Az olcsó munkaerő esete Angliában

travel-graphics-200_429798a

forrás: telegraph.co.uk

Ismerősök történeteit hallgatva elgondolkoztam a londoni olcsó munkaerőn.
2004-ben nyitotta meg határait UK Magyarország felé. Jöttek is páran, de csak páran. Aztán úgy jó 5 éve indult meg igazán a nép, legalábbis a legtöbb londoni – magyar, akivel én találkoztam 4,5-5 éve költözött ki, az új kivándorló generációról pedig fogalmam sincs. Nem járok olyan helyekre, ahova ők. Így elkerüljük egymást.

Mi történt hát 2004 óta? Angliát elárasztotta a dolgozni akaró munkaerő, és jó páran kétségbeesésükben, súlyos hitel milliók miatt vándoroltak ki, akár nyelvtudás nélkül. Vagyis bármilyen munkát és majdnem bármennyiért elvállalnak. A cégek pedig kihasználják a túlkínálat előnyeit. Annyira alacsony összeget adnak egy munkaért, amiért még úgy is lesz, aki elvállalja.

Londonban vannak olyan gyerekgondozók, akik 6 fontos órabérért dolgoznak. A minimálbér 6,75 font, és még is lehet, hogy valaki a törvényes minimálbérnél kevesebbet kap, ráadásul feketén. Miért is? Mert van olyan, aki elvállalja, sőt talán van olyan, aki még 5 fontért is elvállalná. De talán még 4,5 fontért is.
Nincs érdekvédő szakszervezete a külföldi munkásoknak, így egyes cégek/munkaadók rezzenéstelen arccal úgy használják ki az embert, ahogy nem szégyellik.

Hogy lehet az, hogy jó hírű, elegáns és nagynevű vendéglátóhelyek, 5˙-os puccos hotelok egyszerűen minimálbérért veszik fel az embert (jobb pozíciókra is) a szerződésben, s beígérnek forgalom után x %-ot. Tehát az ember keresete hullámzik hónapról, hónapra. A biztos pedig csak a minimálbér.
Hogy lehet az, hogy sok munkakörben heti túlórák egyszerűen nincsenek kifizetve? Vagy egyszerűen bemagyarázzák, hogy mi az oka a túlórának.
Megtehetik…mert ha neked, mint munkavállaló nem tetszik, x ember már áll az ajtóban a munkádért. Így hallgatsz, nyelsz és örülsz, hogy viszonylag jó és biztos munkahelyed van.
Nem tudsz az asztalra csapni, hogy elnézést, ez meg ez nincs kifizetve, mert kb. onnantól ketyeg is a felmondási időd, vagy holnaptól nem kell bejönnöd.

Egyes szakmák és munkakörök bérei az elmúlt 4 évben egyáltalán nem emelkedtek egy fikarcnyit sem. Mert egyszerűen valaki még a 4 évvel ezelőtti bérért is örömmel elvállalja ma. Minek emelni hát, ha úgy elvégzik ugyanazt a munkát ugyanannyiért.

Tegyük fel, hogy van egy munka, amiért 2011-ben nettó 8 fontot/óra fizettek. 2015 és most is nettó 8 fontot fizetnek érte. Mert az elmúlt 4 évben x százezer új munkavállaló jelent meg a piacon, akiknek még most 2015-ben is jól hangzik a nettó 8 font. És örömmel, lelkesen belevetik magukat a munkába.
Sőt, ha az adott cég kitalálná, hogy holnaptól 7 fontot tud csak adni, ugyanúgy meglenne a létszám. Boldogan vállalnák el sokan.
Aki viszont 4 éve kezdett a cégnél, hát háboroghat…vagy remélhetőleg már annyira tapasztalata van, hogy túllép a munkakörön.

Egy jó hónapja a nanny csoportba írta ki az egyik hölgy. X font órabérrel vettek fel 4 éve, a szerződésemben az áll, hogy évente felülvizsgálják a béren. Az elmúlt 4 évben semmit sem emelt a család. Szerintetek szólnom kéne udvariasan?
Nem egyszerű a helyzet. Nyílván én is elvárnám a hűségért és kemény munkáért, hogy etikusan emeljenek évente x pennyt óránként. Ha pedig nem emelnek, hát akkor tisztában vannak a kereslet – kínálattal. A hölgy x fontos órabére nagyon is csábító például annak, aki most au pair, de szeretne nanny lenni. A 4 évvel ezelőtt beajánlott összeg ma is bomba jól hangzik valakinek! Tehát, ha a mostani nanny nem nyugszik bele, könnyen tud találni a család mást. Sőt, ugyanazért a pénzért még több munkát is elvárhatnak. Úgy is elvállalják!

Szomorú, de ez van.

