‘Számoljuk ki Londont!’ cikk válaszlevele

2015. novemberével elindult London legújabb magyaroknak szóló magazinja. Véletlen találkoztam a We magazine kiadvánnyal a magyar élelmiszerboltban. Fellapoztam, s sok hasznos és érdekes cikket találtam benne, egy írás viszont nem hagyott szó nélkül. Írtam hát egy válaszlevelet a kiadónak. (Ha nem értetek egyet a leírt állításaimmal, kommenteljetek bátran). Köszönöm, és íme: 

“Kedves We Magazine!

Nagy öröm volt számomra az Önök magazinjával találkoznom a londoni – magyar boltban a mai nap folyamán. Még az eladó hölgy is említette, hogy ez egy teljesen új magazin, s hogy milyen érdekes cikkek vannak, vigyek belőle.
Valóban tetszik a magazin és külön kiemelem, hogy nagyon színvonalasnak találom a külső megjelenést, érdekesnek a cikkeket. Végre egy szuper újság! Gratulálni szeretnék.

cikk1

Kifényképeztem a magazinból

Ahogy a délután jobban belefolytam a cikkek olvasásba, figyelmem megakadt a „Számoljuk ki Londont” írásnál. Az írásban szereplő adatokat sajnos elavultnak és megtévesztőnek találtam, nem a londoni 2015-ös valóságot tükrözi, állítom ezt 4 kint töltött év után!
„Városon belül az árak (például az élelmiszer és a közlekedés) is igencsak sokba kerül.” Szerintem egy londoni magyarnak az élelmiszerárak jelentik a legkisebb kihívást, s átszámolva egyes termékeket, a megfelelő helyeken vásárolva, vagy 1-et fizet 2-öt vihet akcióban, olcsóbban hozzá lehet jutni több termékhez is mint otthon. 
A fehér kenyér árait alapul véve egyáltalán nem állunk rosszul itt az otthoni árakhoz képest: http://www.tesco.com/groceries/product/browse/default.aspx?N=4294793219&Ne=4294793660

„Az albérlet árak Ł750-tól kezdődnek havonta (egy saját albérlet ennyi, lakótársak nélkül!)”
Végeztem egy gyorskeresést a rightmove.co.uk oldalon például Walthamstow (Észak – London, bevándorlók által lakott, nem a legjobb környék) mik is vannak ennyiért.

http://www.rightmove.co.uk/property-to-rent/find.html?searchType=RENT&locationIdentifier=REGION%5E85310&insId=1&radius=0.0&minPrice=&maxPrice=800&minBedrooms=&maxBedrooms=&displayPropertyType=&maxDaysSinceAdded=&sortByPriceDescending=&_includeLetAgreed=on&primaryDisplayPropertyType=&secondaryDisplayPropertyType=&oldDisplayPropertyType=&oldPrimaryDisplayPropertyType=&letType=&letFurnishType=&houseFlatShare=false
Ahogy látni fogják még a London „rosszabb” környékein sem igen akad már Ł750-ért saját stúdió lakás, de ugye erre még a rezsi is rájön.
Egy ismerősöm egy benefites (önkormányzati segélyen élők) háztömbben bérel párjával Battersea (SW London) 1000 font + rezsiért 1 egy hálószobás, nappalis kis lakást.

