Egy délután az angol úrral: Világsajtó fotókiállítás és pubozás

Szombaton az angol úr ismerősömmel találkoztam, ő az a bácsi, akit még anno a baptista közösségben ismertem meg. Mikor legutóbb a házassági évfordulón beszélgettünk, szóba került egy közös vasárnapi fényképezős séta. Meg is beszéltük a november 14-ét.

Csodálatos esős napra ébredt London, hát mit lehet az esőben csinálni? Irány a Világsajtó fotókiállítása. Két evvel ezelőtt teljesen véletlen botlottam bele a kiállításba a Southbank Centre-ben. Az sem tudtam mi az, s igazából fel sem fogtam a látottakat. Mert hogyan is éljem át azt, hogy valahol éppen háború van, s ártatlan gyerekek halnak meg. 2013-ban több kép volt Szíriából. Az egyik fotón egy sérült kislány nézett a kamerába. Szomorú, már akkor is nyugtáztam, s igazából itt 2015-ben mondhatom, hogy a helyzet azóta csak még rosszabb az országban.

2012 [UK] London IW02

Idén az ukrajnai konfliktus több pillanatát tekinthettük meg. Legalább a világsajtó kiállítás nem hazug, s nem azt emeli ki, ami „számít”. Ugye? Mert a média napjainkban mindenről beszél, csak arról nem, hogy Ukrajnában lőnek, lőttek ma is, tegnap is, és még holnap is.
A helyzet egy pici hasonlóságot mutat az 1956-os magyar eseményekhez, de könyörgöm, már 2015-öt írunk. És ami még inkább döbbenetes, hogy a szomszédunkban van.
Mondtam is az angol úrnak: Ez a háború Magyarország mellett van, ahonnan jöttem. Nem megnyugtató.

És arról sem beszélt senki az elmúlt egy évben, hogy egyes afrikai országokban a szélsőséges nézetek követői kezdenek elszaporodni. Fiatal 10-en éves lányokat rabolnak el iskolákból, azzal a szlogennel, hogy „nyugati oktatás bűnös”. Aztán, hogy mi lesz ezekből a lányokból, ne is gondoljunk bele, vagy megölik őket, vagy x-edik felesége lesz egy férfinak. Őróluk azonban nem kell tudnunk, á, ők „senkik”. Egy szegény ország gyerekei, értük nem fog senki gyertyát gyújtani a Trafalgar téren, de imádkozni sem.

Egy másik képen egy bilincsbe vert nő ül egy szobában, felírat „Kínában illegális a prostitúció, és ez a lány gyanúsított tiltott tevékenységért.”. Könyörgöm! Csak egy prosti, ha az is. Nem kell ezért leláncolni, mint egy gyilkost! Döbbenetes volt látni! A kínai kormány amúgy mikor jön rá, hogy mióta világ a világ, vannak prostik, mert KÉREM a férfiak részéről kereslet mutatkozik rá. Mert mindig lesz olyan, aki félrekefél párja mellett, vagy aki egyszerűen nőt nem bír magának összeszedni máshogy.
Nem a prostikat akarom itt támogatni, csak szerintem Kínában a „semmiért” túlságosan is erőszakosan lépnek fel.

A következő képen egy férfi a mező közepén ás egy gödröt, mellette egy halott csecsemő hever. Felírat: „X országban a szülők elutasítják a sérült gyerekeket, mert szegénységük miatt nem tudnák kezelni/ellátni őket, így elhagyják a babákat. Ez a férfi egy elhagyott babának ás sírt”.
2014-es kép! Csak érdemes elgondolkozni, hogy mennyire nagy demokráciában is élünk a Földön. Ahol egyes országokban a gyerek játszik az étellel, ahol túlfolyik a hűtő és évente 3x járnak nyaralni, pár ezer kilométerrel arrébb lévő országban meg a szülők nem tudják vállalni, ha pl. sérült gyerekük születik. És arra a pici ártatlan gyerekre még csak emlékezni sem fog senki soha.

Egyéb képek, ami most beugrik.
– Vegyi üzem gyárkéménye füstölög a háttérben, körülötte a zöld fű elszáradt, s egy férfi a hátán cipeli lányát.
– Egy közel – keleti országban nyilvánosan az utcán akasztják fel a gyilkosságon kapott férfit. Kivégzése előtt a meghalt férfi anyja egy pofont lekever neki.
– Egy kínai férfi karácsonyi csillámporos díszeket gyártó üzemben áll. Napi 6x cserél maszkot, fejét egy Mikulás sapkával védi. A levegőben szemmel jól láthatóan csillámporok milliói keveregnek.
– Japán gyorsétteremben egyszemélyes kis asztalok várják a vendégeket. Japánban az emberek annyira elszigeteltek, hogy egymás mellett, egymást teljesen ignorálva esznek.
– 3 nő pózol 3 különböző képen. A társkereső oldalra készítenek képet. (De azokat a fejeket és pózokat látni kell!)
– „Családi idill” fotósorozat, ahol egy alkoholista és heroinos pár szülők lesznek. 1993-2014 közötti időszakból 6 kép. Az „idill” apuka bírósági előállításával zárul, a kislányt pedig nevelőszülőknek adják a hatóságok.
És még legalább 45 különböző megkapó pillanat az elmúlt évből.

„Pretty depressing” – kommentelte az angol úr ismerősöm. Hát az, de úgy is lehet a képekre tekinteni, hogy mérhetetlen hálát érez az ember. Van mire hálásnak lenni! Nem hagytak el a szüleim, nem drogos családba születtem, nem raboltak el az iskolából, nem kínai gyárban veszélyes körülmények között robotolok a napi betevőért és minden más.
Köszönöm élet, hogy ezeket a borzalmas élethelyzetetek, csak egy kiállítás keretein belül tapasztaltam meg.

A délután folytatásában elmentünk egy sörfőzde pubjába. Szeretem azokat a helyeket, amik nem licence alapján működnek, hanem egyediek. Ez a pub régies berendezésű, ám divatos formában. Menő, ennyit tudnék rá mondani.

brew house

Bárpult (egy rakás sör közül lehet választani)

Egy Guinness-hez hasonló kesernyés sört ittam, ami a sörfőzdében készült. Illetve egy csirkés burgert rendeltem, ami isteni finom volt. A csirke húson joghurtos – céklás szósz volt, amitől először megijedtem, de lágy íze volt, jól ment a húshoz. A sült krumpli is ízlett, ők tudják, hogyan kell elkészíteni.
A pub most november végén fogja ünnepelni az első születésnapját, és már megkapta a „Legjobb – legújabb londoni pub” díjat is. Megérdemeltem, állíthatom.
A helyen egy magyar vonatkozású tárgyat is találtam, egy kis lábost, amiben az evőeszközt hozták ki. Íme:
bonyhád edény

Remek délután volt, ami egy convent garden-i sétával zárult, ahol megcsodáltuk az előtte 1 órával felkapcsolt karácsonyi fényeket.

covent garden christmas light

Reklámok

TE MIT GONDOLSZ?!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s