Das Boot film – Tengeralattjáró küldetés

Nyáron a haditengerészeti múzeumban jártam, „meghódítottam” a HMS Alliance tengeralattjárót. Több embernek is meséltem az élményeimről, s mindenki ajánlotta, hogyha ez tetszett, akkor nézzem meg a Das Boot 1981-es német filmet is. A tanácsukra megtettem hát.

das boot

forrás: amazon.com

A Das Boot józanító „pofonként” hatott rám. Én mindent valahogy szebbnek képzelek, mint amilyen valójában is volt. Azt tudtam, hogy a tengeralattjárón a legénységre kevés mellékhelyiség jutott, hogy minden négyzetméternyi haszontalan helyen élelmet tároltak, és azt ahogy aludtak, (nem) tisztálkodtak, de mégis, amit a filmben láttam, sokkolt. Brutálisan komoly és veszélyes volt a szolgálat. Nem csak, hogy nem leányálom, de egyenesen életveszélyes, a szó szoros értelmében.

Úgy képzeltem el magamban, hogy ha a gép egy bizonyos mélységig eljutott, akkor biztonságban volt a vízbe dobott bombáktól. Hát nem volt biztonságban.
Az U-boot 90 méter mélységig volt garanciális, ám veszély esetén akár 180 méteres mélységig is kénytelenek voltak lemerülni. Ez már önmagában is rizikós, hiszen a víznyomás ilyen mélységben igencsak erős. Aztán erre még a fejükre kaptak pár megsemmisítő lövedéket a romboló hajóktól.

Most 2015-ben is nyomasztó volt látni azt, ami az 1940-es években élesben ment a valóságban. Nem, nem bírom tovább nézni, többször megfordult a fejemben tegnap. Ilyen nincs, áááá. Engem levert a víz, pedig ez csak egy mozi. Szörnyű volt látni azokat a feszült pillanatokat, amit a tengeralattjáró egy támadás esetén átélt. Mikor a hallgatóval érzékelték, hogy egy romboló hajó közelít…nem, irányt tévesztett. Kezdtek megnyugodni, aztán…kapitány, ez még is közelít! Mindjárt felettünk van. Csak nyugalom! A legénység arca falfehér lett, most meghalunk, vagy kibír a gép egy újabb támadást?
Durranást hallottak, megrázkódott a tengeralattjáró, elpukkantak a lámpaburák, valaki beverte a fejét, valakit eltalált egy „elszabadult” csavar stb.
Mennyire sérült a gép? Kapunk még több lövedéket a nyakunkba? Egyik percben a halál kísértett a fejük felett, a másik pillanatban meg az életet ünnepelték, hogy még élnek. A helyzet pedig akár percről percre változott.

Az U-boot igencsak masszívnak bizonyult, de meddig? És van-e a rizikósabbnál is rizikósabb pillanat?
A legénységgel a képzeletet is felülmúló dolgok történtek. Ilyen már tényleg nincs. Vagy még is?
Sokszor pattanásig feszült a helyzet a szolgálat alatt, megállt a levegő a belső térben, s várták a megváltást. De nem adták fel egyszer sem, még reménytelenül is mentek előre.  

A túlélési esély kb. 30% körül mozgott, vagyis a tengeralattjárókon szolgáló legénység 70%-ára a biztos halál várt. A Hitleri propaganda ennek ellenére megnyert sok fiatalt, akik a hazájukért elvállalták a küldetést. Ezek az emberek főleg fiatalok, nagyon fiatalok voltak, akár még a 20-at sem töltötték be, s nem is igazán fogták fel, hogy az életüket kockáztatják.

A Das Boot film szélesítette a látókörömet, egy újfajta szemszögből nyertem betekintést a II. világháborúba. Ajánlani tudom, de csak kemény idegzetűeknek, akik az idegőrlő jelenetek is jól viselik.
A mozi egy 209 perces kemény, nyers valóság a német tengeralattjáró világháborús „életéről”.

És, vajon túlélik-e a küldetést? Talán igen, talán nem. Ha kíváncsiak vagytok rá, nézzétek meg a filmet.

Reklámok

TE MIT GONDOLSZ?!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s