kezelem, mint egy utazást. Az, hogy most itt vagyok, az csak egy szakasz a nagy – nagy utazásban, tehát ha egyszer el kell menni, akkor a történet máshol fog folytatódni. De folytatódni fog.” 🙂 Örülök, hogy az angyalkáid vigyáztak Rád. Remélem azért jól fogok érezni magad. A képeid csodálatosak, gyönyörű helyen vagy! 🙂

  Enikő
  http://youaremycupoftea.blog.hu/

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.