Nem véletlen mondta egy ismerősöm nem is olyan régen. „Minél előbb lép le valaki otthonról, annál jobb helyzetben van. Minél később jössz, annál nehezebb lesz” (Itt a bérek és árak viszonyát értette főleg szerintem)

A mai felvetésemet az au pair munkával zárom. Ohh, nem hiszitek el, de kevesebbet adnak a családok, mint 4 éve! Nekem ez fájó és nem kicsit bosszantott fel, mikor ma olvastam egy hirdetést és kimondottan magyar lányt keresnek. Heti 90 fontért 35 órára. Mikor pedig beírtam, hogy elnézést, ez gyenge fizu, nekem 4 éve a százat is megadták. Jött a válasz: „Manapság sok főállású munkás sem tud 360 fontot félrerakni”. Már bocsi. Senki se vegye úgy a 90 fontot, hogy az a tiszta megtakarítás. A család csak szobát és kaját ad, mikor házon belül vagy. Viszont semmilyen egyéb költségedet nem fedezik. Nem fognak rád hajfestéket, sampont, ruhát, kozmetikumokat vásárolni, ezt a 90 fonttól kell megoldanod. Továbbá a teljes ellátás nem tartalmazza pl. a társasági összejövetelen fogyasztott ételt a pubban. Nem fognak a kezedbe nyomni 20 fontot azzal, hogy „Mi álljuk ezt is”. Ha elmész otthonról, old meg a 90 fontodból.
És senki sem fog neked repjegyet venni, ha haza akarsz menni látogatóba. Spórold ki a 180 fontos jegyet a 90 fontodból.
Higgyétek el, 4 éve, fél éves au pairkedés után mondtam azt, hogy 100 font nevetséges! Főleg látva a család egyéb költekezését. Tudjátok, hogy Mekiben dolgoztam egy év elteltével hétvégén, hogy kiegészítsen a „vicces” au pair zsebpénzem.

Hála a jó Istennek, rám ma nem vonatkoznak már ezek a heti kis au pair zsebpénzes dolgok, de piszkosul felháborít, hogy egyre kevesebbet kínálnak. Nekem ne akarja senki bemagyarázni, hogy ma 90 font vonzó összeg erre a munkakörre. „Jó(???) lehetőség megtanulni a nyelvet élő környezetben”. Főleg, hogy 4 év alatt azért drágult London.
Egyszer írtam a 100 fontos ’Luxus életemről’. És London akkor még olcsóbb volt!

A hirdetésben írták, hogy a mostani magyar au pair 3 éve van a családnál. Öhh? 90 fontért 3 éve? Én mondom, fél év után nem voltam boldog a 100-al. 1,5 éven belül pedig váltottam is egy 150 fontot kínáló au pair állásra. 3 évet 90-ért nem lettem volna képes. Nem bírtam volna ki, hogy olyan kislábon éljek évekig.
Az au pair munka megbecsülése mélypontot ért.
(Már 10 éve is megadták a 70 fontot a családok!!!)
És, hogy miért is lehet ez? Mert kényszerhelyzet van. Nemrég láttam egy magyar, nyugdíj előtt álló hölgy kiírását, miszerint kijönne au pairnek. Magyarként 50 felett!!! Itt tartunk. És szerintem, ha ennyire szeretne jönni, ennyire kilátástalan otthon a helyzete, boldogan elvállal ezt a munkát 90 fontért. Na ezért tehetik meg a családok, hogy kevesebbet adnak, és még is lesz jelentkező!

A fent leírt sorok nyilván nem vonatkoznak IT-s, banki és egyéb versenyképes (ill minőségi szaktudással) tudással rendelkező munkavállalókra.
DE azt sem felejtsük el, hogy az egész munkaerőpiacot nézve, ők vannak kevesebben! Vagyis a többség miatt jogosnak érzem felvetéseimet.

(A cikk a személyes véleményen alapján íródott. A blog alcímében is szerepel “Világ az én szemszögemből”)  

Az olcsó munkaerő esete Angliában” bejegyzéshez ozzászólás

 1. csvirag szerint:

  Sajnos sokaknak azért csábító még ilyen kevésért is kimenni mert az itteni minimál órabér 500 Ft-os… persze azt, hogy kint minden drágább mint itthon már kevesebben számolják bele.
  Én ugyanezt a “valaki mindig lesz, aki elvállalja kevesebbért” helyzetet látom itthon is pl a diákmunkánál… van pofájuk 450 Ft-os órabérért napi 10 órában meghirdetni állást (ahol nincs pisi és kajaszünet – true story) mert van aki megcsinálja… engem éjszaka dolgoztattak kávézóban diákmunka címén 10%-os pótlékért, míg a kollégák 150%-t kaptak. Amikor megkérdeztem hogy ez hogy lehet, a diákszövetkezetes csaj megvonta a vállát.
  Szerintem épp ésszel nagyon nehéz akár fél évet lehúzni ilyen fizetéssel, nem hogy hármat.
  Ismét nagyon jó cikk lett egyébként! 🙂

  • Hanna szerint:

   Abszolút egyetértek.
   Nem azt szerettem volna állítani, hogy otthon nem ez van, de itt is sajnos egyre inkább kihasználnak.

   Na a diákmunka otthon, anno említtettem egy cikkben, hogy hülyének nézik az embert….és gondolom ez csak tovább süllyedt.

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.