„Egy szállás, mondjuk heti Ł80tal számolva Ł320. Ezek többnyire hostelek, ahol nem konkrét lakást bérelsz, csupán egy ágyat vagy szobát”.
Kezdjük azzal, hogy heti 80 font a 320 fontra kereken 4 hetet számolva jön ki, ami nem takarja a hónapot, hiszen egyes hónapok akár 31 naposak is lehetnek. Heti 80 font azt jelenti, hogy napi 11,42 font, felszorozva 31 nappal = 354,28 font / hó. 
A hostelekre való utalást pedig teljesen logikátlannak tartom, hiszen hosszútávú londoni tartózkodás esetén még nem találkoztam olyan emberrel, aki hostelben lakott volna.
Illetve hadd hozzak Önöknek egy személyes példát. 2 évvel ezelőtt a legolcsóbb szállás (nem tömeg, tehát nem 15-en 2 WC-re elv) Ł85 font/hétért találtam, ahol egy muszlim párral, egy angolul nem beszélő pakisztánival és egy kanadai hölggyel laktam együtt.
Tehát a heti Ł80 fontot úgy tudom elképzelni, hogy valaki egy szobán is osztozik egy másik féllel. Értsék: egy szobában két szingle ágy. Ismerősöm így fizetett 2012-ben 80-at egy egyszerű magyar munkásoknak kiadott Észak – Kelet Londonban található házban.

“De ha vannak lakótársaink, az albérleti díj 280 fontnál kezdődik havonta”
A fentieket levezetve, talán ki is lőhetjük, hogy havi 280-ért van korrekt szoba (1 főre) minimum átlaggal nézve.
Itt Londonban maximum úgy lakik az ember 280-ért, hogy dupla ágyon 3-an, illetve a 4 hálószobás házban 12-en. Higgyék el, jártam ilyen helyen! Ezek olyan szállások, ahol a fürdőszoba olyan ótvar, hogy még az egér is elkerüli!

Illetve aktuális szobabérlet árakkal kapcsolatban mindig a spareroom.co.uk oldalt használom.  (A kereső kihozott 2 db Ł280-as szobát, de se kép, semmi pontos információ (akár megvezetés is lehet)
http://www.spareroom.co.uk/flatshare/?search_id=255304633&

Mostanság a „normális olcsó” albérletekre úgy van lehetőség, hogy mondjuk idős néni házában heti x óra segítségért, vagy kutyasétáltatásért, kétkezi munkáért, esetleg a lakástulajdonos cégében besegíteni fix óraszámban stb.
Én az mondanom, hogy normális albérletek egy főre (saját bérelt szoba) Ł400 kezdődnének!

cikk3

Kifényképeztem a magazinból

Önök még említették az Oyter árakat is cikkben, amik megint csak elavultak.
Itt található egy naprakész hiteles ártáblázat: http://content.tfl.gov.uk/tube-dlr-lo-adult-fares.pdf

Az írásukban az szerepel „napi limit Ł8,80”, ami így önmagában nem igaz. Daily off peak capping hasábban például az 1-6 zóna 11,70 font. Vagyis, ha valaki a 6-os zónában él, beutazik a belvárosba, majd külvárosba megy stb az Oyster költsége 11,70-ig is el fog menni akár.
Az 1-3 zóna off peak maximum 7,50 font, az 1-4-es már 9,20 font.
A buszközlekedésnél 4,50 font a napi limit már.

A látogatói Oyster kártya feltűntetett ár sem naprakész, a cikkben 4,40-et írnak, ami https://tfl.gov.uk/travel-information/visiting-london/visitor-oyster-card honlap szerint „Your Visitor Oyster card offers daily capping. This means you can travel as much as you like in a single day and the amount you pay for your travel is limited (or capped). For example, you can travel as many times as you like in a day in Zones 1 and 2 (from 04:30 to 04:29 the next day) and you won’t be charged more than £6.40”

Továbbá Önök írnak a London Passról is. Az utolsó mondat „Az ára Ł62”, csak a pontosítást hiányoltam, hogy ez egy napos, két napos, vagy hogyan értendő, mert így megtévesztő mindenki számára. Naprakész árakat itt találtam:
http://www.londonpass.com/london-pass-prices.php

Köszönöm, hogy időt szántak a mérhetetlen hosszúra sikerült levelemre.
Gratulálni szeretnék a magazinjukhoz ismét, csak kérem figyeljenek oda, hogy az árak naprakészek, és ne félrevezetőek legyenek.

Üdvözlettel”

Reklámok

‘Számoljuk ki Londont!’ cikk válaszlevele” bejegyzéshez egy hozzászólás

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s