Mit dolgoznak az angol szülők?

Köszönöm az érdeklődést a ’Mennyibe kerül egy angol gyerek?’ cikk kapcsán. Most akkor megírom, hogy mennyit és mit dolgoznak ehhez a szülők.

Képtalálat a következőre: „parents working”

forrás: internet

Angliában sincs kolbászból a kerítés, attól, hogy valaki angol, nem tömik a zsebét.
Azok az családok, akiknél én az elmúlt években megfordultam az angol középosztályhoz tartoznak, ahol a szülők (de legalább az egyik szülő) minimum egy középvezetői pozícióban (PR vezető, bróker, pénzügyi osztályvezető stb) van, és súlyos ezreket keres. A bevételért pedig keményen meg is dolgoznak. Azt tapasztalom, minél magasabb a beosztás, annál kevesebbet van otthon a szülő, és nyilván nem mutatják felém, de olykor nem kis nyomás nehezedik rájuk.

Az egyik munkaadó családomban az anyuka orvos. Egy szemklinikán műtéteknél asszisztál. Hétfőn, kedden és csütörtökön reggel 7-től este 8-ig dolgozik. Nagyjából fél 7-kor indul munkába és este 9 körül ér haza. Ezeken a napokon a gyerekeivel nem is találkozik, hiszen már elmegy, mielőtt felébrednének, és mire hazaér, már alszanak.
Szerdán otthonról dolgozik, a munkaköréhez kapcsolódó papírmunkákat készíti el. Pénteken nem dolgozik, de viszont rendszeresen hétvégén is be van osztva. Elég gyakran előfordul hát, hogy szombat és vasárnap csak az apuka van egyedül a két gyerekkel.
Az anyuka éjszakai műszakokat nem csinál már, mert mesélte, hogy korábban éjszakázott is nem keveset.

Ha belegondolunk, a munkája annyi idejét elveszi, hogy a férjével és a gyerekeivel is alig tud pár minőségi órát eltölteni egy héten. És van olyan hét is, hogy velem sem találkozik.

Az apuka egy pénzügyi szolgáltatásokat gyújtó cégcsoport marketing osztályának a „feje”. (12 év alatt egy jogi diplomával érte ezt el) A cégcsoport egyik leányvállalata egy neves brit biztosítótársaság. Az apuka munkaideje egyszerűbb, de nem rövid. Reggel 8 körül indul és este 7-re ér haza.
A gyerekek 7:30 és 8-kor fekszenek, hétköznaponként az apuka nettó fél/egy órát tud a gyerekeivel tölteni összesen.

A szülők több mint 10 éve házasok, felnézek rájuk, hogy ilyen húzós munkaórák és gyerekek mellett is próbálnak időt szakítani egymásra. (Ami felér egy lehetetlennel).

Nem is kell megmagyarázni, hogy miért van szükség rám. Az iskola 9-kor kezdődik, délután 3-3:30-kor bejeződik be. Nem tudnának odaérni soha. És igen, egy átlagos hétköznapon többet vagyok a gyerekeikkel, mint ők.

Az iskolában vannak olyan anyukák is, akik nem dolgoznak, s az apuka az egyetlen családfenntartó. Ők a hétvégi apukák, azon személyek, akiket én soha (véletlen) sem fogok látni, mert nagyjából reggel 6-kor elmennek dolgozni és este 7-8 tájban haza is érnek, így iskola közelébe az életben nem járnak.

Lehet irigyelni a millió fontos lakást, a magánsulit, a nyaralásokat, mindent a családoktól, de tisztában kell lenni vele, hogy napi 10-12 órákat robotolnak ezért a szülők felelős (középvezetői, vezetői) pozíciókban. Az ő életük is munka-alvás-munka a hétköznapokon, sőt olykor hétvégéken is.

Mit dolgoznak az angol szülők?” bejegyzéshez egy hozzászólás

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.