Moziélmény – Kémek hídja

Még ősz elején youtube böngészés közben többször beadta a rendszer a Kémek hídja film reklámját. 5 másodperc után átugorhattam volna, de megfogott, hogy Tom Hanks-et látom a képernyőn. Többször végignéztem a Trailert, és kíváncsi lettem.
Nem sokkal utána egy ismerősömmel beszélgettem, mikor szóba került a film. „Megnézném” – megegyeztünk. Így összehoztuk a mozis estét.

Beültünk a moziba, s visszautaztunk a hidegháborús korszakba. Felosztják a hatalmak Berlint, elkezdik építeni a híres berlini falat. Kezdetét veszi a város totális kettészakadása. A keleti block brutális, a filmben sem szépítették a dolgokat. Pusztán azért lesitteltek, mert a fejed nem szimpatikus, vagy mert amerikai állampolgár vagy, és nehogy kémkedj még a végén. Így járt egy Nyugat – Németországban tanuló amerikai diák is.
Aki pedig szökni próbált, hidegvérrel kilőtték a fal előtt. Emberélet nem számított, csak a rendszer istenítése volt a fontos.
Gondoljatok csak bele, ti hogy éreznétek magatok egy olyan országban, aminek elhagyása az életetekbe kerülhet? Durva, sötét és gusztustalan idők voltak azok is, ahol az emberi szabadság teljes korlátozása volt jelen. És ez a „halott” rendszer több, mint 40 évig élt.

A filmben egy orosz kémet fogott el az amerikai kémelhárítás és egy biztosítási ügyekkel foglalkozó ügyvédet bíznak meg a védelmével. Elég erősen etikai kérdés. Védenétek-e egy kémet, aki bizonyítottan kém, és helyben az országod ellen tevékenykedik.
Hát, lehet én lennék az első, aki az elektromos székbe küldené. És, hogy még védje is őt valaki? Csak, hogy megmutassa Amerika, hogy milyen demokratikus. Először a bíró tárgyalást sem óhajtott kitűzni az ügyre teljes időpazarlásra hivatkozva, hiszen egyértelmű, hogy ki kell végezni az oroszt.
Az ügyvéd (Tom Hanks játssza) egy biztosításként tekint a fogolyra. Előre látva, hogy mi van abban az esetben, ha az oroszok befognak egy amerikai CIA-st. A jóslata pedig valóra vált.

Felmerült a csere ötlete, de a kelet diktálta feltételeket. Vagyis az amerikai ügyvédnek Kelet-Berlinbe kellett utaznia, hogy egyáltalán beszélni tudjon egy illetékessel. A saját személyes életét kockáztatta több emberért is egyszerre. El lehet képzelni, hogy a Szovjet uralom nem a jó fejségéről volt híres. Eleinte úgy szívatták az amerikai ügyvédet, ahogy nem szégyellték. Aztán egy fordulat állt be a történetben. Egy nagyon okos taktikai húzással egyenlített, és átbillentette a mérleget az amerikaiak oldalára. De még így sem zökkenőmentes az ügylet. Lesz-e sikeres kémcsere vagy nem?

A film nekem elborzasztó és szörnyű volt itt – ott, illetve számomra egy kicsit nehéz volt. Utálom látni, hogy a világ milyen szánalmas, milyen borzasztó és hidegvérű volt/van. Egy kisebb belső feszültség keletkezett bennem, amit a nagyujjam szétvakarásával vezettem fel a nézés közben.

A Wikipédián kicsit utána jártam a U-2 programnak, akinek pilótáját az oroszok befogták.
Az amerikai vezetés abban a félelemben volt, hogy az oroszoknak egy erős légiereje van. Kémrepülő programot indítottak. Egy U-2-es repülőre elképesztően nagy objektívvel rendelkező fényképezőgépeket rögzítettek. A pilótának az ellenséges térben kellett repülnie, míg a gép fényképeket készített. Az amerikaiak az orosz hadierőt és légi bázisokat akarták feltérképezni. Felmérni, hogy valóban akkora-e a fenyegetettség, mint hiszik.

Gary Powers elkapták és 21 hónapig kíméletlen kihallgatás sorozatnak vetették alá. Mindeközben az amerikaiak kamu sztorit akartak bemesélni, hogy véletlen tévedt egy katonai gép (nem kém) ellenséges területre. A gép színe tiszta fekete (jel nélküli) volt, ezzel is szerették volna elkerülni, hogy rájuk lehessen kenni az akciót. Ám mivel a pilóta ugye életben maradt + az U-2 darabjait is bevizsgálták, így az oroszok tudták, hogy minden hazugság.
Az internet szerint ez az incidens akár egy III. világháborút is kirobbanthatott volna.

Az ügyvéd így kezdi a tárgyalást „Beszéljünk arról, amiről a kormányaink képtelenek beszélni”.

A történet valós eseményeken alapszik, ezért is érdekelt. Ám kellett Tom Hanks is, hogy elmenjek a moziba. 70%-ban a színész és 30%-ban az előzetes alapján döntöttem a megtekintése mellett.

Hogy ajánlom-e? Igen is, meg nem is. Ez nem csipkerózsika mese boldogsággal tűzdelve, ez egy tömény hidegháborús helyzet. Ha nem szeretitek az olyan filmeket, helyzetetek, amik nem a világ szépségének bemutatásról szólnak, „gyenge” a lelketek, akkor ne nézzétek meg soha.
Ha viszont imádjátok a történelmi filmeket, jöhet a kemény valóság, akkor nektek való.

Köszönöm ismerősömnek a társaságot!

Reklámok

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s