Brit szavazás az Uniós tagságról

Jövő hónapban szavazni fognak az angolok az Unióban maradásról.

uk memebership

forrás: reuters

Otthon Húsvétkor kérdeztek, hogy mit érzek. Ha UK (Egyesült Királyság) kilép az Unióból, igen, érinteni fogja az itt élő magyarokat, de NE felejtsük el, hogy súlyos milliókról beszélünk együttesen – az összes eu-s dolgozóra is ki fog hatni. Mi magyarok csak csepp vagyunk a tengerben, mert jóval több spanyol és lengyel él itt, mint mi.

A szavazást illetően tippelni sem mernék, mert fogalmam sincs, mit gondol a britek többsége. Sőt, én inkább úgy látom, hogy púp a hátukra az egész. Pont van nagyobb gond is 2016-ban, mint az Uniós tagsággal foglalkozni feltétlen. (legalábbis én ezt érzem a családokon)

Kik fognak a kilépés mellett voksolni? (pár példa)
Facebookon a megosztott cikkek alatt szeretek kommenteket olvasni, mert ez ad egy képet, hogy mit is gondolnak az emberek.
Van egy szélső jobb csoport, akik szerint függetlenedni kell. Nem az Unióval van bajuk feltétlen, csak a muszlimutálat beszél belőlük. Mikor volt a brüsszeli robbantás, naná, hogy kommentelték: még egy ok az elszakadásra. Meg kell akadályozni, hogy ezek az emberek ide jöhessenek. Rendben, ebben igazuk van, de elfelejtik, hogy az EU jó pár országot foglal magában. És, ha már muszlimokról van szó, milliók már eleve brit állampolgárok (többgenerációs bevándorlók). Vagyis, hiába lép ki UK, ha a bizonyos vallás képviselőinek tömegei ugyanúgy itt maradnak az országban teljes állampolgárként.
Plusz, aláírom, hogy EU-s tagként bejöhetek és munkát vállalhatok ma vízum nélkül, DE Schengeni határ UK, vagyis megnézik az ember arcát és elkérik az érvényes személyit/útlevelet. Nem sétál itt be senki csak úgy, hogy hahó, megjöttem, csók.

Aztán vannak azok az emberek, akik Brüsszelt ellenségként látják. Szakadjunk el, mert ne már, hogy Brüsszel beleszóljon az brit dolgokba, gazdaságba, kereskedelemre, biztonsági kérdésekbe, oktatásba stb. A kommentekben Brüsszelen van a hangsúly, de az x tagállam nem számít. Fogadjunk, hogy ezek az emberek 7 tagországot nem lennének képesek felsorolni. Fogalmuk sincs pontosan, hogy meddig ér az EU keze, s a döntések a közös üléseken születnek.

Ma este olvastam újabb hozzászólásokat az Elszakadás névvel részlehozott Facebook oldalon. Nem értem, hogy a brit Gyes-t hogy keverik bele az Uniós tagságba, mikor amúgy is 9 hónap csak és 3 éves korig pedig semmilyen államilag támogatott hely nincs gyerekre.
Egy másik brit írja, hogy azért kell elszakadni, mert a lakáskrízist a bevándorlók idézték elő. Mert bejöttünk és elfoglaltuk a meglévő ingatlanok, ezzel felvertük az árakat. Erre nem tudok mit mondani. Nagyon sokan olyan tömegszálláson és lepukkant lakásban élnek, ahova egy brit a lábát nem tenné be. Mi, bevándorlók élünk 3-5-10-en idegeként egy lakásban, így egy angol az életben nem lakna. Házat meg nem tudunk venni, én az ingatlanpiacon nem fogom(tudom) előle elkapkodni az eladásra kínált ingatlant. Plusz az olajmágnások, akik milliós házakat vesznek készpénzre, akik az arab országokból jönnek, az nem probléma? Az nem baj, hogy miattuk épülnek a megfizethetetlen luxus társasházak? (nőnek az árak). Hibáztassuk az EU-t emiatt is.

Valaki más kommentelte, hogy az Egyesült Királyságot az EU tagság miatt tuszkolták bele az amerikaiak az iraki háborúba. Nato-ról hallottál már? Nem hinném, hogy az EU-t kéne az iraki részvételéért hibáztatni. Ha kilépnek is, maradnak az USA pincsijei a Nato-ban, vagyis mehetnek harcolni.

A kilépést mellett állók egyöntetű véleménye: Ne engedjük meg másnak, hogy beleszóljon a UK-ba, semmilyen formában. Jeligéjük: A gyerekeink jövője a tét.

Én összesen egyszer háborodtam fel igazán. A helyi pláza előtt nyugdíjas aktivisták kampányoltak az elszakadás mellett. Messziről elkerültem őket, amúgy leszólítottak volna. Nagy vicc, mert velem sokra nem mennek. De úgy szívem szerint kedvem lett volna megmondani nekik, hogy Néni! Ugye egy pláza előtt vagyunk most. Tessék már bemenni és megnézni, megkérdezni, hány EU-s dolgozik éppen ebben a pillanatban az üzletekben! Itt tetszik kampányolni az elszakadás mellett, miközben most bent melóznak azok, akik ellen itt szórólapot tetszik osztani.

Kik szimpatizálnak a maradással?
A brit kormány. Én nem is vágom konkrétan. Eddig azt hittem, hogy a kormány akar elszakadni. De rádióban, szórólapon is nyíltan kiállnak az EU mellett.

A médiában, Facebookon stb több reklám megy a maradás mellett, mint az elszakadás mellett.

Én személy szerint pedig nagyon bízom a már brit, ám egykori bevándorló EU-s személyekben. Azokban, akik az elmúlt 10 évben lettek britek, ám más európai országból származnak (ahol még rokonaik is élnek). Milliókról beszélünk.
Bízom még a korábbi (90-es évek) bevándorlóiban is. Pl. Nagyon sok az ír (már brit), akiknek még vannak otthon családtagjai. Nem hinném, hogy ki akarnak a tesójával, nagymamival szúrni, ezért a maradás mellett fognak voksolni.

És mi lesz, ha kilépnek a britek? Egyik pillanatról a másikra nem fog semmi drasztikus történni. 2 éves átfutási idő kell, míg a szerződéseket újratárgyalják minden illetékessel.
Akinek pedig idén/jövőre meglesz az 5 adózott éve, sprinteljen az állampolgárságért és biztonságban lesz 2018-ra.
Aggodalomra amúgy nincs oka a már itt élőknek. Aki becsülettel dolgozik, van munkaszerződése, nem fogják kirakni. (Bízzunk benne)

A történelmi szavazás dátuma: június 23, Csütörtök.

U.i.: A blogom személyes blog. Én az itt-ott látott, hallott és olvasott dolgok alapján raktam össze fenti tapasztalataimat.

Reklámok

Brit szavazás az Uniós tagságról” bejegyzéshez egy hozzászólás

TE MIT GONDOLSZ?!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s